Boršč ako obeť medzinárodnej kultúrnej krádeže. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie bola zrejme počas prejavu opitá

Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruského rezortu zahraničných vecí Marija Zacharovová zrejme vystúpila pred kamerami pod vplyvom alkoholu. Pochybne pôsobiaci prejav si získal pozornosť opozičných médií aj západných politikov.

Ruským opozičným médiám, ktoré miestny režim dlhodobo umlčiava, dala námet na obsah priamo hovorkyňa ministerstva zahraničia. Dlhoročná zamestnankyňa rezortu Marija Zacharovová na bírfingu javila známky požitia alkoholu. Ukrajinu, ktorá je momentálne vo vojne s Ruskom, obvinila z niečoho, z čoho ešte Kyjev nikto neobvinil.

Počas mierne nesúrodého monológu, ktorý bol následne uverejnený na internete, začala Ukrajincov obviňovať z toho, že zakazujú niektoré prvky kultúry. „Dokonca aj kuchárske knihy, aj tie zakázali. Pretože sa nemohli podeliť o boršč, bolo to nemožné,” hovorí Zacharovová na videu.

„Mal patriť iba jednému, jednej krajine, jednej národnosti. […] Nechceli pristúpiť na kompromis. O tom je reč. O xenofóbii, nacizme, extrémizme vo všetkých jeho podobách,” zakončuje pochybné obvinenie sprevádzané výraznou gestikuláciou a inými prvkami reči tela.

Komicky pôsobiaci prejav si rýchlo všimla ruská mediálna opozícia. Nezávislá Novaja Gazeta video zdieľala na Twitteri spolu s krátkym popisom. Ironickú poznámku k videu pripojil aj jej novinár Kirill Martynov, ktorý označil za dôvod vojny to, že Ukrajinci sa nechceli podeliť so Zacharovovou o boršč. „Taktiež je, zdá sa, úplne opitá,” uzavrel prostredníctvom svojho profilu na Twitteri.

Komentár venoval vystúpeniu hovorkyne aj bývalý premiér Švédska. „Vyzerá to tak, že na ruskom ministerstve zahraničia začínajú prichádzať o rozum,” napísal Carl Bildt. Pod príspevkami na Twitteri sa objavilo množstvo komentárov. Niektorí používatelia sa chceli uistiť, že nejde o deepfake, iní ironicky poznamenali, že „Zacharovová je vždy opitá”.


Ďalšie články