Cesta k naplneniu spravodlivosti bude dlhá, iné sa ani nedalo čakať

V Sídle Penty zasahovala polícia Zatknutie Jaroslava Haščáka pred mesiacom. Foto: Jakub Kotian/TASR

Spolumajiteľ Penty je opäť na slobode, šestica iných stíhaných ostáva za mrežami. Rozhodujú súdy. Nech konajú, i keď idú proti sebe.

Takmer presne pred mesiacom sme písali o vlne zatýkania ľudí obvinených z trestnej činnosti. Zároveň sme upozorňovali na to, že na nastolenie spravodlivosti musí prejsť celý proces viacerými úzkymi miestami – od riadneho vyšetrenia, cez prístup prokuratúry, až po rozhodnutie súdu. A že to bude ďaleká cesta.

Včera sa ukázalo, že vyrieknuté slová sa napĺňajú. Senát Najvyššieho súdu prepustil obvineného spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka z väzby na slobodu. Spolu s ním aj obvinenú Danu Arpášovú. Zrušil tým uznesenie Špecializovaného trestného súdu spred mesiaca, ktorý oboch poslal do väzby.

Nejde teraz o to, aby sme špekulovali, či je spolumajiteľ Penty vinný alebo nie. K tomuto by sa mali vyjadrovať tí, ktorí na to majú informácie a kompetencie. A verejnosť by ich mala dotlačiť k činom. V každom prípade sa však ukazuje, že cesta k zadosťučineniu spravodlivosti bude dlhá.

Dôležité bude nie ukazovať mocné svaly, aké sme videli pri teatrálnom zatýkaní Haščáka pred mesiacom, ale dôsledne prihliadať na dodržiavanie zákonov. Tie nedávajú nikomu právo vynášať ortieľ nad človekom pred tým, ako sa mu dokáže vina.

Kľukatosť cesty k naplneniu spravodlivosti naznačuje iný včerajší verdikt senátu Najvyššieho súdu. Podľa neho ostáva vo väzbe šestica mužov, ktorú zadržali v rámci policajnej akcie Judáš tiež na začiatku decembra minulého roka. Ostáva nám veriť, že meter bol v oboch prípadoch rovnaký.

Pred mesiacom sme si kládli otázku, aká emócia prevládne v spoločnosti, ak jednotliví zadržaní a obvinení raz azda budú odchádzať späť na slobodu. Otázka bola na mieste.

Ešte nevedno, aká emócia to presne bude. Zrejmé je len to, že tí, čo s emóciou pracovali pred mesiacom, budú musieť stráviť jej aktuálnu zmenu. A poučiť sa. Načim nám stále veriť, že ich úmysel bol poctivý.


Ďalšie články