V Bosne zadržali bývalého funkcionára NAKA Jána Kaľavského. A už ho aj prepustili

Zásah kukláèov v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave Ilustračná fotografia. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ 12:20 Bývalého šéfa operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Kaľavského, obžalovaného z prezrádzania citlivých informácií, zadržali v Bosne a Hercegovine. Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka. Už po pár hodinách ho však prepustili.

„Môžeme uviesť, že partnerská zložka Interpol-Sarajevo nám potvrdila zadržanie Jána Kaľavského Ďalšie informácie v tejto chvíli nebudeme poskytovať,“ uviedol pre TASR Slivka.  

Podľa portálu Pluska je už Kaľavský na slobode. Zadržaný teda bol len pár hodín.

Ján Kaľavský je podozrivý z prezrádzania citlivých informácií z prostredia polície nepovolaným osobám, čiastočne za rôzne neoprávnené majetkové plnenia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na neho podal koncom januára obžalobu „pre viacčinný súbeh pokračovacieho zločinu prijímania úplatku s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti“.

Kaľavského obvinili 21. septembra 2021, v októbri na neho vydali európsky a medzinárodný zatykač.

Hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla informoval, že rezort vypracuje žiadosť o vydanie Jána Kaľavského do SR s cieľom trestného stíhania. „Medzi Slovenskou republikou a Bosnou a Hercegovinou existuje zmluvný základ pre vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody, v zmysle ktorého bude MS SR v súčinnosti so ŠTS postupovať,“ dodal Bubla.

(tasr)


Ďalšie články