Heger: Fico a Pellegrini sa správajú ako ruskí agenti. Už len môžeme čakať, že sa dozvieme, že sú platení z ruských peňazí

TK Eduarda Hegera po návrate z Ukrajiny Eduard Heger. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Slovensko bude silno tlačiť na to, aby sa Ukrajina stala čo najrýchlejšie členom Európskej únie a získala kandidátsky status. Po návrate z Ukrajiny to v sobotu v Bratislave vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že vláda ponúka aj svoj reformný tím. Slovensko podľa predsedu vlády je ochotné Ukrajine pomôcť aj s opravou vojenskej techniky, ale aj s vývozom pšenice prostredníctvom vlakovej prepravy. Pellegrini mu odkazuje, že si spolu s Naďom zamenili Slovensko so súkromnou firmou.

„Ukrajina potrebuje každého spojenca a pomoc z demokratického sveta. V Kyjeve som vyjadril aj našu podporu, pretože si uvedomujeme, že bojujú aj za nás a naše hodnoty, demokraciu a slobodu,“ vyhlásil Heger.

Pre Slovensko je podľa predsedu vlády dôležité, aby malo stabilných a prosperujúcich susedov, Ukrajina však momentálne v takej situácii nie je. „Kľúčové je pre nás, aby Ukrajina vo vojne zvíťazila a stala sa naším stabilným a prosperujúcim susedom,“ podotkol premiér. Myslí si, že potom sa aj ľuďom na východnom Slovensku začne lepšie dariť a nebudú musieť cestovať za prácou. „Východné Slovensko bude potom prosperujúca časť krajiny, aj preto investujeme do vzťahov s Ukrajinou,“ skonštatoval.

Heger sa vyjadril aj k systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko dalo Ukrajine. Myslí si, že týmto darom získali Ukrajinci „dáždnik“, ktorý ochráni mnoho nevinných životov.

https://standard.sk/191804/matovic-system-s-300-je-na-mieste-a-chrani-zivoty-to-ze-skorumpovany-zmrd-fico-a-jeho-pelerina-z-toho-budu-robit-vedu-sme-vedeli/

Premiér odmieta v tejto súvislosti kritiku opozície. Myslí si, že líder parlamentného Smeru-SD Robert Fico a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini konajú proti záujmom Slovenska a nadbiehajú Rusku. „Správajú sa ako ruskí agenti,“ vyhlásil Heger s dôvetkom, že už len môžeme čakať, že sa dozvieme, že sú vlastne platení z ruských peňazí. Dodal, že informácie o tom nemá, ale neprekvapilo by ho to. Ruského prezidenta Vladimíra Putina pritom Heger označil za „krutú bytosť“.

Smer avizoval, že bude žiadať odvolanie tak premiéra, ako aj celej vlády. „Nech sa páči,“ reagoval Heger. „Nedokážem žiť, ako dokážu títo ľudia sami so sebou,“ pokračoval.

Podľa denníka Pravda doslova vykričal Ficovi, že je „s milenkou na dovolenke“ a lieta „tryskáčom za 80-tisíc eur“. Na nedeľný protest, ktorý Smer zvoláva na Slavín, Heger povedal, že „Fico to miesto svojou prítomnosťou zneuctí“.

Premiér Heger zároveň povedal, že je pripravený zorganizovať cestu Fica a predsedu strany Hlas Petra Pellegriniho na Ukrajinu, aby sa prišli pozrieť do miest ako Buča alebo Kyjev. „Povedzte mi, na čo je dobré bombardovať bytovky civilistov. Sú to zverstvá,“ povedal Heger. Ako ďalej poznamenal, v meste Buča videl masový hrob. O ruských vojakoch povedal, že z rozmaru strieľali do civilistov. „Znásilnili mladé dievčatá a potom im na brucho vypálili nacistické znaky,“ povedal Heger.

Premiér deklaruje, že Slovensko odovzdaním systému S-300 Ukrajine neohrozilo svoju bezpečnosť. „Slovensko je momentálne zabezpečené z hľadiska obrany a bezpečnosti tak ako nikdy v histórii,“ uviedol a poukázal na prítomnosť vojakov, vojenskú techniku i konkrétne na systém protiraketovej obrany Patriot. Doplnil, že v tieto dni bude Slovenská republika disponovať štyrmi batériami systému Patriot.

https://standard.sk/191726/slovensky-system-protivzdusnej-obrany-s-300-je-uz-na-ukrajine-moskva-predtym-varovala-ze-ho-znici/

Heger navštívil v piatok (8. 4.) Kyjev spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ale aj ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Následky vojny si spoločne s európskymi partnermi šiel osobne pozrieť do mesta Buča.

Pellegrini: Heger a Naď si zamenili Slovensko so súkromnou firmou

Premiér Heger a minister obrany Naď si zamenili Slovensko so súkromnou firmou. V súvislosti s darovaním obranného systému S-300 Ukrajine to uviedol šéf mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini. Premiér podľa neho o tomto kroku dostatočne neinformoval.

„Nemuseli povedať, kedy to idú spraviť, ale mali oznámiť, že sa rozhodli o tom, že nakoniec Slovenská republika tento systém daruje. My sme ani túto informáciu nemali,“ skonštatoval. Vláda podľa neho mala komunikovať, prečo sa tak rozhodla a akým spôsobom je ochránené Slovensko.

Upozornil, že vládni predstavitelia neposkytli presné informácie, kedy na Slovensko príde adekvátna náhrada za obranný systém S-300. Odmietol výrok premiéra, že koná proti záujmom Slovenska či nadbieha Rusku. „Ak mu vadí, ak niekoho niekto na politickej scéne označuje americkým agentom, tak si vyprosím, aby označoval on mňa za ruského agenta,“ odkázal.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články