Antisystémových kandidátov volila viac ako polovica Francúzov. Až teraz sa začne skutočný súboj

1. kolo prezidentských volieb vo Francúzsku Na veľkoplošnej obrazovke sú fotografie súčasného prezidenta Emmanuela Macrona (uprostred) a líderky krajnej pravice Marine Le Penovej (vpravo) po zverejnení prvých odhadov 1. kola francúzskych prezidentských volieb. Foto: TASR/AP

Emmanuel Macron v čele, Marine Le Penová opäť druhá, Jean-Luc Mélenchon na tretej priečke. Kandidáti štandardnej pravice a ľavice na kolenách. Až teraz začne Macron skutočnú (anti)kampaň.

Nemastná-neslaná prezidentská kampaň vo Francúzsku vyniesla do druhého kola dvojicu, o ktorej sa hovorí už od vlaňajška. Politické strany za päť rokov nedokázali vygenerovať kandidáta, ktorý by reálne ohrozil opozeranú Le Penovú a kauzami sprevádzaného Macrona.

Prvé výsledky hovoria samy za seba. Hoci ide o predbežné čísla, vo Francúzsku sa na ne dá celkom spoľahnúť a rozdiely v skóre sú pomerne výrazné. Staré známe duo a ľavičiar Jean-Luc Mélenchon nad 20 percentami, za nimi dlho nič, potom Éric Zemmour.

Všetci proti Le Penovej

Macrona delí od jeho súperky niekoľko percentuálnych bodov. Už prvom kole získal viac hlasov ako pred piatimi rokmi (28 verzus 24 percent) a má väčší náskok ako naposledy. Tento údaj má však len štatistický význam.

Úradujúci prezident sa doteraz do kampane takmer nezapájal, nemalo to pre neho význam. Voliči unavení pandémiou, vojnou na Ukrajine a ekonomickými problémami chceli svätý pokoj od politiky, o čom svedčí, na francúzske pomery, aj relatívne nízka účasť.

Až teraz zapne politické motory na plný výkon a má veľkú šancu na úspech. Pomôžu mu ostatní kandidáti. Podporila ho stredopravá Valérie Pécressová, socialistka Anne Hidalgová, za zelených Yannick Jadot. Mélenchon dodržal svoju tradíciu a nevyjadril priamu podporu ani jednému, ale na mítingu po zverejnení výsledkov viackrát zakričal: „Ani jeden hlas Le Penovej.“

Zmierenie so Zemmourom

Kandidátka teda bude čeliť zjednotenému politickému frontu, ktorý vystuží väčšina mienkotvorných médií. Nehrajú jej do karát prieskumy ani náklonnosť k Vladimirovi Putinovi, ktorý rozpútal vojnu na Ukrajine.

Výnimkou je Éric Zemmour (a sotva dvojpercentný národniar Nicolas Dupont-Aignan), ktorý pre ňu bol v kampani azda najtvrdším súperom. Kampaň prepálil a ako rýchlo stúpal, tak rýchlo aj spadol. Hlboko, až na sedem percent. Teraz vyzval voličov, aby podporili kandidátku, s ktorou má názorovo nemálo spoločného.

Nie je to zanedbateľné gesto, spolu získali v prvom kole zhruba tretinu hlasov voličov. Hľadať ďalších však bude veľmi ťažké. Pripomeňme, že v roku 2017 oslovila Le Penová v druhom kole takmer rovnakú množinu voličov a získala 34 percent hlasov. Uvidíme, či tento strop prerazí, prieskumy jej prajú viac ako naposledy.

Životný úspech Mélenchona

Vášnivý ľavičiar, kedysi trockista Mélenchon zaknihoval životný úspech. Prekonal magickú hranicu 20 percent, skončil tretí a vytlačil do úzadia politických konkurentov, ktorí dúfali v duel s Macronom. Najviac hlasov si získal medzi mladými do 34 rokov.

Rast cien, životných nákladov a absencia výrazného ľavicového kandidáta ho vyniesli vysoko. Lenže na druhé kolo to nestačilo a Mélenchon sa zrejme zameria na parlamentné voľby, ktoré nasledujú v júni.

Debakel kedysi najsilnejších strán

O náladách a znechutení spoločnosti z politiky hovorí súčet skóre antisystémových kandidátov. Le Penová, Mélenchon a Zemmour získali vyše 50 percent hlasov.

Macronovi sa podarilo zavŕšiť deštrukciu štandardnej pravice a ľavice. Predbehol ich nováčik Zemmour – bez politických štruktúr, priazne médií a s kontroverzným slovníkom (a súvisiacimi súdnymi procesmi).

Bezradná Pécressová, kandidátka gaullistickej centristickej pravice, získala žalostných päť percent. Reprezentantka odkazu Charla De Gaulla a Jacqua Chiraca si v prvých vyjadreniach sypala popol na hlavu a už hovorí o voľbách do parlamentu, kde si strana Republikáni stále udržiava silné slovo.

Totálne fiasko zažívajú socialisti, ktorí ešte pred desiatimi rokmi za čias Francoisa Hollanda vládli. Nedokázali sa dohodnúť, boli roztrieštení, váhali, až sa ich kandidátka Hidalgová dopracovala k dvom percentám. Predbehli ich dokonca aj komunisti (Fabien Roussel), čo je skutočne tragická vizitka.

Komentátori otvorene hovoria o tom, že Republikáni a Socialistická strana, ktorí sa dekády striedali pri moci, môžu zaniknúť. Ostala len neuchopiteľná centristická všehochuť v podobe Macrona a antisystém. A kedysi voliči, ktorí upadli do apatie.


Ďalšie články