Tipy na Veľkú noc: Filmy, vážna hudba, opera v SND a dva knižné tipy

Sedliacka_cest_2 (1) Foto: SND

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

Mnohí ľudia dnes ani najbližšie dni nezapnú televíziu, vyhľadajú skôr chrám, ticho, možno hudbu. Pre nich, ale aj pre tých, ktorí televíziu sledovať budú, sme pripravili veľkonočný špeciál našej rubriky.

Začnime ale vážne a sviatočne. Rádio Devín v piatok po 19. hodine ponúkne Gesualdove Responzóriá, dielo staré vyše 400 rokov (1611), témou sú udalosti a tajomstvá Veľkého týždňa a Veľkej noci. Koncert odznie v rámci cyklu Koncertné rádio Devín, nahrávka je kritikou vysoko cenená nahrávka súboru Graindelavoix z roku 2020. Rádio Devín možno počúvať aj online. Aby som ešte trošku upútala pozornosť, Carlo Gesualdo, ktorý je autorom deviatich krátkych skladieb, ktoré tvoria tri cykly, bol taliansky šľachtic, skladateľ a vrah. Čítate správne, vrah – zabil totiž svoju prvú ženu, keď ju pristihol pri nevere. Jeho strýkom bol slávny svätec Karol Boromejský, ku ktorému sa vraj denne modlil, svojmu sluhovi sa nechal bičovať, nikam nevychádzal. Genialita a zločin sa vryli najmä do jeho hudobnej tvorby, písal o ňom aj Torquato Tasso. V piatok po 19. hodine na rádiu Devín.

Jeho život výrazne zmenil vpád nacistov v roku 1939. Aby sa vyhol deportácii do Nemecka, začal pracovať v chemickej továrni. Už vtedy mal silnú vieru v Boha, začal navštevovať kurzy v tajnom seminári v Krakove. Vždy vystupoval ako humanista a obranca utláčaných. Vyslúžil si za to veľký obdiv, ktorý ho priviedol až do pápežského úradu. Prvá časť seriálu Karol – človek, ktorý sa stal pápežom začne o 15:50 na Jednotke.

Príbeh Pátra Pia si pripomenieme na Veľký piatok. Je známy po celom svete a stále láka nových a nových obdivovateľov. Pre mnohých je patrónom a vzorom trpezlivosti, pokory a odvahy, mal však aj ťažké konflikty s pápežom. Stigmy sa mu objavovali počas celého života. Vo filme vidíme veľa momentov, ktoré nás nútia zamyslieť sa nad vlastným životom. Pátra Pia zo začiatku nechápala ani cirkev, ktorá mu zakázala kňazskú službu. No on napriek zákazu pokračoval a pomáhal ľuďom. Dvojdielny film Páter Pio sa odvysiela o 15:30 a druhá časť bude nasledovať hneď po nej.

Ak máte pôst od televízie, no príbeh Pátra Pia máte radi, odporúčame aj knihu talianskeho novinára Renza Allegeriho, ktorý sa rozhodol spracovať knihu o kapucínovi Pátrovi Piovi. Kniha Zázraky Pátra Pia vyšla v roku 2015 a snaží sa interpretovať zozbierané svedectvá o tomto mužovi, ktorý bol lákadlom pre mnohých veriacich. Zaujímavosťou je, že autor knihy najprv zázrakom Pátra Pia neveril, no po stretnutiach s ním uveril, že sú skutočné.

Film natočený podľa knižnej predlohy Williama P. Younga. Príbeh Mackenzieho, ktorý počas kempovania príde o svoju dcéru. Jej telo nájdu v opustenej chatrči. O štyri roky neskôr Mackenzie dostane v schránke list, kde ho niekto volá do chatrče, podpísaný je ako Ocko. Mackenzie sa na toto miesto vybral, no to, čo tam našiel a uvidel, vôbec nečakal. Film a kniha zožali aj kritiku za zobrazenie postavy Boha, ktorú autor stvárnil v podobe Afroameričanky. Autor sa bránil, že chcel zobraziť Boha predovšetkým ako milujúcu osobu bez ohľadu na pohlavie. Kniha aj film vyvolali viaceré kontroverzie, najmä kresťania jej vyčítali povrchnú spiritualitu. Film Chatrč začne o 22:45 na TV JOJ.

Príbeh Márie Magdalény bol interpretovaný rôznymi spôsobmi, láka provokatérov, umelcov aj teológov. Režisér Garth Davis natočil dojemný príbeh ženy, ktorá má skončiť v dohovorenom sobáši s mužom, ktorého jej vybral otec. V dedine, v ktorej žila, sa však objavila pútnická skupina na čele s Ježišom. Mária Magdaléna je ním očarená a odchádza spolu s nimi do Jeruzalema. Pre to, ako si s Ježišom rozumie, pociťuje nevraživosť učeníkov. Príbeh Márie Magdalény sa odvysiela tesne po polnoci na TV JOJ.

Sobota

Bielu sobotu na javisku Opery SND rozozvučia tóny veľkonočného hymnusu v Mascagniho Sedliackej cti, ktorej dej sa odohráva na Sicílii počas Veľkej noci. Doplní ju skutočný tragický príbeh Leoncavallových Komediantov. Pohnuté osudy operných hrdinov stvárnia sólisti Jolana Fogašová, Boldizsár László, Daniel Čapkovič, Terézia Kružliaková, Eva Hornyáková a Aleš Jenis. Obe diela zaznejú pod taktovkou dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Opera, ktorá sa skladá z dvoch predstavení začne o 19:00.

Foto: SND

Minulý rok presne na Veľkonočnú nedeľu začalo pokračovanie druhej série seriálu The Chosen. Seriál si našiel fanúšikov po celom svete. Dokopy má byť natočených sedem sérií. Natočené sú zatiaľ dve, na tretiu sa už vyzbierali peniaze a momentálne sa zbierajú na natáčanie štvrtej série. Je to príbeh Ježiša Krista, no spracovaný spôsobom, aký tu ešte nebol. Viac sa zameriava na osoby, ktoré boli v jeho blízkosti. Tento seriál je veľmi vhodný na toto veľkonočné obdobie. Dá sa pozrieť online na ich stránke alebo v ich aplikácii, ktorá je dostupná zadarmo.

K večeru Bielej soboty už patrí aj pohárik a mäso, teda aj zábava. Ponuka nie je široká, možno vás zaujme Pyramída hrôzy s mladým Sherlockom Holmesom, dobrodružný film ešte z roku 1985. Dlho pred stretnutím s Dr. Watsonom, zato v pútavých kulisách egyptskej svätyne, príbeh sa začne na ČT2 o 22:20.

Ak ešte stále nechcete nič pozerať, ale radi si niečo vypočujete, vyberte si niečo z ponuky veľkých diel načítaných a komentovaných v brilantnej edícii Parnas v rádiu Devín. Augustín či Homér, Ján Hollý alebo Dante, všetko nájdete tu. A možno budete po večeroch pokračovať aj dlho po Veľkej noci. Celkom iste to nebudete ľutovať.

NEDEĽA

Film Nebo je pre všetkých je nakrútený podľa knižného bestselleru spisovateľa Lynna Vincenta, ktorý napísal aj skutočný príbeh Nebo nie je výmysel. Debbie je vydatá a navonok vedie s manželom usporiadaný život, no nie je tomu tak. Raz v noci sa jej prisnil sen, v ktorom videla múdreho muža, ktorý jej má zmeniť život. Neskôr stretne bezdomovca, o ktorom je presvedčená, že je to práve ten muž z jej sna. Teraz sa jej manžel musí spriateliť s týmto bezdomovcom, ak chce zachrániť ich manželstvo. Snímka z roku 2017 Nebo je pre všetkých začne o 20:30 na televízii Doma.  

A ešte jeden knižný tip. Ide o trošku náročnejšie čítanie, ktoré je však veľmi zaujímavé. Príbeh neurochirurga, ktorý sa so smrťou v práci môže stretávať dennodenne. No na tú svoju nie je pripravený nikto. Ako 36-ročnému mu bola diagnostikovaná rakovina pľúc v štvrtom štádiu. Táto choroba mu zmení život a rozmýšľa nad otázkou, pre čo sa oplatí žiť? Akurát mu však jeho manželka porodila dieťa. Zamýšľa sa aj nad tým, ako je možné vychovávať dieťa, keď práve zomiera. Paul Kalanithi zomrel počas písania svojej knihy Môj posledný výdych, aj preto je to kniha, ktorá vás nenechá chladnými.


Ďalšie články