Rusko reorganizuje velenie vojenskej operácie. Povedie ju generál so skúsenosťami zo Sýrie

Rusko v oblasti Èierneho mora otestovalo strely schopné nies jadrové hlavice Zľava ruský prezident Vladimir Putin, ruský minister obrany Sergej Šojgu, veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov a hlavný veliteľ južného vojenského okruhu Alexander Dvornikov. Foto: TASR/AP

Rusko reorganizovalo velenie svojej vojenskej operácie na Ukrajine, ktorú bude odteraz viesť ruský generál s rozsiahlymi skúsenosťami s bojovými operáciami v Sýrii. Pre spravodajskú televíziu BBC, ktorá o tom informovala v sobotu, to uviedol nemenovaný predstaviteľ Západu.

Pod zámienkou anonymity uviedol tento predstaviteľ pre redaktora televízie BBC, že inváziu na Ukrajine po novom povedie ruský generál Alexandr Dvornikov, ktorý bol doposiaľ veliteľom síl ruského Južného vojenského obvodu.

„Tento veliteľ má veľa skúseností s ruskými operáciami v Sýrii, preto by sme mali očakávať, že sa celkové vedenie a kontrola (ruskej vojenskej operácie na Ukrajine) zlepšia,“ uviedol nemenovaný zdroj.

Zmena vo velení operácie bola podľa tohto nemenovaného predstaviteľa vykonaná v snahe zlepšiť koordináciu medzi jednotlivými vojenskými jednotkami, keďže ruské vojenské skupiny mali doposiaľ oddelenú organizáciu i velenie.

Rusko má podľa BBC ťažkosti s dosahovaním svojich cieľov na Ukrajine. Ani po 44 dňoch od začiatku invázie sa mu totiž nedarí obsadiť veľké mestá, ako Kyjev, a napokon ruská armáda zamerala svoju pozornosť na Donbas na východe Ukrajiny.      

Podľa spomínaného nemenovaného zdroja agentúry BBC je ruská taktika zadržiavaná malým počtom ukrajinských jednotiek, ktoré jednajú inteligentnejšie, pričom pri vojenských operáciách využívajú i moment prekvapenia.

„Ak sa Rusku nepodarí zmeniť taktiku, je ťažké si predstaviť, ako sa mu podarí dosiahnuť aj tie obmedzené ciele, ktoré si samo stanovilo,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ Západu.

(tasr)


Ďalšie články