Obmedzenie cestovania? Covid pasy neznamenajú povinnosť očkovať sa

istockphoto-1223013127-170667a Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay

Ak chcú štáty opäť otvoriť hranice pre všetkých ľudí bez povinnej karantény a znovu obnoviť medzinárodnú hromadnú dopravu, musia zamedziť šíreniu koronavírusu. To si vyžaduje mať presné informácie o COVID-19 statuse cestujúcich. Najlepším riešením sa zdá byť aplikácia.

Združenie svetových leteckých spoločností IATA, ktoré zastupuje približne 82 percent z celkovej letovej prevádzky, v novembri 2020 oznámilo, že zavádza tzv. covid pas. Tento digitálny „cestovný pas“ má ašpiráciu stať sa jednou z najdôležitejších aplikácií roku 2021.

Covid pas má byť pre orgány hraničnej kontroly zdrojom informácií o tom, či je daný človek zaočkovaný proti COVID-19, alebo má platný negatívny test na koronavírus, prípadne imunitu po jeho prekonaní. Takýmto pasom by sa človek preukázal v prípade cestovania medzi štátmi, alebo pri účasti na hromadných akciách ako živé koncerty, športové zápasy a filmové festivaly.

Ak by sa covid pas úspešne zaviedol, život by uľahčil aj cestujúcim. Vyriešil by jeden z hlavných problémov cestovania v pandemickej ére: zmätok okolo toho, aké konkrétne požiadavky existujú pre cestu na dané miesto. Cestovanie v roku 2020 bolo neprehľadné a chaotické. Všetky štáty, niekedy dokonca regióny, mali svoje vlastné pravidlá, ktoré sa navyše neustále menili. Situácia sa môže v roku 2021 ešte zhoršiť kvôli odlišným vakcinačným stratégiám a preferenciám. Covid pasom by ľudia získali informácie o tom, aký typ testu, očkovacej látky a iné opatrenia daný štát vyžaduje a kde si ich môžu urobiť.

Unitárny systém v dobe voľného trhu?

Ideálnym riešením na to, aby sa predišlo zmätku je, aby sa jeden produkt na covid pas stal celosvetovo používaným a cestujúci si nemuseli zakaždým sťahovať iné aplikácie v závislosti od toho, kam budú cestovať. Je otázne, či toto bude možné naplniť. Viaceré štáty sa môžu rozhodnúť, že vytvoria svoj vlastný covid pas, alebo zadajú zákazku súkromným spoločnostiam.

Aj IATA má svojho konkurenta a predchodcu. Za používanie digitálneho osvedčenia sa zasadzuje napríklad ženevská nezisková organizácia The Common Project Foundation, ktorú podporuje Rockefellerova nadácia v spolupráci so Svetovým ekonomickým fórom. Skutočnosť, že ide o neziskovú spoločnosť, má jednotlivé vlády a ľudí presvedčiť o tom, že cieľom aplikácie nie je zbohatnúť na osobných údajoch ľudí. Spolu vytvorili cestovný pas s názvom CommonPass. K ich iniciatíve sa pripojila už aj Medzinárodná letisková rada (ACI), ktorá združuje okolo dvetisíc letísk po celom svete.

CommonPass je využívaný už od októbra. Cestujúci doň nahrajú svoje zdravotné informácie a ak sú tie v súlade so vstupnými požiadavkami krajiny, vygeneruje CommonPass QR kód, ktorý je možné zobraziť na mobilných telefónoch alebo vytlačiť. Personál leteckej spoločnosti, príslušníci pohraničnej stráže a akýkoľvek iný zdravotnícky personál potom môže kód naskenovať, aby sa ubezpečil, že boli prijaté všetky bezpečnostné opatrenia. CommonPass umožňuje vládam v priebehu pandémie aktualizovať svoje požiadavky na vstup do štátu.

Brusel nechce nikoho čipovať

O digitálnom očkovacom pase aktívne rokuje aj Európska únia, bol tiež predmetom samitu lídrov EÚ v dňoch 10. – 11. decembra 2020. Vzhľadom na postupujúci vakcinačný program môžeme očakávať, že bude v záujme členských štátov čím skôr skoordinovať svoje postupy.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS) pre Štandard uviedol, že o zavedení covid pasov, zahŕňajúcich aj realizované testy, či prekonané ochorenie COVID-19, sa na európskej úrovni uvažuje od samého začiatku pandémie v snahe zjednodušiť slobodu pohybu občanov EÚ.

Existujú skupiny ľudí, ktorí to ako uľahčenie a výhodu nevnímajú. Covid pasy sa stali vďačnou témou antivaxerov a ľudí šíriacich konšpirácie. Ich názory zväčša vyplývajú z nedostatku informácií o tom, že covid pasy neznamenajú povinnosť zaočkovať sa. Stačí aj negatívny test alebo platná imunita z prekonania ochorenia COVID-19. „Nejde o žiadnu prevratnú novinku a už vôbec nejde o snahu kohokoľvek sledovať alebo nebodaj „čipovať“ občanov. Je to absolútny nezmysel a blud, ktorý sa nám snažia nahovoriť rôzni konšpirátori či ďalší aktéri z dezinformačných webov,“ hovorí Klus.

Podmieniť príchod do určitého štátu negatívnym testom na ochorenie, alebo rovno očkovaním nie je nóvum. Pri presune medzi niektorými štátmi Afriky a Ázie, v ktorých sú nákazlivé choroby ako mor, cholera či žltá zimnica sa vyžaduje povinné očkovanie, pretože by ste mohli byť prenášačom a ohroziť domorodé obyvateľstvo, ktoré má zväčša chabé alebo žiadne zdravotníctvo.

„Viem si preto predstaviť, že niečo podobné sa bude používať aj pre ochorenie vírusom COVID-19, ako alternatíva k dnešnej „priepustke“ na cestovanie, čo je negatívny test, ktorý nie je starší ako niekoľko hodín,“ uviedol pre Štandard analytik Martin Smatana.

Presná forma covid pasov zatiaľ nie je známa, keďže v tomto smere neexistuje konsenzus ani medzi dopravcami, ktorí majú najväčší záujem na tom, aby sa cestovanie vrátilo do medzí pred pandémiou. „Z doterajšej diskusie vyplynulo, že covid pasy by mohli byť v podobe špeciálneho dokumentu, papierové alebo ešte lepšie elektronické, napríklad vo forme QR kódu v mobile, ktoré by obsahovali informácie o tom, či daná osoba má so sebou negatívny test, respektíve, či sa už dala zaočkovať, alebo či prekonala ochorenie COVID-19 a má teda niekoľko mesiacov imunitu,“ priblížil Klus debatu na decembrovom samite lídrov.

Slovensko by malo súhlasiť

Covid pas si bude vyžadovať spoluprácu vlád, leteckých spoločností, laboratórií, technologických spoločností a cestujúcich, pričom všetci z nich musia veriť, že pas je pravý a osobné údaje ľudí sú chránené. V tom, na akú stranu by sa malo v tejto otázke postaviť Slovensko, má ministerstvo jasno. „Som presvedčený, že to môže byť jeden zo spôsobov, ako čo najrýchlejšie obnoviť slobodu pohybu, preto by bolo nesprávne takúto iniciatívu odmietať,“ myslí si Klus.

Obdobný názor zastáva aj lekárska obec reprezentovaná lekárom Petrom Visolajským, ktorý pre Štandard uviedol, že „digitálny očkovací preukaz je reálne a dobré riešenie, pretože podobný princíp sa už používa pri iných ochoreniach“. Covid pasy by sa tak v blízkej budúcnosti mohli stať „vstupenkou“ na slobodné cestovanie naprieč svetom.

Jednotlivým aktérom ostáva povinnosť zaistiť, aby sa covid pasy nedali nijako zneužiť, či sfalšovať. Presné detaily zatiaľ nie sú známe a budú predmetom ďalších diskusií v Bruseli. „Samozrejme, existencia covid pasov by nezavádzala žiadnu povinnosť dať sa testovať či nechať sa zaočkovať. Malo by ísť vyslovene o dobrovoľnú možnosť, ktorá prináša isté benefity v rámci slobody pohybu v EÚ, či prekračovania hraníc globálne,“ zdôrazňuje opäť Klus.

Tento názor zastáva aj Smatana. Podľa neho ide o historicky odskúšaný model, ktorý funguje, a preto by na ňom malo Slovensko participovať. „Očkovacie preukazy sú už zabehnutým riešením, krajiny s nimi majú skúsenosti a viem si ich preto predstaviť ako alternatívu k testom, až kým sa situácia nezastabilizuje,“ uviedol analytik.

Predpokladá sa, že očkovacie preukazy budú dočasným riešením, kým ľudstvo nenadobudne vďaka očkovaciemu programu kolektívnu imunitu. Potom by mali covid pasy zaniknúť a ostane na jednotlivých štátoch určiť si, kto a za akých okolností môže vstúpiť na ich územie.


Ďalšie články