Aplikáciou skenujú tváre zabitých ruských vojakov. Fotky posielajú matkám

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady používajú špeciálny softvér na rozpoznávanie tvárí od americkej technologickej firmy Clearview AI, ktorým identifikujú zabitých ruských vojakov. O smrti informujú rodiny padlých, ktorým posielajú aj ich fotky. Podľa niektorých expertov však ide o klasickú psychologickú vojnovú operáciu, ktorá vytvára “príšerný precedens”.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo vykonaných takmer 9-tisíc identifikácií padlých a zajatých ruských vojakov pomocou technológie rozpoznania tváre. Ukrajinská IT armáda mala kontaktovať stovky ruských rodín, ktorým poslala zábery mŕtvych a opustených tiel. Niektorí experti tvrdia, že môže ísť o najstrašnejšiu aplikáciu súčasnosti. So správou prišiel denník Washington Post.

Ukrajinci používanie softvéru od americkej firmy Clearview AI ospravedlňujú tým, že ide o síce brutálny, ale účinný spôsob, ako podnietiť nesúhlas s vedením vojny medzi bežnými Rusmi. Chcú demotivovať nových potenciálnych ruských bojovníkov a tým prispieť ku koncu vojny.

Niektorí vojenskí a technologickí experti sa však obávajú, že táto stratégia sa môže obrátiť proti samotným Ukrajincom tak, že ešte väčšmi touto šokovou kampaňou rozhnevá ruské matky.

Podľa Stephanie Hareovej, londýnskej bezpečnostnej výskumníčky, ide o klasickú psychologickú vojenskú operáciu, ktorá vytvára “príšerný precedens” pre ďalšie konflikty v budúcnosti. 

“Keby to robili ruskí vojaci s ukrajinskými matkami, mohli by sme povedať, Bože môj, to je barbarstvo,“ uviedla. „A naozaj to funguje? Alebo ich to núti povedať: ‚Pozrite sa na týchto bezzákonných, krutých Ukrajincov, ktorí toto robia našim chlapcom?‘“

Riaditeľ spoločnosti Clearview AI Hoan Ton-That konštatuje, že bezplatný prístup k tomuto softvéru má viac ako 340 úradníkov z vládnych ukrajinských agentúr.

Zamestnanci Clearview teraz organizujú školiace hovory cez Zoom s novými policajnými a vojenskými predstaviteľmi, ktorí chcú získať prístup. Ton-That uviedol, že Ukrajinci boli šokovaní z toho, koľko údajov, vrátane rodinných fotografií, príspevkov na sociálnych sieťach a podrobnostiach o vzťahoch, dokázali zhromaždiť z jedného skenovania mŕtvoly.

Systém bol pôvodne využívaný policajnými a federálnymi vyšetrovateľmi Spojených štátov, ktorí ním overovali identitu podozrivých.

Okrem skenovania zabitých ruských vojakov, Ukrajina používa softvér aj na identifikáciu vojakov zachytených na kamere, ako rabujú ukrajinské domy a výklady, povedal pre The Washington Post predstaviteľ ukrajinského ministerstva pre digitálnu transformáciu.

Pre spôsob, akým zbiera fotografie do svojej databáze, spoločnosť Clearview už roky vyvoláva kontroverzie. Zo sociálnych sietí sťahovala fotografie a údaje používateľov bez ich súhlasu. Spoločnosť čelila vyšetrovaniam, súdnym procesom a požiadavkám viacerých krajín na vymazanie údajov svojich občanov. Pre nezákonný spôsob získavania údajov dokonca členovia amerického Kongresu navrhli zablokovať poskytovanie federálnych peňazí spoločnosti.


Ďalšie články