Rusko má napriek sankciám rekordný prebytok na bežnom účte. Celý obraz ekonomiky je však iný

Vladimir Putin Elvira Nabiullinová Vladimir Putin a guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová. Foto: TASR/AP

Rusko zaznamenáva rekordný prebytok na svojom bežnom účte. Napomáhajú tomu najmä vysoké ceny plynu či ropy a tiež fakt, že EÚ sa doposiaľ neodhodlala k embargu na tieto energetické suroviny, na ktorých je do veľkej miery sama závislá. Podliehať ilúzii, že ruské hospodárstvo je vo vynikajúcom stave, je však krátkozraké.

Prebytok bežného účtu Ruska za tri mesiace od januára do marca 2022 dosiahol 58,2 miliardy amerických dolárov (53,39 miliardy eur), uviedla ruská centrálna banka. To je viac než 2,5-krát viac v porovnaní s prebytkom 22,5 miliardy dolárov zaznamenaným v prvom štvrťroku roku 2021.

Keďže sa prebytok dostal najvyššie minimálne od začiatku zaznamenávania údajov v roku 1994, možno sa domnievať, že sankcie uvalené na tamojšie hospodárstvo po agresii voči susednej Ukrajine majú len obmedzený účinok.

Za rekordným prebytkom na bežnom účte treba podľa expertov hľadať vysoké ceny plynu a ropy, čo Rusom umožňuje dosiahnuť vyššiu cenu za vývoz energetických surovín, ktoré krajiny Európskej únie stále nakupujú.

Pripomeňme, že Únia nedávno prijala v poradí piaty balík protiruských sankcií. Ten však neobsahoval embargo na dovoz plynu a ropy. Hoci sa členské štáty dohodli na zákaze dovozu uhlia, to jednak vstúpi do platnosti až začiatkom augusta a takisto predstavuje len asi štyri percentá hodnoty dovozu ruského plynu a ropy do Európy.

„Nechceme prijať sankcie, ktoré poškodia EÚ viac ako Rusku,“ odpovedali predstavitelia EÚ opakovane, keď sa ich pýtali na váhavosť Európy prijať ďalšie kroky proti Ruskej federácii. Pravdou pritom je, že energetická závislosť niektorých európskych krajín na Rusku je obrovská.

Čo je bežný účet?

Bežný účet určitého štátu je zložený predovšetkým z platieb za export a import tovarov a služieb, tiež z dôchodkov (miezd, ziskov, úrokov) platených zo zahraničia a do zahraničia a tiež z jednostranných prevodov.

Tento typ účtu je súčasťou širšej takzvanej platobnej bilancie. Tú okrem bežného účtu tvorí viac sčasti vzájomne previazaných zložiek ako kapitálový účet, finančný účet a chyby. Pre lepšiu predstavivosť prikladáme jednoduchý graf platobnej bilancie Českej republiky.

Aj napriek stavu bežného účtu netreba podliehať dojmu, že kondícia ruskej ekonomiky sankciami netrpí. Určité problémy napokon už dávnejšie priznal aj šéf Kremľa Vladimir Putin, aj keď vzápätí dodal, že v konečnom dôsledku Rusku pomôžu k väčšej nezávislosti a zvrchovanosti. Po poodhalení clony sa však črtá reálnejší obraz.

Treba povedať aj B

Ako píše agentúra Reuters, ruská centrálna banka v pondelok oznámila, že dočasne pozastavila zverejňovanie údajov o zahraničnom obchode na mesačnej báze. Ide o prvý takýto krok od roku 1997. Inštitúcia svoje rozhodnutie nevysvetlila.

Svetová banka takisto tento týždeň publikovala prognózu, podľa ktorej poklesne ruské HDP pre rok 2022 o 11,2 percenta. V celých číslach tak z miestneho hospodárstva zmiznú desiatky až stovky miliárd dolárov. Recesia sa pritom môže sprísnením sankcií ešte prehĺbiť.

Problémy má aj ruský rubeľ. Hoci sa jeho kurz nedávno vrátil na povojnovú úroveň, jeho posilňovanie je podľa analytika INESS Martina Vlachynského do nemalej miery fantómové. „Skúste si dnes vymeniť igelitku rubľov za doláre. Buď sa vám to nepodarí vôbec, alebo za úplne iný kurz, ako je oficiálny,“ povedal.

Ruská centrálna banka. Foto: cbr.ru

(tod/tasr)


Ďalšie články