Prezidentka Čaputová apeluje počas Veľkého piatku na solidaritu s trpiacimi a odmietnutie kolektívnej viny

278538299_538944414255599_1812538699353515209_n Foto: Čaputová/FB

Veľký piatok nám pripomína, aby sme nepodľahli pokušeniu dívať sa na ľudí a na dianie okolo seba optikou predsudkov, zjednodušovania, zovšeobecňovania, ba dokonca kolektívnej viny, povedala prezidentka Čaputová pri príležitosti Veľkého piatku.

Zuzana Čaputová sa dnes na svojom Facebooku vyjadrila k téme Veľkej noci a dnešnej pamiatky na umučenie Ježiša Krista. Prezidentka napísala: „Veľký piatok sa spája s príbehom utrpenia Ježiša Krista. Vnímame ho bez ohľadu na svoje vierovyznanie, pretože má v našom súčasnom živote mnohé paralely.

Trpel nie pre seba, ale pre iných a vniesol túto schopnosť do našich životov. Schopnosti cítiť s inými, vnímať ich trápenie ako svoje vlastné, prežívať ich strasti spolu s nimi, pomáhať im, obetovať sa pre nich. Súcit je emócia prítomná v samotných základoch našej kultúry, v jej mravných, ba aj právnych pilieroch. Je to súcit s našimi blízkymi, ale tiež súcit s každým človekom.“

V ďalšom texte prešla Čaputová k téme Ukrajiny a utrpenia Ukrajincov kvôli vojne:

„Verím, že každý z nás je schopný súcitu. Možno v niekom nevyvolá súcit číselný údaj o počte ľudí, ktorí pred vojnou utiekli z Ukrajiny –, ale pocíti ho istotne pri pohľade na konkrétne ľudské osudy. Povedzme pri stretnutí so starou ženou, ktorá s ošúchanou cestovnou taškou uteká už tri dni, hľadá svoju rodinu a nevie, kedy sa bude môcť vrátiť domov.“

V texte tiež apeluje na odmietnutie kolektívnej viny, čo je zrejme odkaz na Rusov, aj keď ich priamo nespomína, píše:

„Veľký piatok nám pripomína, aby sme nepodľahli pokušeniu dívať sa na ľudí a na dianie okolo seba optikou predsudkov, zjednodušovania, zovšeobecňovania, ba dokonca kolektívnej viny. Aby sme nevynášali povrchné, zraňujúce či dokonca nenávistné súdy. Pripomína nám, aby sme za všetkým hľadali človeka. Svojho blížneho, ktorý je hodný nášho pochopenia a súcitu,“ napísala prezidentka.

(fed)


Ďalšie články