Nechcel som živiť konšpirácie, kajá sa Droba po otázkach o Lučanskom

Juraj Droba. Foto: Martin Baumann/TASR Juraj Droba. Foto: Martin Baumann/TASR

Vysvetlil som si to s pani Kolíkovou, nechcel som živiť konšpirácie, vysvetľuje župan Bratislavského kraja Juraj Droba svoje „desatoro“ špekulatívnych otázok ohľadom smrti Milana Lučanského. Minulú sobotu ich zverejnil na sociálnej sieti, pričom od kompetentných žiadal ich zodpovedanie.

Smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vyvoláva mnoho otázok a vášní. Na niektoré otázniky začiatkom januára poukázal aj župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý sa v desiatich otázkach dopytoval o detailoch celého prípadu.

Droba priznal, že jeho štvorica stretnutí s Lučanským v ňom zanechala dobrý dojem. Podobne sa o ňom vyjadrovali aj policajti, s ktorými sa o jeho osobe rozprával. Až vyšetrovanie však podľa župana ukáže, či bol Lučanský bezúhonný, alebo grázel, ktorý podľahol korupcii.

„Nič to nemení na veci, že je nemysliteľné, aby v 21.storočí zahynul vo väzbe bývalý policajný prezident, pod ktorého vedením bolo odstíhaných niekoľko kľúčových grázlov. Nejdem požadovať hlavu pani ministerky Kolíkovej, tá za udalosť nemôže,” uviedol minulý týždeň župan BSK a adresoval kompetentným desať otázok o prípade. Droba chcel napríklad vedieť: „Prečo nie sú zverejnené kamerové záznamy z chodby väznice pred a po bezpečnostnom incidente, ktorý sa odohral v prvej polovici decembra?” alebo „Aké boli dôvody väzby generála Lučanského, ak bol obvinený zo skutkov, ktoré sa odohrali pred viacerými rokmi?”

Slová vraj neboli pochopené správne

Droba sa vtedy pridal k zástupom ľudí, ktorý spochybňovali oficiálnu verziu okolností ohľadom smrti policajného exprezidenta. „Priatelia, táto zbraň dymí, a poriadne. Mohlo dôjsť k sérii viacerých zlyhaní v služobných postupoch a ostáva séria niekoľkých otáznikov. Chcem vedieť pravdu o “samozranení” aj samovražde generála Lučanského. A je mi jedno, kto je práve pri moci,“ povedal župan.

Vo štvrtok večer zverejnil župan BSK na sociálnej sieti krátky príspevok, v ktorom upresňuje, že týmito svojimi otázkami nechcel živiť žiadne konšpirácie. Tvrdí, že sa ani nesnaží poukázať na zlyhanie štátnych orgánov.

„Môj posledný status o úmrtí generála Milana Lučanského vyvolal veľa emócií. Jeho znenie som si s pani ministerkou Kolíkovou vysvetlil, lebo text mohol byť vnímaný ako poukazovanie na zlyhanie orgánov, ktoré sú jej podriadené. Pani ministerka prijala moje ospravedlnenie. Nechcel som živiť konšpirácie a mrzí ma, že moje slová boli nesprávne pochopené,“ vysvetľuje Droba.

Milan Lučanský sa v utorok 29. decembra minulého roku pokúsil vo väzbe o samovraždu. Následne bol prevezený do Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove, kde neskôr zomrel. Polícia obvinila Lučanského spolu s ďalšími osobami v rámci akcie Judáš. Policajný exprezident vtedy pricestoval z Chorvátska na Slovensko, aby sa podrobil výsluchu a neskôr bol vzatý do väzby.  


Ďalšie články