Ako Nemecko doteraz chránilo Orbána

Angela Merkelová Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Štandard začína spoluprácu so skupinou autorov, ktorá prináša jedinečné analýzy maďarského diania.

Maďarsko dnes utrpelo reputačnú prehru, ktorá môže mať nepríjemné dôsledky. Európsky parlament a štáty EÚ sa dohodli, že čerpanie fondov EÚ bude prepojené s hodnotením dodržiavania princípov právneho štátu. Vo všeobecnosti sa to chápe ako bič na Maďarsko a Poľsko, iné východné krajiny, ktoré majú problémy s právnym štátom ako napr. Bulharsko, ani západné štáty, ktoré napr. väznia domácich nacionalistov, sa nespomínajú. Dôvodov je viac, okrem iného to, že kľúč k výkladu držia v rukách čelní nemeckí politici. Prinášame text od analytickej skupiny, ktorá spolupracuje so Štandardom, píše pod označením – Čo sa deje v Maďarsku – a odhaľuje napríklad to, ako maďarsko-nemecké spojenectvo vyzerá za kulisami.

Investigatívny portál Direkt36 priniesol pred časom rozsiahlu reportáž o maďarsko-nemeckých vzťahoch. Tá dáva odpoveď na otázku, prečo Nemci držia nad Orbánom, prípadne maďarskou vládou, takpovediac ochrannú ruku. Pre čitateľov slovenských médií pôjde tak trochu o prekvapivý pohľad. Text Szabolcsa Panyia čerpá z radu výpovedí väčšinou anonymizovaných zdrojov.

Príbeh sa začína obrazom z jedného z horných poschodí najvyššieho frankfurtského mrakodrapu v októbri 2017. Významné osobnosti nemeckej politiky a biznisu sa počas recepcie bavili najrôznejšími anekdotami a istý predstaviteľ automobilového priemyslu sa chválil skutočnosťou, že môže vo veci maďarskej filiálky kedykoľvek zavolať priamo maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi a problém nie je ani s osobnou schôdzkou s Viktorom Orbánom.

Keď v roku 2015 vypukol škandál okolo podvádzania Volkswagenu (a rady ďalších automobiliek) pri emisných testoch, nemecká vláda začala od priemyslu po zelenom tlaku dávať ruky preč. Vtedy sa zastupovania ich záujmov na európskej úrovni ujal práve Orbán. Mal na to viac než dobré dôvody, nemecké automobilky sú motorom maďarského ekonomického rastu. Svoj sľub splnil a pre automobilový priemysel získal v Európskej rade viaceré ústupky.

Viktor Orbán na návšteve bývalého nemeckého kancelára Helmutha Kohla v nemeckom Oggersheime 19. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Tento vzťah založený na vzájomných výhodách a závislostiach medzi nemeckými politikmi, vplyvnými spoločnosťami v nemeckom priemysle a maďarskou vládou umožnil Orbánovi doma budovať neliberálnu demokraciu a v zákulisí zostať dobrým priateľom a chránencom Nemecka.

Nemeckí patróni

Po svojich prvých vyhratých voľbách v roku 1998 podnikol Orbán, ako jednu z prvých návštev, cestu za vtedy už čestným predsedom nemeckých liberálov (FDP) Ottom Graf Lambsdorffom. Stretnutie s ním Orbánovi sprostredkoval vtedajší šéf budapeštianskej kancelárie Nadácie Friedricha Neumanna (think tank FDP) a neskôr maďarský veľvyslanec v Berlíne Gergely Prőhle. „Lambsdorff cestoval do východnej Európy už pred rokom 1989 a stal sa Orbánovým prvým nemeckým patrónom,“ spomína Prőhle.

Lambsdorff viedol Liberálnu internacionálu v roku 1992, keď sa Fidesz stal ich členom. O rok neskôr z Fideszu po sporoch s Orbánom odišlo liberálne krídlo a strana začala pochod vpravo. Obrat Fideszu smerom ku konzervativizmu vraj Lambsdorff príliš nevítal, Orbán sa mu ho snažil predstaviť ako politickú nevyhnutnosť. Zostali však priateľmi a Orbán bol dokonca jediným zahraničným hosťom na Lambsdorffovom pohrebe v roku 2009.

Počas cesty do Nemecka Orbán hovoril s manažérmi firiem ako Audi, Bosch alebo Siemens o ich možných investíciách v Maďarsku a uistil ich, že na nich čaká priateľské a predvídateľné prostredie. Stretol sa tiež s kancelárom Kohlom, v tom čase svojím veľkým politickým vzorom, a zároveň z lojality k nemu odmietol stretnutie s kandidátom socialistov na kancelára Gerhardom Schröderom, hoci mu to poradcovia radili s vyhliadkou, že Kohl je v ťažkostiach a Schröder sa asi dostane k moci. Toto rozhodnutie viedlo k ochladnutiu nemecko-maďarských vzťahov v čase Schröderovej vlády.

Orbán a Kohl vládli súčasne iba pár mesiacov, pre Orbána bol Kohl stále len živou legendou, k ich ľudskému zblíženiu došlo neskôr. Potom, čo sa mu nepodarilo nadviazať vzťahy s novou nemeckou vládou, zameral sa Orbánov kabinet na krajinskú úroveň, konkrétne na dva konzervatívne južné štáty Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Spojenectvo s týmito dvoma konzervatívnymi regiónmi (a ešte Rakúskom) Orbánovi odporúčal práve Kohl.

S Angelou Merkelovou v roku 2015 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Dnes tieto dva regióny tvoria viac ako polovicu maďarsko-nemeckého hospodárskeho obratu. V týchto dvoch regiónoch sídlili automobilky Mercedes, BMW a Audi. Zároveň odtiaľ pochádzal šéf Volkswagenu s maďarskými koreňmi Martin Winterkorn, ktorý mal neskôr výrazný podiel na realizácii továrne Audi v Győri a dostal maďarské štátne vyznamenanie.

Za svojej prvej vlády Orbán nadviazal blízke vzťahy s rakúskym premiérom Wolfgangom Schüsselom (vtedy čelil útokom kvôli koalícii so slobodnými), s bavorským Edmundom Stoiberom z CSU a Erwinom Teufel z CDU v Bádensku-Württembersku. Vstupom Fideszu do Európskej ľudovej strany v roku 2000 sa všetci stali členmi rovnakej politickej rodiny.

Podľa niekoľkých zdrojov Orbán vždy považoval politickú, ekonomickú a vojenskú závislosť od Nemecka za geopolitickú nutnosť. V Orbánových verejných prejavoch sa opakuje myšlienka, že Maďarsko existuje v „trojuholníku Berlín – Moskva – Istanbul“. Okrem toho niekedy zmieňuje Washington a Peking. Podľa bývalého vysokého úradníka americkej administratívy to v súkromnom rozhovore zúžil na Rusko a Nemecko, v jednom prípade zdroj energie, v druhom pracovných miest.

Kohl sa stal pre Orbána politickým otcom číslo jeden. „Kohl mu povedal, ako má robiť politiku,“ vysvetlil nemecký zdroj a dodal, že aj keď mnohí porovnávajú Orbána s Miklósom Horthym alebo Jánosom Kádárom, v skutočnosti je skôr „ako Kohl, ktorý bol tiež obvinený z korupcie a všetkého možného“. S jeho nástupkyňou Angelou Merkelovou si Orbán vytvoril „dobre fungujúci pracovný vzťah založený na rešpekte, oveľa menej na sympatiách či priateľstve“.

Nový údel

V roku 2010 Orbán prevzal ekonomicky krachujúcu krajinu a začala sa nová fáza maďarsko-nemeckých vzťahov. Bežní Maďari boli v zúfalej situácii a nová vláda nechcela prilievať olej do ohňa ďalším uťahovaním opaskov. Rozhodla sa preto zamerať na zdanenie zahraničných korporácií v konkrétnych oblastiach: v energetike, bankovníctve a telekomunikáciách. Márne žiadal Deutsche Telekom o podporu pri vyjednávaní s vládou nemeckej automobilky.

Na samite o migrácii v roku 2015. Foto: TASR/AP

Nemcom sa nápad tvrdo zdaniť predovšetkým nemecké firmy nepáčil, ale napriek ich pôvodnému odporu si maďarská neortodoxná ekonomická cesta vydobyla uznanie aj v Nemecku, pretože posledné, čo EÚ potrebovala, bol ďalší problém typu Grécka. Orbánovi sa podarilo stabilizovať ekonomiku a znížiť zadlženie na prijateľnú úroveň. Časom vznikol balans, keď vláda jasne vyjadrila prioritu maďarizovať oblasti ako energetika, bankovníctvo a médiá. V exportných odvetviach, ktoré vyžadujú technologické know-how, naopak, Nemci nemusia mať obavy. Zahraničné korporácie sa rozdelili na dobré a zlé.

Žiadny veľký odlev zahraničného kapitálu, pred ktorým Maďarsko varovali liberálni ekonómovia, nenastal. Väčšina korporácií prijala nové podmienky a dokonca nemecké spoločnosti Axel Springer a Deutsche Telekom bez problémov predali svoje podiely v maďarských médiách kupujúcim s úzkymi väzbami na Fidesz. Naopak, začali sa sypať peniaze do nemeckých automobiliek. Dotácie pre nemecké automobilky sa dnes počítajú v miliardách eur aj bez regionálnych dotácií na budovanie infraštruktúry slúžiacej továrňam. Audi počas desiatich rokov vlády Fideszu získalo v Maďarsku štyrikrát väčšiu podporu v pomere k počtu pracovných miest ako v Nemecku.

Okrem veľkých korporácií zo štátnych dotácií a daňových úľav ťaží aj množstvo menej známych nemeckých dodávateľov. Sám Orbán na pozvanie Nadácie Konrada Adenauera hovoril o tom, že nemecký obchod s V4 je výrazne väčší než s Francúzskom, Talianskom či so Spojeným kráľovstvom. „Nemajú si na čo sťažovať a ani my,“ vyjadril sa Orbán. Podarilo sa mu vysvetliť Nemcom logiku svojho uvažovania o ekonomike a tiež to, prečo Maďarsko preferuje práve automobilky, pri ktorých je väčší potenciál vytvárať pracovné miesta ako v iných sektoroch.

Záujmy a hodnoty

V roku 2015 sa s Orbánom v zlom rozišiel jeho priateľ z gymnázia Lajos Simicska. Simicska bol svojím spôsobom životný outsider, pochádzal z ešte horších pomerov ako Orbán, bol zanedbané dieťa z rozvrátenej rodiny a na rozdiel od Orbána nebol obľúbený v kolektíve ani nemal vodcovské schopnosti. Bol však veľmi šikovný a predovšetkým mal veľký obchodnícky talent.

Zostával v pozadí, pre Fidesz v priebehu rokov vybudoval určité mediálne a biznisové zázemie, ktorým sa mohol konečne porovnávať s postkomunistami, ktorí si oboje vyniesli z minulého režimu. Zároveň však platilo, že Simicska nebol chudobný matematik, ale bohatý podnikateľ predovšetkým vďaka Orbánovmu šarmu a politickým schopnostiam. Tak si to aspoň myslel Orbán, ale Simicska mal zrejme iný názor a chcel aj viac moci. To je jedna z teórií. Keď sa rozišli, bolo to bolestné nielen pre premiéra osobne, ale aj pre Fidesz, pretože Simicska so sebou vzal aj mnoho médií patriacich do jeho konglomerátu.

Tie zo dňa na deň začali na vládu útočiť a novinári, ktorí neboli ochotní prepnúť do nového módu, museli odísť. Vláda im vytvorila denník Magyar IDOK, zatiaľ čo do Simicskovho Magyar Nemzet prišlo množstvo opozičných novinárov. Simicska stavil všetko na jednu kartu, a to na víťazstvo opozície vo voľbách 2018. On sám podporoval Jobbik, pravdepodobne ako najperspektívnejšiu alternatívu. Lenže Fidesz voľby opäť vyhral, ​​nečakane aj s ústavnou väčšinou, a Simicska to vzdal.

Novinári z Magyar Nemzet (dnes opäť existuje ako provládny denník s redaktormi z Magyar IDOK, ktorí sa tak vrátili „domov“) založili nový opozičný web a týždenník Magyar Hang. Ten je dnes (po takisto opozičnom HVG) druhým najčítanejším týždenníkom na trhu. Inzerciu od veľkých zahraničných spoločností však zháňa márne. Podľa Csabu Lukácsa z Magyar Hang sa raz stalo, že jedna nemecká automobilka aspoň súhlasila so schôdzkou. Zástupcovia firmy predstavili na veľtrhu Hungexpo štatistiky o predaji a čítanosti Hangu aj cieľových skupinách, ktoré sa automobilke páčili a zodpovedali jej reklamnému profilu. Keď už sa zdalo, že príde dohoda, zástupca nemeckej firmy mal na po ceste Csabovi povedať: „Prosím, pochopte to, oni u vás nemôžu inzerovať, pretože nechcú riskovať stratu štátnych dotácií.“

Keď eskaloval konflikt medzi Orbánom a Simicskom, nemecký reťazec Aldi prestal vo svojich obchodoch predávať Magyar Nemzet a začal ponúkať Magyar IDOK. To isté sa opakovalo s Magyar Hang a museli Aldi pohroziť súdnym konaním, aby sa ich časopisy v obchodoch začali objavovať.

Minulý rok si nemecká ambasáda pozvala skupinu maďarských novinárov z opozičných listov. V diskusii o slobode médií mal jeden z nemeckých diplomatov povedať: „Prosím, pochopte, že toto je Nemecko, demokracia, kde vláda nemôže vyvíjať tlak na súkromné firmy.“ Neskôr prišiel do redakcie Hangu ďalší nemecký diplomat, mal s vedením časopisu dlhú debatu, po ktorej si nemecká ambasáda objednala jedno číslo Magyar Hangu.

Podľa nemeckého experta s kontaktmi na členov maďarskej vlády sa Orbán výrazne spolieha na nemeckú racionalitu. „Podľa Orbána sú Nemci príliš racionálni na to, aby šli proti svojim záujmom. Človek môže s nemeckou racionalitou vždy počítať,“ opisuje pohľad maďarského premiéra.

Keď sa v roku 2014 stalo z ministerstva zahraničných vecí ministerstvo zahraničného obchodu a vymenila sa postava ministra, vzťah medzi politikmi a nemeckým biznisom sa ešte utužil. A nie je jednostranný. Keď vláda odporúča maďarského subdodávateľa, odporučí podnikateľov spojených s vládou.

Keď vláda niečo potrebuje, rokuje priamo s vyšším vedením nemeckých spoločností, zatiaľ čo maďarské spoločnosti (ako napríklad vo vzťahu Magyar Telekom a Deutsche Telekom) sa iba prizerajú.

Spoločná tlačovka vo februári 2015 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Jeden z nemeckých lobistov hovorí, že keď sa Nemci uvoľnia, začnú maďarskú vládu vynášať do nebies. „Po fľaši vína vám tiež povedia, že Maďarsko je skvelé miesto, napríklad preto, že nemusíte na poludnie nechať tureckých robotníkov sa odobrať na modlitebné koberčeky.“

Jedným z najdôležitejších sprostredkovateľov medzi maďarskou vládou a nemeckými korporáciami je muž menom Klaus Mangold, bývalý vrcholový manažér spoločnosti Daimler. Mangold bol aktívny lobista nemeckých záujmov už za socialistických vlád, ide o muža nemeckého biznisu v Maďarsku a Rusku. Osoba Mangolda tiež odhaľuje, ako je prepojený nemecký biznis a politika. V roku 2016 ešte ako eurokomisár Junckerovej komisie priletel Mangoldovým lietadlom do Budapešti Günther Oettinger z CDU, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri schvaľovaní projektu ruskej jadrovej elektrárne Paks II. v Maďarsku. Teraz je Oettinger už aj oficiálnym zamestnancom maďarskej vlády, po skončení funkčného obdobia eurokomisára dostal post v novej vládnej agentúre pre vedu.

Hoci nemecká tlač často informuje o korupcii v Maďarsku, podľa zdroja z ústredia CDU mnoho nemeckých investorov nemá pocit, že by Orbánova vláda bola obzvlášť skorumpovaná. Hrá v tom rolu životný štýl samotného Orbána, ktorý žije v usporiadanom manželstve a nedáva svoje bohatstvo na obdiv: „Keby hýril s dievčatami a v luxusných autách, bolo by to iné.“

Kolegovia s výhodami

Vzťah medzi Viktorom Orbánom a Angelou Merkelovou možno opísať ako funkčný a úctivý pracovný vzťah, hoci v ňom chýba srdečnosť, ktorá Orbána spájala s Kohlom. Je to aj preto, že sa Orbán domnieva, že Merkelová Kohla na konci jeho politickej kariéry podrazila a zradila aj jeho odkaz, keď CDU nasmerovala do stredu. Orbán Kohla pred jeho smrťou v roku 2017 navštívil a nemecká vláda zabránila naplneniu jeho poslednej vôle vyjadrenej vdovou, aby na jeho pohrebe hovoril namiesto Merkelovej Orbán.

Niektorí sa domnievajú, že si nevytvorili intímnejší vzťah aj preto, že Orbán je „maskulínny a v hĺbke svojej duše verí, že politika nie je pre ženy“. Avšak ide o „vzťah plný rešpektu. Nie je to milostný príbeh, je to pragmatický pracovný vzťah,“ uviedol zdroj z radov CDU. Počas migračnej krízy v roku 2015 Orbán a Merkelová reprezentovali dva protiľahlé póly, ale ani jednému z nich to neublížilo, ba naopak, a ich vzájomný vzťah to neovplyvnilo. Podľa bývalého úradníka Orbánovej vlády „sa na verejnosti bili len preto, že mali prospech z toho, že sa z toho druhého stal nepriateľ“.

Maďarská vláda sa od prudkej reakcie na prijatie kontroverzného mediálneho zákona v roku 2011 snažila starať o svoj mediálny obraz v Nemecku, začala prekladať prijímané zákony do nemčiny a dojednávať schôdzky s redaktormi nemeckých médií. Vláde v tom pomáhal Frank Spengler z Nadácie Konrada Adenauera, dobre postavený v hierarchii CDU a Orbánov priaznivec.

Ale zatiaľ čo provládne médiá v Maďarsku tvrdo kritizovali Merkelovú a oslavovali AfD, niektorí plynule nemecky hovoriaci politici Fideszu ako Gergely Gulyás, Zoltán Balog alebo Katalin Nováková v dôverných rozhovoroch partnerov z CDU uisťovali, že lojalita Fideszu k CDU je nehynúca, pretože Orbán vždy preferuje tie strany, ktoré dokážu byť pri moci.

Aj keď mal Orbán vždy blízko k CSU, v roku 2019 viedol kampaň proti Manfredovi Weberovi z tejto bavorskej strany, ktorý sa chcel stať predsedom Európskej komisie. Keď Emmanuel Macron sabotoval celý systém spitzen kandidátov, Merkelová sa Webera rozhodla obetovať a Orbán sa tejto služby zhostil ako predĺžená ruka výmenou za iné výhody.

Panyi tiež opisuje, ako sa s Merkelovou pri jej návšteve v Maďarsku v roku 2015 chceli osamote stretnúť zástupcovia židovskej organizácie Mazsihisz. Orbánova vláda k liberalizmu inklinujúci Mazsihisz nemá rada a tento vzťah je vzájomný, hoci k otvoreným útokom zvyčajne nedochádza. Ide skôr o atmosféru rozkolu, nedávno Mazsihisz po sporoch opustil konzervatívny rabín Tamás Róna. Vláda naopak silne preferuje konkurenčnú Zjednotenú maďarskú židovskú komunitu (EMIH), ktorá reprezentuje ortodoxný judaizmus, pravicový sionizmus a väzby na spriatelenú vládu Benjamina Netanjahua. EMIH je zvýhodňovaná finančne, dostáva priestor v školstve, v armáde aj v snahe urobiť z Maďarska kóšer hub pre zvyšok Európy. Niektorí politici Fideszu židovského pôvodu a ich blízki sa zúčastňujú na náboženskom živote v EMIH. Nemci pravdepodobne prezradili netypickú požiadavku Mazsihisz Maďarom, ktorí potom schôdzke zabránili, keď sa na chodbe zrazu objavil štátny tajomník Levente Magyar a Merkelovú odviedol.

Orbánove vyhliadky

Merkelová tieto láskavosti niekedy vracia aj verejne. Približne v tom čase sa stretli v Soproni na výročí takzvaného Paneurópskeho pikniku. Merkelová vtedy šokovala maďarskú opozíciu, keď Maďarsko pochválila za to, ako sa v krajine využívajú európske peniaze, a povedala, že Nemecko je šťastné, že sa na tom môže podieľať. Práve korupcia a rodinkárstvo tak pri štátnych zákazkách, ako aj pri eurofondoch sú najväčšie politické témy opozície. „Keď Merkelová povedala, že peniaze EÚ sa v Maďarsku dobre vynakladajú, možno nezvolila správne slová, ale pokúšala sa povedať, že fiškálna a ekonomická politika ide podľa predstáv Nemecka,“ uviedol bývalý maďarský vládny úradník.

Maďarsko sa minulý a predminulý rok stalo najväčším nákupcom nemeckých zbraní a vojenského vybavenia, okrem iného nakúpilo 44 nemeckých tankov Leopard a viac zbraní ako samotný Bundeswehr a dohodlo sa s Nemcami na spoločnej výrobe nemeckých bojových vozidiel. Väčšina týchto dlhodobých zmlúv bola uzavretá ešte v čase, keď nemeckou ministerkou obrany bola Ursula von der Leyenová, nová predsedníčka Európskej komisie. Jej relatívne tesné zvolenie podporili aj europoslanci za Fidesz.

Orbán očakáva splatenie dlhu v dvoch bodoch: zrušenie podmienky právneho štátu v novom viacročnom finančnom rámci EÚ a zachovanie členstva Fideszu v Európskej ľudovej strane (EPP). Pokiaľ ide o právny štát, podľa nemeckého zdroja je absolútne nereálne, že by k skutočnému finančnému potrestaniu Maďarska malo dôjsť za súčasného nemeckého predsedníctva. Bude však podľa neho snaha o vytvorenie vágnych a ťažko aplikovateľných formulácií na uspokojenie Európskeho parlamentu a nemeckej ľavice.

Rozhodnutie o osude Fideszu malo padnúť v septembri a bolo opäť odsunuté. Aj tu hrá najväčšiu rolu Nemecko, respektíve CDU a CSU. Únia je v otázke Maďarov sama rozdelená, západonemecké organizácie sú voči Orbánovi kritické, zatiaľ čo východonemecké ho často považujú za hrdinu.

V posledných mesiacoch prebehlo niekoľko stretnutí na vysokej úrovni, ktorých cieľom bolo zladiť sporné otázky. Do Nemecka cestoval šéf úradu premiéra Gulyás, do Budapešti predsedníčka CDU Karrenbauerová. Schôdzky sa vraj skončili k obojstrannej spokojnosti. Hlavným problémom pre Fidesz v EPP dnes nie sú Nemci, ale Donald Tusk, ktorý si do konfliktu premieta poľsko-poľskú vojnu a Orbána v poslednom čase niekoľkokrát verejne napadol.

V otázke Fideszu je navyše rozdelená celá frakcia, Maďari majú oporu v pravicových stranách z Talianska, Francúzska alebo zo Slovinska. U ľudovcov nie je vôľa riešiť Fidesz, objavujú sa argumenty, že by nútený odchod z mainstreamu mohol stranu viac radikalizovať, ale je otázne, či sú myslené vážne. Orbán je závislý len do tej miery, do akej je to pre neho výhodné. Keď EPP zriadila výbor troch múdrych mužov, ktorí mali situáciu v Maďarsku zhodnotiť, sám sa rozpadol. Jedným z členov bol Orbánov priateľ a bývalý rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel.

Zachovanie vrelých maďarsko-nemeckých vzťahov môžu zásadne narušiť väčšie politické zmeny v Nemecku v súvislosti s plánovaným odchodom Merkelovej. „Keď sa pozriete na politiku EÚ, je medzi nimi už veľmi málo tých, ktorí boli tiež prítomní pádu železnej opony a budovania novej Európy. Jediný západoeurópsky politik, ktorý sa zapájal už v tom čase, je Angela Merkelová, ktorá je na odchode. Snažil som sa ju prehovoriť, aby nekončila, ale vždy ma odmietla,“ povedal nedávno Orbán a tým opísal, ako je Nemecko pod Merkelovou pre jeho vládu zásadným partnerom.

Vychádza v spolupráci so stránkou Co se děje v Maďarsku/FB.


Ďalšie články