Ôsmy kontinent slovenskej dizajnérky vyhral prestížnu cenu. Môže vyčistiť oceány od plastov

Projekt 8. kontinent slovenskej dizajnérky Lenky Petrákovej Projekt 8. kontinent slovenskej dizajnérky Lenky Petrákovej. Foto: YouTube/Fondation Jacques Rougerie

Prototyp zariadenia navrhnutého na zber plastov z oceánov nazvaný „ôsmy kontinent“ (8th Continent) navrhla slovenská dizajnérka Lenka Petráková. S projektom získala medzinárodné ocenenie za kreatívne riešenie environmentálnych problémov.

Petrákovej „ôsmy kontinent“ je plávajúca platforma, ktorá by mohla v budúcnosti pomôcť pri riešení jedného z najpalčivejších problémov sužujúcich životné prostredie na Zemi. Ide o plasty v oceánoch, ktoré už vytvorili akýsi odpadkový „ôsmy kontinent“, z ktorého práve vychádza aj názov celého projektu.

Plastový odpad vytvoril na severe Tichého oceánu doslova kontinent s rozlohou 1,6 milióna metrov štvorcových. Len pre lepšiu predstavu: Na takýto umelohmotný plávajúci ostrov uprostred Pacifiku by sa Slovensko so svojou rozlohou zmestilo viac ako 32-krát.

Za svoj 8. kontinent slovenská dizajnérka Lenka Petráková získala Cenu nadácie Jacquesa Rougeriea za architektúru a inovácie za rok 2020 (Grand Prix Award for Architecture and Innovation of the Sea from Foundation Jacques Rougerie). Francúzsky inštitút oceňuje vizionárske projekty, ktoré podporujú udržateľnú spoluprácu medzi dizajnérmi a vedcami.

Vízia budúcnosti

Petrákovej model zariadenia, ktoré by dokázalo zbierať plasty z povrchu oceánov a premieňať ich na recyklovateľné materiály, pozostáva z trojice prepojených budov v tvare okvetných lístkov, ktoré sú postavené na akýchsi kovových plávajúcich platformách pripomínajúcich roztiahnuté chápadlá chobotnice.

Súčasťou prototypu „ôsmeho kontinentu“, ktorý by ten plastový premenil na niečo užitočné, je aj vedecké a vzdelávacie centrum, ktoré by podľa autorky mohlo slúžiť na prieskum morského života.

Navyše sú na tomto ambicióznom projekte dizajnované aj priestory na skleníky a pestovanie rastlín hydroponickou metódou, teda nie v zemi, ale vo vode. Stanica by tak bola podľa konceptu sebestačná, ekologicky prínosná a dokázala by sa prispôsobovať meniacemu sa oceánskemu prostrediu.

Čo sa týka energetického zabezpečenia celej plávajúcej „čističky“ oceánu, tak energiu majú podľa návrhu dodávať solárne panely a generátory založené na princípe prílivu a odlivu.

„Aj keď je to zatiaľ nepostavený projekt, tak ako povedal Jules Verne, čokoľvek si jeden človek dokáže predstaviť, môže druhý postaviť a ja verím, že dnes je čas predstaviť si čistejšiu, environmentálne udržateľnejšiu budúcnosť a cesty ako ju dosiahnuť s pomocou technických, architektonických a umeleckých výtvorov, aby nám umožnili stavať ich pre naše lepšie zajtrajšky a lepšie zajtrajšky celého sveta,“ uviedla Petráková pre zahraničné médiá.

Dodajme, že cena, ktorú slovenská dizajnérka získala je naozaj výnimočná. Nadácia Jacquesa Rougeriea totiž každoročne udeľuje len 6 medzinárodných cien v architektúre a 2 v umení v celkovej hodnote 50-tisíc eur. Za posledných 10 rokov dostala nadácia asi 10 000 prihlášok zo 150 krajín, takže Petráková v roku 2020 uspela v nemalej konkurencii.


Ďalšie články