Putin zmanipuloval Merkelovú. Mala by požiadať celý svet o odpustenie, vyhlásila ukrajinská vicepremiérka

Vladimir Putin, Angela Merkelová privítanie Vladimir Putina a Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vedenie ďalej stupňuje rétoriku proti Nemecku. Bývalá kancelárka Angela Merkelová by mala požiadať celý svet o odpustenie za to, čo sa stalo na Ukrajine. Prezident Vladimir Putin ju zmanipuloval natoľko, že urobila Nemecko a Rusko od sebe závislými, vyhlásila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

„(Putin), tento muž s minulosťou v KGB zmanipuloval Angelu Merkelovú natoľko, že urobila Nemecko a Rusko od sebe závislými. Teraz by Merkelová mala požiadať celý svet o odpustenie za to, čo sa stalo na Ukrajine. Je to jej zdieľaná zodpovednosť. Hovorí o dobrých úmysloch a my hovoríme, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka v rozhovore pre poľský server Wiadomości.

Keď sa staval Nord Stream II, Poľsko a Ukrajina varovali, že ide o spôsob vyvíjania tlaku na Západ, nie o ekonomický projekt. „Nesúhlasím s tým, že si musíte držať priateľov blízko a nepriateľov ešte bližšie. Snažili sme sa presvedčiť – ako sa ukázalo, múdro, Frau Bundeskanzlerin, aby sa nebála. Ale na druhej strane bol hlboký až patologický strach, že Putin zničí Európu. Táto politika viedla k súčasnej situácii,“ vyhlásila ukrajinská vicepremiérka s tým, že zhovievavosť Putina nezastaví, iba ho nabáda k ďalším útokom.

„Preto je našou svätou povinnosťou ho zastaviť. Sme vo svojej vlastnej krajine a budeme ich (Rusov) zabíjať, kým neodídu. Musíme zaživa Putinovi vytrhnúť zuby, aby z jeho úst už nikdy nepadali hrozby smerom k Ukrajine, ale aj k Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Bohužiaľ, stojí to životy Ukrajincov,“ uviedla v rozhovore Vereščuková.

Vicepremiérka potvrdila, že Ukrajina nedala súhlas, aby nemecký prezident Frank Walter Steinmeier prišiel do Kyjeva. „(Súhlas) neexistuje a ja verím, že prezident Ukrajiny (Volodymyr Zelenskyj) koná správne. Je to Frank Walter Steinmeier, kto pozná Putina najlepšie. V politike sa pohybuje veľmi dlho, bol ministrom zahraničia. Práve on hovoril o „ponížení Ruska“ a jeho zapojenie do európskej bezpečnostnej politiky. Bol to jeden z najdôležitejších mostov medzi Európskou úniou a Ruskom,“ uviedla.

Vereščuková je vo vláde zodpovedná za humanitárne veci a výmeny zajatcov. Ukrajinci držia v zajatí vyše 700 Rusov, povedala. „V prvej fáze sú držaní na mieste, kde prebiehajú boje, potom sú eskortovaní do väzobných väzníc. Čoskoro budú prevezení do špeciálne pripraveného tábora pre vojnových zajatcov, ako to vyžaduje medzinárodné právo,“ opísala.

„Bohužiaľ, Rusi sa nedržia žiadnych meradiel. Výmena väzňov je zakaždým náročná. Zariaďujeme pre nich autobusy, dávame im vodu a lieky a Rusi vozia ľudí na kamazoch (nákladných vozidlách),“ uviedla. Vicepremiérka tiež oznámila, že Rusi zadržiavajú zhruba 700 zajatých ukrajinských vojakov a tiež asi tisíc civilistov.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články