Pápežovo Urbi et Orbi: Zažívame vojnovú Veľkú noc. Nech je pokoj na mučeníckej Ukrajine

Pápežské požehnanie Urbi et orbi Pápež na Urbi et Orbi v roku 2021. Foto: AP/TASR

Nech vládcovia počúvajú volanie ľudu po mieri. Žiadajme veľkohlasne mier z balkónov a ulíc. Je ťažké uveriť, že Ježiš vstal z mŕtvych, no nie je to ilúzia, volá pápež v tradičnom posolstve Urbi et Orbi. Cituje pritom Einsteina.

„Videli sme príliš veľa krvi, násilia. Aj naše srdcia sa naplnili strachom a úzkosťou, zatiaľ čo mnohí naši bratia a sestry sa museli zavrieť, aby sa ubránili pred bombami. Ťažko veríme tomu, že Kristus naozaj vstal z mŕtvych, že naozaj zvíťazil nad smrťou. Je to ilúzia? Výplod našej predstavivosti? Nie, nie je to ilúzia! Dnes viac ako kedykoľvek predtým zaznieva veľkonočné zvolanie také drahé kresťanskému východu: ‘Kristus vstal z mŕtvych! Naozaj vstal z mŕtvych!’”

Takto sa prihovoril pápež František v pravidelnom pozdrave Urbi et Orbi (Mestu a svetu). Svoje posolstvo predniesol z balkónu na priečelí Baziliky svätého Petra po slávnostnej svätej omši na rovnomennom námestí. Tak ako minulú Kvetnú nedeľu, aj tentoraz ho zaplavili tisíce veriacich a pútnikov.

Máme ze sebou dvojročnú pandémiu, ktorá nás ťažko poznačila, a zdalo sa, že spoločne vyjdeme z tunela. Naopak, prežívame „vojnovú Veľkú noc“, v ktorej víťazí duch Kaina, ktorý hľadí na svojho brata Ábela ako na nepriateľa a chce ho zničiť, varoval pontifik. Ako dodal, Ježišove rany, ktoré mu privodili smrť, sú našimi ranami dvojnásobne, lebo sú poznačené našimi hriechmi, tvrdosťou srdca a bratovraždou.

„Rany na tele vzkrieseného Ježiša sú znakom boja, ktorý pre nás vybojoval zbraňami lásky, aby sme mohli mať pokoj, žiť v pokoji. Pri pohľade na tie slávne rany sa naše nedôverčivé oči otvárajú, naše zatvrdnuté srdcia sa otvárajú a nechávajú vniknúť veľkonočné posolstvo: Pokoj vám!“ zvolal rímsky biskup a pokračoval:

„Nech je pokoj na mučeníckej Ukrajine, tak ťažko skúšanej násilím a ničením krutej a nezmyselnej vojny, do ktorej bola zatiahnutá. V túto hroznú noc utrpenia a smrti nech skoro povstane nový úsvit nádeje! Nech sa zvolí mier. Nech sa prestanú napínať svaly, kým ľudia trpia. Prosím, prosím, nezvyknime si na vojnu, zaviažme sa všetci žiadať veľkohlasne o pokoj z balkónov a ulíc! Mier. Nech tí, ktorí majú zodpovednosť za národy, počúvajú krik ľudu po mieri.“

Citoval pritom otázku z protivojnového Russellovho-Einsteinovho manifestu z roku 1955, ktorý okrem Bertranda Russella a Alberta Einsteina podpísali ďalší držitelia Nobelovej ceny:

“Skončíme s ľudským druhom alebo sa ľudstvo bude môcť vzdať vojny?“

Pápež myslí na ukrajinské deti aj tie, ktoré umierajú od hladu, a tiež na nenarodených

„Nosím v srdci všetky početné ukrajinské obete, milióny utečencov a vnútorne vysídlené osoby, rozdelené rodiny, starších ľudí zanechaných osamote, rozbité životy a mestá zrovnané so zemou. Mám v očiach pohľad osirelých detí utekajúcich pred vojnou. Pri pohľade na ne nemôžeme nepočuť ich výkrik bolesti spolu s výkrikmi mnohých ďalších detí, ktoré trpia na celom svete – tých, ktoré umierajú od hladu či pre nedostatok starostlivosti, tých, ktoré sú obeťami zneužívania a násilia, a tých, ktorým odopreli právo narodiť sa.“

Katolícky líder poďakoval aj za povzbudivé gestá, nakoľko mnohé rodiny a komunity v Európe prijímajú utečencov. Dúfa, že sa tieto činy stanú „požehnaním pre naše spoločnosti“. Svoje znepokojenie nad vojnou na Ukrajine obrátil aj na Blízky východ, aby Izraelci, Palestínci, obyvatelia Jeruzalema i pútnici zakúsili krásu pokoja, život v bratstve a aby mohli slobodne navštíviť tamojšie posvätné miesta.

Mier je povinnosťou každého

O pokoj a zmierenie osobitne prosil pre Libanon, Líbyu, ako aj Sýriu a Jemen. Dar zmierenia žiadal argentínsky pápež tiež pre Mjanmarsko a Afganistan. Pokoj, dialóg a zmier vyprosoval pre Etiópiu, Demokratickú republiku Kongo a Južnú Afriku. Nezabudol ani na rodnú Latinskú Ameriku, kde pandémia podľa neho zhoršila sociálne podmienky a rozmnožila prípady kriminality, násilia, korupcie a obchod s drogami. Spomenul si aj na Kanadu:

„Prosíme Zmŕtvychvstalého Pána, aby sprevádzal cirkev na ceste zmierenia, ako to robí kanadská katolícka crikev s domorodými obyvateľmi. Nech duch zmŕtvychvstalého Krista vylieči rany minulosti a nasmeruje srdcia na hľadanie pravdy a bratstva.“

Na záver posolstva Urbi et Orbi pápež František podčiarkol, že mier je prvoradá zodpovednosť každého človeka. Napokon požehnal mesto Rím i celý svet:

„Každá vojna so sebou prináša následky, ktoré sa týkajú celého ľudstva: od žiaľu cez utečeneckú drámu až po hospodársku a potravinovú krízu, ktorej varovné znaky už vidíme. Tvárou v tvár pretrvávajúcim znakom vojny, ako aj mnohým bolestným životným prehrám nás Kristus, víťaz nad hriechom, strachom a smrťou, vyzýva, aby sme nepodľahli zlu a násiliu. Bratia a sestry, nechajme sa premôcť Kristovým pokojom! Mier je možný, mier je potrebný, mier je prvoradou zodpovednosťou každého z nás!“


Ďalšie články