Koniec dominancie dolára na menovom trhu? Zatiaľ menej pravdepodobné

profesionálny hráè Jonathan Duhamel pokrový turnaj turnajová kartová hra výhra peniaze doláre Ilustračné foto: TASR/AP

Aj keď sa zdá, že svet jednotne odsudzuje vojnu na Ukrajine, nie je to také jednoznačné. Viaceré krajiny sa totiž zdráhajú odsúdiť ruskú inváziu a snažia sa hrať na všetky strany. Zmrazenie ruských devízových rezerv medzi nimi vyvolalo rôzne reakcie. To všetko môže mať veľký vplyv na zloženie medzinárodných financií a dominanciu dolára.

Sila sankcií voči Rusku je založená na dominancii a sile amerického dolára. Ten je totiž najpoužívanejšou menou v obchode, finančných transakciách a rezervách centrálnych bánk. Západné krajiny použili dolár ako zbraň proti Rusku, čo môže v konečnom dôsledku vyvolať reakciu ostatných krajín, ktorá by mohla podkopať americkú menu.

Podľa britského denníka Financial Times má najmä Čína dlhodobý záujem o to, aby jej mena zohrávala v medzinárodnom finančnom systéme oveľa väčšiu úlohu. Peking považuje dominantné postavenie dolára za jeden z pilierov americkej moci.

Čang Jan-linová, bývalá výkonná viceprezidentka Bank of China, uviedla, že sankcie spôsobia stratu  dôveryhodnosti USA a z dlhodobého hľadiska podkopú hegemóniu dolára. Taktiež dodala, že Čína by mohla pomôcť svetu zbaviť sa nadvlády dolára, informuje Financial Times.

Transformácia menového systému?

Koniec doláru ako dominantnej rezervnej meny sa už pritom predpovedal viackrát, pričom americká mena si vždy udržala svoje postavenie vo svete. Konflikt na Ukrajine a súčasná situácia by však mohli poskytnúť vhodné podmienky pre zmeny v globálnom finančnom systéme.

„Vojny narúšajú dominanciu mien a slúžia ako pôrodné baby pri zrode nových menových systémov,“ uviedol Zoltán Pozsar, analytik Credit Suisse. V minulosti sa finančná vojna väčšinou týkala blokovania peňazí v snahe odstrihnúť teroristov alebo sa sankcie použili v konkrétnych prípadoch, ako je napríklad iránsky jadrový program. Zameranie sa na krajinu veľkosti a moci Ruska je podľa Mitu Gulatiho, profesora finančného práva na University of Virginia, bezprecedentné a v dobrom či zlom by sa mohlo stať vzorom pre budúcnosť, informuje Financial Times.

„Ak zmeníte pravidlá pre Rusko, zmeníte pravidlá pre celý svet,“ dodal Gulati. „Keď sa tieto pravidlá zmenia, navždy sa zmenia aj medzinárodné financie.“ 

Ju Jong-din, popredný ekonóm Čínskej akadémie spoločenských vied, podľa britského denníka v nedávnom prejave uviedol, že sankcie podkopali národnú dôveryhodnosť v medzinárodný menový systém. „Aké zmluvy a dohody nemôžu byť v medzinárodných finančných aktivitách zneplatnené, ak môžu byť zmrazené aktíva zahraničných centrálnych bánk?“ vyjadril znepokojenie čínsky ekonóm.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom prejave konštatoval, že kým neboli rezervy centrálnej banky zmrazené, nikto z tých, čo predpovedali, aké sankcie by mohol Západ uložiť, si nemyslel, že sa to môže stať. Lavrov nazval tento krok krádežou.  

„Toto je začiatok konca monopolu dolára vo svete,“ povedal Viačeslav Volodin, predseda ruskej Štátnej dumy. „Každý, kto dnes drží peniaze v dolároch, si už nemôže byť istý, že mu ich USA neukradnú,“ dodal.

Vladimir Putin (vľavo) a Viačeslav Volodin (vpravo). Foto: TASR/AP

Koniec dominancie dolára?

Rusko by podľa Financial Times mohlo nájsť spôsoby, ako obísť sankcie a finančný systém založený na dolároch. Jednou z oblastí je obchod. India, ktorá si chce zachovať nezávislosť svojej zahraničnej politiky, koketuje s myšlienkou poskytnúť Rusku zadné vrátka. Indickí predstavitelia tvrdia, že vláda a centrálna banka skúmali mechanizmus rupie a rubľa, ktorý obe krajiny používali počas éry Sovietskeho zväzu a ktorý zahŕňal aj barterové obchody s ropou a iným tovarom.

Medzinárodný menový fond (MMF) sa domnieva, že dominancia dolára by sa mohla oslabiť v dôsledku takejto fragmentácie systému, hoci pravdepodobne zostane hlavnou svetovou menou. „Už teraz to vidíme, keď niektoré krajiny prehodnocujú menu, v ktorej dostávajú platby za obchod,“ hovorí Gita Gopinathová, zástupkyňa výkonného riaditeľa MMF. Informovala o tom agentúra Reuters.

Gita Gopinathová, zástupkyňa výkonného riaditeľa MMF. Foto: Gita Gopinath/FB

Navyše, Čína už dlhšie vyvíja vlastný cezhraničný medzibankový platobný systém (CIPS). Tento platobný systém je stále malý v porovnaní s európskym platobným systémom SWIFT, ktorý je dôležitou súčasťou sankcií voči Rusku. Avšak skutočnosť, že najväčšie ruské banky boli vyradené zo systému SWIFT, je veľkou príležitosťou pre tohto čínskeho konkurenta.

„CIPS má potenciál zmeniť pravidlá hry,“ hovorí Eswar Prasad, bývalý vysoký úradník MMF, ktorý teraz pôsobí v Brookings Institution. Podľa neho má tento platobný systém potenciál stať sa alternatívou k medzinárodnému finančnému systému ovládanému západnými krajinami a k systému SWIFT, píše ďalej britský denník.

Táto skutočnosť môže v budúcnosti ohroziť dominantné postavenie amerického dolára ešte viac. Už pred vojnou sa totiž objavili neisté náznaky zmeny v zložení devízových rezerv centrálnych bánk – jedného z hlavných stavebných kameňov medzinárodného finančného systému. Centrálne banky už dlho udržiavajú svoje devízové rezervy hlavne v amerických dolároch, vzhľadom na veľkosť a silu USA, bezpečnosť a obchodovateľnosť ich dlhu a dominantnú úlohu dolára v medzinárodnom obchode a financiách.

Podľa najnovších údajov MMF však z devízových rezerv, ktoré centrálne banky na celom svete držali na konci roka 2021, tvoria doláre už „len“ približne 59 percent. Je to pomerne veľký pokles oproti 71 percentám v roku 1999, keď bolo zavedené euro.

Zatiaľ je zrejme priskoro hovoriť o konci

Napriek pochybnostiam existuje aj veľa dôvodov, prečo si myslieť, že doláru zatiaľ nehrozí strata suverenity vo finančnom svete. Natalia Zubarevičová, riaditeľka regionálneho programu Nezávislého inštitútu pre sociálnu politiku, sa podľa Financial Times vyjadrila, že ľudia od sankcií očakávajú príliš rýchle výsledky. Podľa nej viaceré sankcie budú mať účinok až v priebehu nasledujúcich mesiacov. 

Okrem toho hrozba sankcií USA a Európy voči subjektom, ktoré sa aktívne pokúsia pomôcť Rusku vyhnúť sa finančnej blokáde, bude veľkým odstrašujúcim faktorom – dokonca aj pre banky v krajinách, ktoré sú ochotné pomôcť Moskve, píše Financial Times.

Vzhľadom na hlboké zmeny, ktoré sa v posledných desaťročiach udiali vo svete, je skoro záhadou, že západné krajiny stále dominujú finančnému svetu. Adam Smith, bývalý úradník amerického ministerstva financií, poukazuje na to, že americkému doláru každoročne veštia koniec v medzinárodnej ekonomike, približne od roku 2008, keď Washington prvýkrát zablokoval Iránu možnosť používať americký dolár na svoje medzinárodné energetické transakcie. Nikdy však z toho nič veľké nebolo. „Americký dolár zostáva naďalej silný ako zdroj stability v medzinárodných finančných transakciách a to bude pravdepodobne pokračovať aj po tom, ako sa usadí prach po vojne na Ukrajine, ktorú rozpútalo Rusko,“ uzavrel Smith.


Ďalšie články