Ruský odliv mozgov ako ďalšia príležitosť pre USA

psychology-g5be0a61a4_1920 Foto: Pixabay

Nielen z Ukrajiny uteká množstvo ľudí. Rusko taktiež zažíva masívny odliv pracovníkov z technického a IT sektora. USA minulý mesiac vyhlásilo, že prijme 100-tisíc migrantov z Ukrajiny a vo viacerých zahraničných médiách sa pritom ozývajú hlasy za podporu imigrácie a prilákanie technicky zdatných pracovníkov z USA.

Podľa najnovších údajov Organizácie Spojených národov utieklo od začiatku ruskej invázie z Ukrajiny už takmer päť miliónov ľudí. Ukrajina však nie je jediným štátom, z ktorého ľudia emigrujú. Správy o sťahovaní obyvateľstva do zahraničia prichádzajú aj z krajiny samotného agresora.

Problém s „odlivom mozgov“ malo Rusko už pred začatím vojny na Ukrajine. Portál Moscow Times ešte minulý rok uviedol, že podľa vtedajšieho prieskumu bola takmer polovica ľudí vo veku 18 – 24 rokov a jedna tretina ľudí vo veku 25 – 39 rokov ochotná odísť z Ruska. S Putinovou inváziou na Ukrajinu sa tento ruský problém ešte viac vyhrotil.

Podľa odhadov Ruskej asociácie pre elektronické komunikácie (RAEC) opustilo Rusko približne do polovice marca 50- až 70-tisíc pracovníkov v oblasti informačných technológií, čo táto inštitúcia označuje len ako prvú vlnu. V apríli sa očakáva odchod ďalších pracovníkov, pričom podľa šéfa RAEC Sergeja Plugotarenka by podľa negatívneho scenára mohlo krajinu opustiť až 100-tisíc odborníkov pracujúcich v technickom alebo IT sektore.

Odliv IT špecialistov je iba súčasťou oveľa väčšieho exodu pracovníkov z Ruska, ale ich odchod by mohol mať ešte trvalejší vplyv na hospodárstvo krajiny. Odvetvie, ktoré bolo kedysi považované za rastúcu silu ruskej ekonomiky, stráca obrovské množstvo svojich pracovníkov, pričom prichádza hlavne o mnohých mladých perspektívnych ľudí.

Sergej Plugotarenko. Foto: Plugotarenko Sergey/FB

Čo je za tým?

„Väčšina ruských technologických pracovníkov je súčasťou globálneho trhu. Buď pracujú pre globálne spoločnosti, alebo sú technologickými podnikateľmi, ktorí sa snažia vybudovať nové spoločnosti pre globálny trh,“ uviedol Konstantin Siniushin, kapitálový investor pôsobiaci v Rige.

Je viacero možností, prečo títo ľudia opúšťajú svoju krajinu. Odstrihnutie od niektorých bankových a internetových služieb, izolácia Ruska od medzinárodného obchodu, dopady sankcií či nemožnosť prejaviť svoj názor.  

„Mnohí ľudia nie sú ideologicky založení, chcú len príležitosť na dobrý život,“ hovorí pre Washington Post výkonný riaditeľ Národnej nadácie pre americkú politiku Stuart Anderson. „Vidia, že v Rusku je to teraz veľmi ťažké.“

Podľa AP sa elita vybavená vízami Európskej únie presťahovala do Poľska alebo pobaltských krajín. Väčšia časť však odišla do krajín, kde Rusi nepotrebujú víza – do Arménska, Gruzínska alebo do bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii.

https://standard.sk/192232/desattisice-ruskych-migrantov-zaplavuju-armensko-aj-gruzinsko/

USA a ruské mozgy

Biely dom oznámil ešte v marci, že prijme 100-tisíc Ukrajincov. The Washington Post píše, že zvyšovanie počtu imigrantov a utečencov je v záujme USA, keďže vysokošpecializovaní utečenci a iní emigranti už dlho podporujú inovácie v USA.

K takýmto utečencom patria sovietski zbehovia počas studenej vojny a rozsiahlejší exodus matematikov a vedcov po rozpade Sovietskeho zväzu. Podľa zakladateľa West Wing Reports Paula Brandusa Amerika ťaží z mozgov zo strednej a východnej Európy už celé generácie. Priekopník letectva Igor Sikorsky sa zaslúžil o vynález vrtuľníkov aj lietadiel s pevnými krídlami. Vladimír Zworykin pomohol vytvoriť televízny prijímač, ktorý nakoniec vysielal filmy bratov Wonskolaserovcov, ktorí prišli do USA, zmenili si meno a založili Warner Brothers.

Silnejú hlasy volajúce po využití tejto príležitosti

Rusi, ktorí zvažujú, či odísť alebo prečkať konflikt, alebo tí, ktorí utiekli do susedných krajín, by mohli prehodnotiť svoje plány, ak budú vedieť, že existuje viac možností nadviazať kontakty s americkými zamestnávateľmi a univerzitami. USA by sa malo snažiť nalákať aj ruských zahraničných študentov na americké univerzity, tvrdí The Washington Post. Vzdelávanie svetových talentov je podľa denníka užitočný diplomatický nástroj.

Spojené štáty majú tiež veľký záujem o vzdelaných odídencov z Ruska, pretože majú veľký nedostatok lekárov. Asociácia amerických lekárskych fakúlt (AAMC) predpokladá, že do roku 2033 bude v USA potrebných až o 139-tisíc lekárov viac. Potrební sú aj študenti a učitelia v oblasti vedy, techniky, inžinierstva a matematiky, aby USA dokázalo aj v budúcnosti konkurovať technologicky silnejúcej Číne.

Takáto politika by mala dvojaký cieľ. Jednak potrestanie Putina a zároveň minimalizovanie škôd pre amerických spotrebiteľov a nevinných Rusov.


Ďalšie články