Naď: Ukrajina nás nepožiadala o stíhačky Mig-29, nerokuje sa o tom. Ich poskytnutie však podľa Hegera prichádza do úvahy

Jaroslav Naï ocenil príslušníkov Ozbrojených síl SR a civilných zamestnancov, ktorí sa podie¾ali na evakuácii obèanov a spolupracovníkov SR z Afganistanu Jaroslav Naď a Eduard Heger. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Ukrajina nepožiadala Slovensko o poskytnutie stíhačiek Mig-29. Vláda preto o ich poslaní ani nerokuje. Ukrajinci žiadali poskytnutie húfnic Zuzana a opravu svojej vojenskej techniky v slovenských opravárenských podnikoch. To sa v súčasnosti rieši. V utorok počas rokovania vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ako však v pondelok vyhlásil premiér Eduard Heger, poskytnutie slovenských stíhačiek Mig-29 prichádza do úvahy.

O ochrane vzdušného priestoru diskutuje Slovensko s Alianciou. Odpoveď očakáva Naď v najbližšej dobe. „Možností je viacero. Ochrana z nášho územia alebo ochrana z iného územia,“ podotkol minister s tým, že bude rád, ak Slovensko vyrieši problém ochrany vzdušného priestoru pomocou nadzvukových lietadiel. Keď bude mať Slovensko postarané o ochranu vzdušného priestoru, až vtedy sa bude baviť o budúcnosti stíhačiek Mig-29.

Za Migy-29 zaplatilo Slovensko minulý rok Rusku 55 miliónov eur. Ochrana vzdušného priestoru od Aliancie by podľa Naďa nebola drahšia. „Nechcem špekulovať, lebo nemám kalkuláciu na stole, ale nebude nás to určite stáť ani euro viac ako to, čo dnes platíme Rusom za Migy,“ skonštatoval. 

Jaroslav Naď. Foto: TASR/Martin Baumann

Diskusia o odkúpení Patriotov neprebieha

Naď potvrdil, že diskusia o odkúpení štvrtej batérie Patriot momentálne neprebieha. Systémy má Slovensko k dispozícii zadarmo spolu s náhradnými dielami, muníciou a personálom. Minister zároveň upozornil, že Patrioty či systémy S-300 sú strategickou ochranou vzdušného priestoru. Slovensko však má na jeho ochranu aj ruské systémy Kub či Igla. Tie treba podľa neho postupne nahrádzať, pretože sú staré a sú problémy s ich fungovaním.

„Ak nám spojenci zabezpečujú tú strategickú úroveň protivzdušnej obrany, tak my sa poďme sústrediť na to, aby sme si zaobstarali protivzdušnú obranu na operačnej a taktickej úrovni,“ povedal Naď.  

Minister zároveň dodal, že vláda schválila presun systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu na rokovaní 6. apríla. Materiál bude podľa neho dodatočne zverejnený.

Heger poskytnutie Migov Ukrajine nevylúčil

Belgicko by bolo ochotné poslať svojich vojakov na Slovensko v prípade návrhu NATO na ďalšie posilnenie východnej hranice Aliancie. Predseda vlády Belgicka Alexander De Croo to uviedol po pondelkovom stretnutí so slovenským premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) v Bratislave. Zdôraznil, že bezpečnosť v Európe je kolektívna otázka.

Heger vyjadril podporu Ukrajine pri záujme stať sa členom Európskej únie. Poskytnutie slovenských stíhačiek Mig-29 podľa slovenského premiéra prichádza do úvahy. Poukázal na rizikovosť sovietskej techniky po agresii Ruska na Ukrajine. S partnermi už prebiehajú rokovania o zabezpečení vzdušného priestoru Slovenska. Verí, že o výsledkoch by mohli informovať v priebehu niekoľkých týždňov.

Stíhačka MiG-29. Foto: TASR/Branislav Račko

Čaputová považuje úvahy o poskytnutí stíhačiek MiG-29 za normálne a správne

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje úvahy o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine za normálne a správne. Zdôraznila však, že najprv musí byť zabezpečený vzdušný priestor SR. Rovnako musí mať Ukrajina o stíhačky záujem.

„V prvom rade musí byť naplnená požiadavka, ktorá bola komunikovaná aj pri systéme S-300, a to je zabezpečenie bezpečnosti nášho vzdušného priestoru, najmä v komunikácii s našimi spojencami. V takom prípade si myslím, že je normálne a správne uvažovať o tomto type pomoci pokiaľ ide o MiG-y, v prípade, ak by ukrajinská strana mala o ne záujem,“ skonštatovala prezidentka.

Na rozhodnutie o prípadnej kúpe systému protivzdušnej obrany Patriot má podľa prezidentky Slovensko zatiaľ dostatok času. Ako poukázala, systémy Patriot tu majú byť tak dlho, ako to bude potrebné.

Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

Aktuálny trend zbavovania sa starej techniky a jej nahrádzania novou, západne orientovanou technikou, považuje prezidentka za správny. „Zároveň treba neustále opakovať a vysvetľovať klamlivé argumenty, bludy, otvorené klamstvá a dezinformácie, ktoré hovoria o tom, že tým vystavujeme SR nejakému nebezpečenstvu,“ zdôraznila prezidentka. Poukázala na to, že iné krajiny poskytli Ukrajine aj útočné zbrane, pričom Slovensko jej dalo obranný systém. Ako dodala, pomáhame krajine, ktorá sa bráni.

(tasr, im)


Ďalšie články