Koľko slnečného žiarenia je pre vašu pokožku škodlivé? Aplikácie odporúčajú vhodný čas strávený na slnku

IMG_1896 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Hoci aprílové počasie nie je stabilné, práve počas tohto mesiaca dochádza k zvyšovaniu denných teplôt. Počas jasného počasia býva slnko čoraz vyššie, a teda aj dlhšie na oblohe. Hoci jeho žiarenie podporuje tvorbu vitamínu D, príliš veľké množstvo môže byť škodlivé. Okrem svetla Slnko na Zem vyžaruje aj ultrafialové žiarenie, ktoré vie spôsobiť ľudskej pokožke problémy.

Predísť podobným ťažkostiam dokáže aj séria jednoduchých aplikácií, ktoré zobrazujú UV index, ako aj odporúčanú dobu pobytu na slnku. Pre používateľov smartfónov s operačným systémom iOS je k dispozícii Localized UV index, používatelia Android smartfónov môžu siahnuť po Sunny Side.

Aj odtieň pokožky zohráva úlohu

Farba pleti je genetickou záležitosťou, ktorá priamo vplýva na to, ako sa telo dokáže vysporiadať s rôznym množstvom slnečného žiarenia. Tmavšie odtiene sú spravidla odolnejšie, teda menej citlivé na slnko. Ľudia svetlejšej pleti sú citlivejší, niektorí z nich sa nevedia opáliť a po dlhšom čase sa ich koža sfarbí do červena.

Preto je dôležité aplikácii Localized UV Index vopred zadať, akému odtieňu pleti má svoje údaje prispôsobovať. Pokiaľ by ste mali problém s presným určením, ako nápoveď môže slúžiť stručný popis obsahujúci geografickú polohu či farbu vlasov.

Foto: Martin Minka

Chudobný arzenál funkcií a príjemný dizajn

Keďže hlavným a zároveň jediným poslaním vybraných aplikácií je ukazovanie UV indexu, o bohatej funkcionalite nemôže byť reč. Localized UV Index aj Sunny Side majú striktne jednoduchý dizajn. Dominantou prostredia je v oboch prípadoch číselná hodnota indexu.

Zatiaľ čo Localized UV Index dopĺňa menej výstredné číslo farebnou stupnicou a odporúčanou maximálnou dobou pobytu na slnku, Sunny Side zobrazuje hodnotu takmer na celú obrazovku. V dolnej časti možno nájsť odporúčané ochranné prvky, napríklad slnečné okuliare či opaľovací krém.

Prístup k polohe je voliteľný, ale užitočný

Pred prvým spustením si Localized UV Index vyžiada prístup k polohe. Na rovnakej báze funguje aj Sunny Side. Polohu je dobré udeliť najmä kvôli presnejšiemu zobrazeniu údajov. Hodiť sa môže aj v prípade, ak veľa cestujete a vaša geografická poloha sa často mení.

Pokiaľ sa rozhodnete zachovať si súkromie, Localized UV Index i Sunny Side ponúkajú možnosť manuálne zadať miesto, pre ktoré chcete zobraziť potrebné údaje. V prípade cestovania je však potrebné zadanie meniť manuálne.

Foto: Martin Minka

Localized UV Index a Sunny Side: Pomôcka na leto pre ľudí s citlivou pokožkou

Aplikácie Sunny Side a Localized UV Index sú jednoduché a vytvorené iba na jeden účel. Aby zistil človek hodnotu UV indexu, nepotrebuje na to osobitnú aplikáciu a stačí mu predinštalovaná aplikácia s predpoveďou počasia.

Pre ľudí, ktorých pokožka reaguje na slnko citlivejšie, môžu byť užitočné údaje o odporúčanom čase či ochranných prvkoch. Pri Localized UV Index pre zariadenia s operačným systémom iOS navyše poteší podpora slovenského jazyka.


Ďalšie články