Vzájomne sa vraždíme pre moc a bezpečnosť, hovorí pápež

Pápež na Štvrtok svätého týždòa umyl nohy väzenkyniam a väzòom Pápež František na jednej z uplynulých omší. Foto: AP/TASR

Pápež František vystúpil proti vojne v novej knihe a v televíznom rozhovore. Vládcovia, ktorí sa odvolávajú na posvätné princípy, majú načúvať Božiemu slovu. V talianskej väznici mal umývať nohu aj Slovákovi.

Na Veľký piatok vyšiel veľký rozhovor s pápežom v talianskej televízii Rai v relácii Na jeho obraz (A Sua Immagine). Jorge Bergoglio pri tejto príležitosti okrem iného kritizoval vojnu. To, čo sa práve deje vo svete, podľa neho nie je novinka. Chápe vládcov, ktorí nakupujú zbrane, aby sa bránili, no odmieta ich ospravedlniť. Bránime sa preto, že sme uzavretí v Kainovom vzorci, a nie v schéme mieru, vysvetlil pontifik:

„Žijeme s touto démonickou schémou vzájomného vraždenia z túžby po moci, z túžby po bezpečí, z túžby po mnohých veciach. Ale mám na mysli skryté vojny, ktoré nik nevidí, ktoré sú od nás ďaleko. (Sú) mnohé… Zabudli sme na jazyk mieru, zabudli sme. Hovoríme o mieri, Organizácia Spojených národov urobila všetko, ale nebola úspešná. Vrátim sa na Kalváriu. Tam Ježiš urobil všetko. Pokúsil sa zbožne, s dobrotivosťou presvedčiť vodcov a nie: vojna, vojna, vojna proti nemu! Proti pokore stavajú vojnu a bezpečnosť. Je lepšie, ak zomrie jeden človek za ľud,“ hovorí František, „lebo inak prídu Rimania a vojna.“

Pápež televíznym divákom taktiež prezradil, že pred trpiacim človekom treba mlčať, podať mu roku a žiadať o „milosť plaču“. Musíme si ju vyprosovať aj „zoči-voči našim slabostiam a tragédiám sveta“.

„Bojisko medzi Bohom a diablom je práve srdce človeka,“ citovala novinárka ruského spisovateľa Fjodora Dostojevského, čo pontifik potvrdil:

„Tam prebieha zápas. Preto potrebujeme tú miernosť, tú pokoru povedať Bohu: ‚Som hriešnik, ale ty ma zachráň, pomôž mi!‘ Pretože každý z nás má vo vnútri možnosť robiť to, čo robia títo ľudia, ktorí ničia a vykorisťujú ľudí. Pretože hriech je možnosť našej slabosti a tiež našej pýchy.“

V otázke prijímania utečencov sme podľa pápeža rasisti. Novinárka sa totiž opýtala, či vidí rozdiel v prijímaní utečencov jednak z Ukrajiny a jednak z iných častí sveta:

„Utečenci sú rozdeľovaní – prvá trieda, druhá trieda, podľa farby pleti, podľa toho, či pochádzajú z rozvinutej alebo nerozvinutej krajiny. Sme rasisti a to je zlé.“

Pápež na svätej omši na Zelený štvrtok umyl nohy väzňom, vraj i Slovákovi

Katolícky líder slúžil svätú omšu na Zelený štvrtok vo väzení v meste neďaleko Ríma. Na tradičnej slávnosti tohto dňa umyl nohy niekoľkým prítomným ľuďom vrátane jedného Slováka, informovalo v éteri francúzske vysielanie Vatikánskeho rozhlasu. Vatikán sa k prítomným národnostiam nevyjadril.

Odsúdencom a dozorcom František odkázal, aby si pomáhali a verili, že Boh odpúšťa:

Teraz sa pokúsim urobiť to isté, čo urobil Ježiš: umyť nohy. Robím to zo srdca, pretože my kňazi by sme mali byť prví, ktorí slúžia druhým a (nemáme) využívať iných. Klerikalizmus nás niekedy vedie na takúto cestu. Ale musíme slúžiť. Toto je znamenie, je to aj znamenie lásky k týmto bratom a sestrám a k vám všetkým tu, (je to) znamenie, ktoré značí: Nikoho nesúdim. Snažím sa slúžiť všetkým…Pán súdi a odpúšťa. Nasledujme tento obrad s túžbou slúžiť a odpúšťať si.“

Proti vojne v novej knihe

Bergogliove protivojnové apely sumarizuje nová publikácia v taliančine so zjavným názvom Proti vojne: Odvaha budovať mier. František sa v nej vyjadruje tiež o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte:

„Zoči-voči obrazom smrti, ktoré k nám prichádzajú z Ukrajiny, je ťažké dúfať. Napriek tomu existujú náznaky nádeje. Sú milióny ľudí, ktorí netúžia po vojne, ktorí vojnu neospravedlňujú, ale chcú mier. Sú milióny mladých, ktorí nás žiadajú, aby sme urobili všetko možné a nemožné na zastavenie vojny, na zastavenie vojen. V prvom rade myslíme na nich, mladých, a na deti, ktorým musíme spoločne opakovať: už nikdy viac vojna,“ píše pápež František v novej knihe v Taliansku, ktorej názov môžeme preložiť ako Proti vojne: Odvaha budovať mier.

Knihou zalistujeme v osobitnej recenzii.

Nech vládcovia, ktorí sa odvolávajú na sväté princípy náboženstva, načúvajú Božiemu slovu

Jorge Bergoglio v týchto dňoch zaslal posolstvo účastníkom medzináboženskej púte solidarity s ukrajinským ľudom, v ktorej opätovne odsúdil vojnu a strašné udalosti, ktoré so sebou prináša:

„Nech vládcovia, najmä tí, ktorí sa odvolávajú na sväté princípy náboženstva, načúvajú Božiemu slovu, ktoré hovorí: Mám plány pre mier, a nie pre pohromu,“ apeloval pontifex a pokračoval:

„Utrpenie spôsobené toľkým slabým a bezbranným ľuďom; mnohí zmasakrovaní civilisti a nevinné mladé obete, zúfalý útek žien a detí. Toto všetko otriasa naším svedomím a núti nás nemlčať, nezostávať ľahostajní ku Kainovmu násiliu a Ábelovmu kriku, ale (núti nás) rázne zvýšiť hlas a prosiť v mene Božom o koniec tých ohavných činov.“


Ďalšie články