Ukrajina má stovky systémov S-300. Daru zo Slovenska sa poteší, ale ide len o kvapku v mori

Slovenské S-300 na ceste na Ukrajinu. Reprofoto: FB Slovenské S-300 na ceste na Ukrajinu. Reprofoto: FB

Ruské sily na Ukrajine ničia jeden komplet S-300 týždenne. To nie je tempo, s ktorým by Moskva mohla byť spokojná. Znamená to však, že dodávka jedinej batérie S-300 zo Slovenska vykryje straty Ukrajiny len asi na týždeň.

Dodanie protilietadlových systémov dlhého doletu S-300 na Ukrajinu vyvolalo na slovenskej politickej scéne vášne. Koalícia aj opozícia sa obviňujú z vlastizrady, Robert Fico a Peter Pellegrini hovoria o zaťahovaní Slovenska do vojnového konfliktu, vládni politici o ich nadbiehaní Moskve.

Opozícia kritizuje znižovanie obranných schopností Slovenska a upozorňuje, že S-300 chránili aj naše jadrové elektrárne. Jaroslav Naď a Roman Mikulec však argumentujú, že Slovensko obránia západné Patrioty a že bez náhradných dielov a servisu z Ruska by S-300 aj tak o rok-dva skončil. Toľko k Slovensku, čo však budú naše S-300 znamenať pre Ukrajinu?

Situácia na bojisku

Pred inváziou Ruska mala Ukrajina asi 100 funkčných batérií S-300, ktoré zahŕňali okolo 300 odpaľovacích zariadení. Po siedmich týždňoch vojny sa Rusom podarilo vyradiť minimálne 21 týchto zbraní, čomu nasvedčujú aj fotografické dôkazy. Počtom to zodpovedá siedmim batériám. To by znamenalo, že Rusi zničili len sedem percent ukrajinských síl S-300.

Skutočný počet ukrajinských strát bude zrejme vyšší, no očividne nemožno konštatovať, že Rusom sa podarilo ukrajinskú protivzdušnú obranu vyradiť. Slovenský analytik Alexander Duleba pre Štandard nedávno uviedol, že Ukrajina stále má dve stovky systémov S-300.

Rusi pritom na Ukrajine naďalej strácajú vo vzduchu množstvo strojov. Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že zostrelilo 150 ruských lietadiel a helikoptér. Tieto tvrdenia nie je možné overiť, no analytici z blogu Oryx na strane ruského letectva zdokumentovali až 78 strát vrátane 20 lietadiel a 32 helikoptér, čo sú samy osebe vysoké čísla.

Nie je známe, nakoľko sú za tieto zostrely zodpovedné batérie S-300. Ukrajinské stíhačky Su-27 a Mig-29 však stále lietajú, aj keď v obmedzenom režime. Navyše, ukrajinské sily majú vo výzbroji množstvo protivzdušných striel krátkeho doletu, či už ide o sovietske Igly alebo americké Stingery. A zbrane tohto typu zo Západu na Ukrajinu stále prúdia. To všetko zapríčinilo, že Rusi doteraz neboli na Ukrajine schopní vytvoriť presvedčivú vzdušnú prevahu, pod čo sa zrejme podpísala aj neschopnosť ruského letectva viesť komplexné vzdušné operácie tak, ako sme to videli v prípade vojen USA v Iraku či v Líbyi.  

Potrebuje Ukrajina S-300?

Na stole je preto otázka: Potrebovala Ukrajina jedinú batériu S-300, ktorú Slovensko vo svojej výzbroji malo?

Ukrajinský prezident Volodymir Zelenskyj je o tom presvedčený. Na dodávku protivzdušných systémov dlhého doletu vyzval aj počas svojho prejavu k americkému kongresu. „Viete, aké obranné systémy potrebujeme: S-300 a iné podobné systémy,“ povedal ukrajinský prezident. Naznačil, že S-300 sú dôležitou súčasťou ukrajinských obranných kapacít a že Kyjevu hrozí nedostatok týchto systémov. Ukrajina totiž stráca minimálne tri až štyri tieto zariadenia týždenne.

Pokiaľ sa vojna bude tiahnuť ďalšie týždne či mesiace, Ukrajina týmto tempom eventuálne bude čeliť nedostatku protivzdušných striel dlhého doletu. Navyše, ide o obrovskú krajinu veľkosti Francúzska, takže miesto v ukrajinskom obrannom systéme sa určite nájde. Dar zo Slovenska však vykryje priemerné ukrajinské straty S-300 len asi na týždeň. Ide teda o kvapku, ktorá sa rýchlo stratí v ukrajinskom mori.


Ďalšie články