Kauza Kuciak pokračuje na súde. Szabó priznal vinu v prípade prípravy vrážd prokurátorov

Alena Zs. Marian K. Marian Kočner a Alena Zsuszová. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa vo štvrtok opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov. Obžalovaní, podnikateľ Marian Kočner a Alena Zsuzsová, sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude súd opäť rozhodovať o vine Kočnera a Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Kočner, Zsuzsová, Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová.

Marian Kočner. Foto: TASR/Martin Baumann

Na pojednávaní sa vo štvrtok nezúčastňujú rodičia zavraždeného novinára Kuciaka ani mama Kušnírovej. Prítomní nie sú ani poškodení prokurátori.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová na začiatku pojednávania informovala o nahradení členky senátu Pamely Záleskej sudcom Jozefom Piknom. Pripomenula i rozhodnutie NS SR o námietke zaujatosti voči dvom členom senátu, ktorých napokon v zmysle rozhodnutia NS SR z pojednávania nevylúčili.

Szabó sa priznal k všetkým skutkom

Obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov Szabó sa priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu. Urobil tak na štvrtkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý prípad prejednáva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka. V tom bol už právoplatne odsúdený. Ostatní obžalovaní vinu naďalej odmietajú.

Tomáš Szabó je v kauze obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a tiež z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Tomáš Szabó. Foto: TASR/Jakub Kotian

Jeho advokátka Ivana Kochanská ozrejmila, že k rozhodnutiu dospel pri preštudovaní si vyšetrovacieho spisu a po zvážení všetkých dôkazov proti nemu. Poukázala na vyjadrenie prokurátora, ktorý odmietal dohodu o vine a treste s obžalovanými. S klientom však podľa jej slov zvažujú súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní. Odmieta, že by jeho priznanie mala byť taktika.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus na pojednávaní požiadal súd, aby vec Szabóa nevylučoval na samostatné konanie. Hovorí okrem iného o predchádzaní možným námietkam voči zaujatosti senátu.

Podľa obžaloby Kočner zadal v roku 2017 Zsuzsovej objednávku vraždy vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Dôvodom bolo angažovanie dvojice v kauze Technopol. Zsuzsová s požiadavkou oslovila Zoltána Andruskóa. Odmena za vraždu Žilinku mala byť 70-tisíc eur a za vraždu Lipšica 200-tisíc eur. Andruskó s objednávkou oslovil Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Tí však od toho neskôr odstúpili .

V roku 2018 Kočner oslovil Alenu Zsuzsovú tiež vo veci vraždy vtedajšieho prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Odmena za skutok mala byť 100-tisíc eur. Dôvodom bolo, že podľa Kočnera sa mu Šufliarsky „otočil chrbtom“ a nechcel s ním spolupracovať na jeho trestných kauzách. Zsuzsová opätovne v tejto veci oslovila Andruskóa a ten Szabóa a Marčeka. Šufliarskeho mali zabiť nástražným výbušným systémom alebo zastreliť. Marčeka a Szabóa však v septembri 2018 zadržali vo veci vraždy Kuciaka.

ŠTS vylúčil z procesu v kauze Kuciak ako poškodenú Zlaticu Kušnírovú

ŠTS v Pezinku vylúčil vo štvrtok z procesu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka ako poškodenú matku jeho zavraždenej snúbenice Zlaticu Kušnírovú. V súvislosti s náhradou škody ju odkázal súd na civilné konanie. Argumentuje aj rozhodnutím NS SR. Voči rozhodnutiu nie je prípustný opravný prostriedok.

Zlatica Kušnírová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predsedníčka senátu Ružena Sabová vyhlásila rozhodnutie po porade senátu v úvode opätovného pojednávania v kauze vraždy novinára, ktorú ŠTS rieši aj s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. Argumentuje tým, že Kušnírovej nárok v tejto veci nepatrí, keďže vražda Martiny nebola súčasťou objednávky, ale spôsobilo ju konanie už odsúdeného Petra Marčeka.

ŠTS tak podľa Sabovej reagoval na pochybenie, ktoré mu vytkol NS SR. Súd takto podľa jej slov rozhodol aj v záujme toho, aby si Kušnírová včas uplatnila svoje práva v zmysle Občianskeho zákonníka.

Kočner a Zsuzsová nebudú zatiaľ vypovedať v kauze Kuciak a pripravovaných vrážd

Obžalovaní Kočner a Zsuzsová využili svoje právo zatiaľ nevypovedať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov. Avizovali, že sa vyjadria neskôr.

Aj ďalší obžalovaní v kauze prípravy vrážd prokurátorov Szabó, Kracina a Dragič využili právo nevypovedať v tomto štádiu dokazovania.

Kracina požiadal o prepustenie z väzby

Dušan Kracina požiadal súd o prepustenie z väzby. Okrem iného svoju žiadosť zdôvodnil zdravotným stavom. Ponúkol písomný sľub i peňažnú záruku.

„Nikdy som sa nepodieľal, nepripravoval a nemal nič spoločné so žiadnou vraždou, prípravou vraždy či pokusom o vraždu,“ vyhlásil počas výsluchu. Súd ho ponechal vo väzbe. Rozhodnutie nie je právoplatné, o sťažnosti Kracinu. bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov prerušil senát ŠTS v Pezinku do 3. mája.

(tasr, sita)


Ďalšie články