Marcové ceny vzrástli medziročne o vyše 10 percent. Za čo všetko si Slováci priplatia?

Ilustračné foto: TASR/Henrich Mišovič Ilustračné foto: Henrich Mišovič/TASR

Medziročná hodnota inflácie v marci 2022 vzrástla na 10,4 percenta. Tempo medzimesačného rastu cien sa po februárovom spomalení v marci opäť zdynamizovalo, ceny vzrástli o 1,7 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medzimesačný aj medziročný rast cien pocítili slovenské domácnosti v obchodoch s potravinami, na pumpách aj na účtoch za energie. Po februárovej úprave spotrebnej dane z tabakových výrobkov si priplatili aj fajčiari.

Najmä potraviny a energie

Celkový rast inflácie ovplyvnilo pokračujúce zvyšovanie cien potravín (medzimesačne o 1,8 percenta, medziročne o 12 percent), v porovnaní s marcom 2021 sa to najviac dotklo chleba a obilnín, ďalej mlieka, syrov a vajec a podobne ako v predošlých mesiacoch aj olejov a tukov.

Vysoké čísla z posledných dvoch mesiacov za bývanie a energie (januárové zvýšenie regulovaných cien elektriny a plynu) podporilo marcové zvýšenie cien tepelnej energie a pevných palív. Infláciu naďalej podporoval aj rast cien pohonných látok.

Index spotrebiteľských cien sa v marci 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 10,3 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 10,4 percenta, za domácnosti dôchodcov o 11,2 percenta.

V súhrne za tri mesiace roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 9,3 percenta (za domácnosti zamestnancov o 9,2 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 9,2 percenta, za domácnosti dôchodcov o 10,1 percenta).

https://standard.sk/193993/ceny-elektriny-a-plynu-pre-domacnosti-sa-mozu-buduci-rok-zdvojnasobit/

Dvojciferný celý rok?

Tempo zdražovania sa v marci zrýchlilo v oblasti potravín a nealkoholických nápojov, ako aj v oblasti bývania. Obe sa vďaka ich mohutnému zastúpeniu v spotrebnom koši podpísali výrazne pod celkový nárast a zrýchlenie spotrebiteľských cien v marci 2022. Uviedla to analytička Wood & Company Eva Sadovská v komentári k marcovej inflácii.

Oproti marcu 2021 podľa nej zaznamenali výrazný nárast cien potravín a nealkoholických nápojov, a to o 11,7 percenta. Zákazníci v obchodoch platili viac najmä za oleje a tuky (o 26 percent), zeleninu (24,7 percenta), chlieb a obilniny (14 percent) a mlieko, syry a vajcia (12,1 percenta).

Najzastúpenejšia položka spotrebného koša – bývanie – v marci 2022 podľa nej zaznamenala medziročný nárast cien o 14,4 percenta. Dôvodom je prudký – dvojciferný nárast cien energií ešte z januára 2022. Drahšie boli naďalej aj stavebné materiály, čo sa odrazilo na medziročne vyššom imputovanom nájomnom až o vyše 17 percent. „Priplácali sme si však aj za služby súvisiace s bývaním,“ upozornila.

„Priemernú infláciu za rok 2022 sme pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine očakávali na úrovni 6 percent. Aktuálne sa však prikláňame k názoru, že tohtoročná inflácia bude ešte vyššia, odhadujeme ju na úrovni 9 až 10 percent. Slováci si tak určite aj v nasledujúcich mesiacoch budú priplácať oproti vlaňajšku za potraviny, pohonné látky, energie, ale aj za stavebné materiály,“ avizovala Sadovská.

Podľa slov analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka je marcový rast cien najvyšší od roku 2000. „Očakávame, že miera inflácie v tomto roku dosiahne v priemere 9,5 percenta, neistota však ostáva vysoká,“ myslí si Horňák.

Kľúčovým prvkom je podľa neho ďalší vývoj (vojnového) konfliktu, konečné usporiadanie vzťahov medzi Západom a Ruskom a z toho vyplývajúca nálada na trhoch. „Za súčasných okolností predpokladáme vrchol inflácie v najbližších mesiacoch, s postupným jemným klesaním po zvyšok roka, keďže niektoré bázické efekty sa začnú z medziročného vyjadrenia inflácie vytrácať a situácia na trhoch by sa mohla čiastočne sprehľadniť,“ doplnil Horňák.

(tasr)


Ďalšie články