Elon Musk hodlá kúpiť Twitter a stať sa jeho jediným majiteľom

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Po otvorenej kritike sociálnej siete Twitter, na ktorej je Elon Musk značne aktívny, prikročil americký miliardár nedávno od slov k činom, keď kúpil necelú desatinu akcií spoločnosti. Predtým mal vlastné plány založiť novú sociálnu sieť a chcel, aby na nej panovala sloboda prejavu bez cenzúry. Vo štvrtok obletela svet správa, že mieni kúpiť celú sociálnu sieť.

Elon Musk kúpil vyše deväťpercentný podiel v spoločnosti Twitter len nedávno. Neskôr dostal od výkonného riaditeľa Twitteru Paraga Agrawala ponuku na účasť v správnej rade spoločnosti, ktorú však odmietol. Ani samotní členovia správnej rady po jeho predošlých vyjadreniach na adresu Twitteru v súvislosti s potláčaním slobody prejavu neboli obzvlášť nadšení.

Zamestnancov spoločnosti – predovšetkým tých, ktorí majú priamo dosah na cenzurovanie, blokovanie a vymazávanie „nežiadúcich“ príspevkov – už len vidina akéhokoľvek vplyvu Muska na dianie vo vedení spoločnosti zdesila.

K odmietnutiu Muskovho členstva v správnej rade Twitteru iste prispelo aj to, že akýkoľvek akcionár, ktorý vlastní viac ako pätnásť percent akcií spoločnosti, nemôže byť členom správnej rady. A keďže mal miliardár v úmysle svoj akciový podiel na sociálnej sieti rozširovať, prezieravo Agrawalovu ponuku odmietol.

https://standard.sk/189853/elon-musk-kritizuje-cenzuru-na-internete-teraz-kupil-9-percent-akcii-twitteru/

Štvrtková Muskova ponuka zaplatiť 54,20 dolára za akciu Twitteru vyčísľuje konečnú sumu na závratných viac ako 43 miliárd amerických dolárov. Ak táto ponuka prejde, najbohatší človek na svete sa stane stopercentným, a teda jediným vlastníkom spoločnosti. Ponuka šéfovi rady riaditeľov Twitteru Bretovi Taylorovi, ktorú mu adresoval listom, je finálna a Musk hodlá jeden zo svojich doteraz najväčších obchodov bez váhania uskutočniť.

Napísal, že platformu chce transformovať na súkromnú spoločnosť, a tým aj skončiť s predajom akcií Twitteru na burze. „Investoval som do Twitteru s presvedčením o jeho potenciáli byť platformou, ktorá bude tribúnou slobodného prejavu naprieč svetom a pevne verím, že sloboda prejavu je pre spoločnosť a fungujúcu demokraciu nevyhnutná,“ vyhlásil Musk.

Doterajší vlastník takmer desatinného podielu povedal, že jeho ponuka nie je hrozbou do radov spoločnosti. Tvrdí, že „kúpa akcií platformy by jednoducho nebola dobrou investíciou bez zmien, ktoré sa potrebujú uskutočniť“. Avizované zmeny však môžu nemálo ľudí v pozadí zabolieť.

Musk na záver listu dodal, že toto je jeho „najlepšia a konečná ponuka“ a v prípade, ak nebude prijatá, bude musieť zvážiť svoju pozíciu akcionára.

(krk, tasr)


Ďalšie články