Putin je porovnateľný s Hitlerom. Sme frontový štát, povedal Naď pre New York Times

75. schôdza vlády SR Jaroslav Naď. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister obrany Jaroslav Naď uviedol pre americký denník The New York Times (NYT), že ruský prezident Vladimir Putin je porovnateľný s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom. Pred ruskou inváziou na Ukrajinu by bolo nemysliteľné, aby Slovensko posielalo zadarmo veľké množstvo základných zbraní, nieto ešte systém protivzdušnej obrany cez východnú hranicu, zdôraznil.

„Ale to je nová svetová realita,“ vyhlásil pre NYT Naď. „Sme frontový štát. Na našich hraniciach máme vojnu a do našej krajiny prišlo viac ako 330-tisíc Ukrajincov. Paradigma je teraz úplne iná,“ poznamenal. Putin sa podľa neho „rovná Hitlerovi“ a musí byť na Ukrajine zastavený, než sa bude môcť posunúť ďalej na Západ. Z vyjadrení Naďa citovali České noviny.

„Ukrajina doslova bojuje za našu budúcnosť,“ cituje NYT ministra vo svojom článku, ktorý sa venuje slovenskej dodávke systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Jeho odovzdanie susednej krajine minulý týždeň potvrdil šéf slovenskej vlády Eduard Heger.

Naď zároveň odmietol predchádzajúce tvrdenia Ruska, že zničilo systém S-300 dodaný z európskej krajiny pri údere na hangár blízko mesta Dnipro. Minister obrany túto informáciu označil za falošnú správu, ktorej cieľom je podľa neho najskôr zachovať Moskve tvár a upokojiť nervy ruských pilotov vysielaných na bombardovanie Ukrajiny. Jeho ukrajinský náprotivok ho vraj v pondelok uistil, že slovenský protilietadlový systém funguje a nenachádza sa v Dnipre.

https://standard.sk/192552/ukrajina-ma-stovky-systemov-s-300-daru-zo-slovenska-sa-potesi-ale-ide-len-o-kvapku-v-mori/

Zatiaľ čo sa ruské sily preskupujú k očakávanej ofenzíve na východnej Ukrajine, štáty Severoatlantickej aliancie vrátane Spojených štátov sa snažia udržať prísun zbraní do napadnutej krajiny a zvýšiť jej obranyschopnosť, píše okrem iného americký denník. Ako obzvlášť dôležité spomína posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Ukrajina má vlastnú S-300 a ďalšie podobné systémy, ale niektoré z nich boli zničené, čo Rusku ponechalo veľkú voľnosť pri zasahovaní ukrajinských cieľov zo vzduchu, pripomína denník NYT. Upozorňuje okrem iného aj na to, že aj ostatné členské krajiny NATO posielajú Ukrajine väčšie a lepšie zbrane ako predtým, vrátane tankov T-72M z Českej republiky. V prípade zásielky zo Slovenska spomína aj systémy protivzdušnej obrany kratšieho dosahu.


Ďalšie články