Europarlament žiada v smernici o rovnom odmeňovaní mužov a žien nahradiť pohlavie slovom rod, teda gender

Ukrajina Kyjev MDŽ násilie domáce demonštrácia stovky Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Výbory Európskeho parlamentu navrhli v smernici o rovnom odmeňovaní mužov a žien v jednom z paragrafov pozmeňovací návrh, ktorý systematicky nahrádza zmienku o pohlaví slovom rod – gender. Podľa kresťanskej asociácie ide o nebezpečný precedens.

Federácia katolíckych rodinných asociácií v Európe (FAFCE) vydala 6. apríla tlačovú správu, v ktorej upozorňuje na to, že Európsky parlament sa rozhodol obísť rozpravu o veľmi citlivej správe. Tá žiada v smernici Európskej únie nahradiť pohlavie výrazom rod – gender.

Eurokomisia uvádza, že v Európskej únii dostanú ženy za svoju prácu približne o 14 percent nižšiu mzdu. To má dlhodobý vplyv na kvalitu života žien a ich zvýšené riziko vystavenia chudobe. Podpisuje sa to potom aj na pretrvávajúcom rozdiele vo výške dôchodkov medzi pohlaviami, rozdiel v rámci EÚ predstavuje zhruba 33 percent. Komisia preto vydala smernicu, ktorá má riešiť rozdiely v odmeňovaní žien a mužov.

Potiaľto by bola záležitosť v poriadku, dokonca je veľmi prospešná. Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci a Výbor pre práva žien a rodovú rovnosť však 17. marca prijali znenie, ktoré sa mení a dopĺňa návrh Komisie.

Po hlasovaní výboru umožňuje legislatívny postup dve možnosti. Správu buď predložiť v pléne parlamentu, alebo umožňuje Európskemu parlamentu priamo vstúpiť do medziinštitucionálnych rokovaní s ostatnými legislatívnymi orgánmi EÚ bez toho, aby hlasovalo všetkých 705 poslancov. 

Parlament si 5. apríla zvolil obídenie demokratickej diskusie a hlasovania zvolenými poslancami.

Ženy sa v smernici nespomínajú, varuje organizácia

Správa prijatá výbormi je svojím obsahom problematická a podľa FAFCE by mala byť predmetom otvorenej a demokratickej diskusie. Systematicky nahrádza zmienku o pohlaví slovom rod – gender.

Problém je miestami ešte hlbší. V niektorých častiach sa nespomínajú ženy a muži, ale „pracovníci odlišného rodu“.

„Ak je cieľom tejto smernice bojovať proti rozdielom v odmeňovaní mužov a žien, aký druh ochrany budú tieto opatrenia zavádzať, ak sa v nej ženy nespomínajú?“ pýta sa podpredsedníčka FAFCE Angelika Weichsel Mitterrutznerová v texte tlačovej správy.

Prezident FAFCE Vincenzo Bassi upozorňuje, že upravený text bude dokonca znamenať zníženie ochrany žien: „Text, tak ako ho upravil Európsky parlament, by posunul smernicu z polohy legislatívy EÚ zameranej na ochranu žien proti diskriminácii na základe pohlavia k vágnemu odsúdeniu diskriminácie v odmeňovaní z rôznych dôvodov. Skutočný problém tu nie je len ideologický alebo formálny: rizikom je reálne zníženie ochrany žien na trhu práce, najmä ak sú matkami. S navrhovanými zmenami sa už táto právna úprava nebude týkať diskriminácie žien.“

Nejde len o lingvistické nuansy

Existujú dobré dôvody, aby sa na označovanie mužov a žien nepoužíval pojem rod. V článku publikovanom na Štandarde sa vymedzeniu a rozdielom medzi obomi pojmami venoval Patrik Daniška.

Daniška pripomína, že aj primárne právo EÚ (pozri Zmluvu o Európskej únii a Zmluvu o fungovaní Európskej únie – angličtinaslovenčina) používa na označenie žien a mužov jednoducho výraz ženy a muži, prípadne pohlavie (v angličtine sex). Žiadny rod ani gender sa v týchto zmluvách nenachádza.

Ani v iných medzinárodných dohovoroch nemá pojem rod nič spoločné s tým, či je niekto muž alebo žena. Pojem rod sa používa ako anglické slovo „birth“ (zrod, pôvod, rod, narodenie). Rovnosť mužov a žien chráni v predmetných ustanoveniach iné slovo, a síce zákaz diskriminácie na základe pohlavia (sex).

Smernica je právny akt EÚ s priamymi právnymi účinkami v rámci národnej legislatívy. V práve EÚ sa týmto vytvoril precedens, keď by sa slovo pohlavie nahradilo slovom genderrod.

FAFCE preto vyzvala všetkých predstaviteľov EÚ s rozhodovacou právomocou – Európsku komisiu, Európsky parlament a Radu EÚ –, aby neprijali smernicu, ktorá by podkopala ochranu žien pred diskrimináciou v odmeňovaní.


Ďalšie články