Rusi zaslali Američanom diplomatickú nótu, prekáža im vyzbrojovanie Ukrajiny. Nárast napätia prekáža aj pápežovi

203472905_252790273464175_3947457596308193126_n Foto: Biden/FB

Moskva zaslala Spojeným štátom diplomatickú nótu, v ktorej varovala, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať „nepredvídateľné“ bezpečnostné dôsledky. Ukrajinci hovoria, že bez ďalších zbraní nebudú schopní oslobodiť dobyté alebo anektované územia.

Informáciu o diplomatickej nóte zverejnil americký denník Washington Post, ktorému sa podarilo dostať k jej textu. Rusko ju podľa denníka zaslalo americkej strane tento týždeň.

K tomuto diplomatickému kroku došlo po tom, ako na Ukrajinu začali prichádzať v rámci podpory ťažšie zbrane ako tanky z Česka či protivzdušná obrana S-300 zo Slovenska. Ukrajinský poslanec parlamentu Dmytro Natalucha, predseda hospodárskeho výboru tamojšieho parlamentu, ktorý bol hosťom Gideona Rachmana v podcaste denníka Financial Times, uviedol, že Ukrajina je schopná sa brániť, ale bez ďalších zbraní zo Západu nebude schopná útočiť a oslobodiť Rusmi dobyté alebo anektované územia.

Podcast si možno vypočuť tu:

Rusom ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny začína prekážať a po prvýkrát Američanom pohrozili vojenskou reakciou. „Vyzývame USA a ich spojencov, aby prestali s nezodpovednou militarizáciou Ukrajiny, ktorá môže mať nepredvídateľné dôsledky pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť,“ uvádza sa v texte ruskej nóty, z ktorej citoval Washington Post.

Americký prezident Joe Biden tento týždeň v stredu oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Súčasťou dodávok budú aj delostrelecké systémy a delostrelecká munícia. Spojené štáty už Ukrajine poskytli alebo prisľúbili pomoc v celkovej výške 1,7 miliardy dolárov. Okrem iného nedávno avizovali, že Kyjevu pošlú protitankové raketové komplety Javelin za 100 miliónov dolárov zo zásob americkej armády.

K tomuto nárastu napätia prichádza v čase, keď sa proti hrozbe väčšej eskalácie ozval aj pápež František. V úvode svojej novej knihy, ktorá práve vyšla v taliančine, píše, že svet sa približuje k tretej svetovej vojne, akoby bola nevyhnutná, myslí si ale, že nie je neodvratná.

„Krok za krokom smerujeme ku katastrofe. Kúsok po kúsku hrozí, že sa svet stane dejiskom mimoriadnej tretej svetovej vojny,“ píše pápež v úvode svojej knihy. Štandard pripravuje o tejto knihe samostatný materiál. Pápež varuje: „Smerujeme k nej, akoby bola nevyhnutná. Musíme však dôrazne zopakovať: nie, nie je neodvratná!“

(tasr, ft, fed)


Ďalšie články