Betty sa naučila šiť v charitnej dielni v Ugande

betty_obchod Betty. Foto: SKCH

Betty Uzadio patrila od začiatku medzi šikovnejšie študentky. V dielni, ktorú postavila Slovenská katolícka charita z darov zbierky Pôstna krabička, sa naučila šiť sukne, šaty, nohavice a školské uniformy. Ročný krajčírsky kurz absolvovala pred rokom, hoci ho pandémia na chvíľu prerušila. Dnes zo svojho príjmu pomáha celej rodine. Jej príbeh nájdete aj vo filme Príbehy z krabičky.

„Nemala som vtedy stálu prácu a hľadala som, čo budem v živote robiť. Tak som sa prihlásila na krajčírsky kurz a vybrali ma. Naučila som sa šiť celkom rýchlo,“ opisuje Betty svoje začiatky a motiváciu k učeniu sa. Spolu so spolužiačkami sa vyučili pod vedením krajčírky Clary. Na šliapacích strojoch, ktoré sa v Ugande hojne používajú, sa ich naraz učilo zhruba tridsať. Úspešne ho v minulom roku dokončilo 21 žien z okolia mesta Adjumani, kde Slovenská katolícka charita (SKCH) dlhodobo pôsobí.

Po absolvovaní kurzu získala vlastný šijací stroj

Absolventkám odovzdali miestni zamestnanci štartovací balíček, aby získali väčšiu šancu na úspech v porovnaní s konkurenciou. „Začiatky mi veľmi uľahčila pomoc katolíckej charity. Dostala som šijací stroj, látku kitenge a nite. Niečo som ušila, predala a mohla sa ďalej zlepšovať a pokračovať v tom, čo ma baví,“ spomína Betty na jej prvé oblečenie ušité pre zákazníka. Mesačne si zatiaľ zarobí 100-tisíc ugandských šilingov, čo je okolo 25 eur. Z tohto mála žije a podporuje štúdium svojich príbuzných. Nemá totiž manžela a deti, ale rodinu a vzťahy, ktoré má, si cení.

Foto: SKCH

Šetriaca skupina pre krajčírky

Betty šije všetko oblečenie z kitenge, látky s farebnými a pestrými vzormi typickými pre Ugandu, Rwandu, Keňu, Sudán či Kongo. Našla si aj stále klientky, ktoré mali viac požiadaviek, ako bola schopná zvládnuť. Sociálnym pracovníkom SKCH, ktorí ju boli navštíviť, sa s tým zdôverila. Tí ju pozvali do šetriacej skupiny, v ktorej začínalo päť šikovných krajčírok. Spolu si tak nakupujú látku, ktorú si v rámci šetriaceho programu požičiavajú na svoje potreby. Mali k tomu aj adekvátne školenia. Začali tiež šiť tašky, kuchynské zástery a podložky pod hrniec pre darcov zo Slovenska, ktorí si ich môžu za dobrovoľný príspevok odniesť z prednášok o Pôstnej krabičke a o práci SKCH v Afrike.

„Ďakujem vám veľmi pekne za podporu. Dopriala by som túto možnosť aj ďalším mladým ženám,“ odkazuje Betty darcom Pôstnej krabičky. Už za sto eur absolvuje krajčírsky kurz ďalšia mladá žena. Podporte ju teraz cez Pôstnu krabičku.


Ďalšie články