Sulík: Urobili sme kopu chýb, ale koalícia je funkčná. Stmelila ju aj vojna a Heger nepolarizuje. Určite dovládneme

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Koalícia je funkčná, jej členovia dokážu medzi sebou diskutovať a hľadať kompromisy. Určite dovládne až do konca volebného obdobia. Na sobotnom kongrese strany SaS v Bystrej to vyhlásil jej predseda a minister hospodárstva Richard Sulík. Zároveň avizoval, že bude opäť kandidovať na predsedu strany a chce ju viesť do najbližších parlamentných volieb.

Vojna na Ukrajine nestmelila podľa Sulíka len Európsku úniu, ale aj vládnu koalíciu na Slovensku. „Situácia vo vnútri koalície sa upokojila,“ skonštatoval líder SaS s tým, že k tomu prispela aj minuloročná výmena na poste premiéra SR. Sulík to hodnotí ako „veľmi šťastný krok“. Súčasný predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) podľa jeho slov hľadá kooperáciu, nie konfrontáciu. „Nepolarizuje,“ podotkol.

Sulík tvrdí, že by bola radosť vládnuť bez kríz, ako je pandémia COVID-19, energetická kríza či vojenský konflikt na Ukrajine. „Urobili sme ako vláda a koalícia kopu chýb. Napriek všetkým krízam to po dvoch rokoch nie je až také zlé, ako sa to niekto snaží vykresliť,“ povedal líder SaS.

Zároveň na kongrese avizoval, že strana pôjde do volieb ako silná a jednotná. „Naše ambície sú vyššie ako bol výsledok v parlamentných voľbách v roku 2020,“ uviedol. Volebný program strany má pripraviť Eugen Jurzyca. Zaoberať sa ním má kongres zrejme budúci rok na jeseň. Sulík potvrdil svoj záujem zostať na čele SaS a viesť stranu aj do volieb, pokiaľ s tým bude kongres či republiková rada strany súhlasiť.

Kolíková je pripravená stať sa súčasťou SaS

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je pripravená stať sa súčasťou SaS, ak bude z tejto koaličnej strany záujem o bližšiu spoluprácu. Vyhlásila to na sobotnom kongrese SaS v Bystrej v okrese Brezno.

„V tejto vláde som prešla množstvom kríz, vládnych aj osobných. V každej kríze som cítila veľkú podporu SaS. Chcem prispieť k posilneniu tohto zväzku, a preto, ak bude záujem strany o bližšiu spoluprácu so mnou, som pripravená stať sa jej súčasťou,“ povedala Kolíková.

kolíková súdna mapa
Mária Kolíková. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ocenila spoluprácu so SaS a uviedla, že strana disponuje kvalitným programom. „Má vo svojich radoch lídrov, ktorí dokážu Slovensko posunúť dopredu. Ako povedal Richard Sulík, Slovensko potrebuje reformy ako soľ. Aby sme mali vzdelané, zdravé a spravodlivé Slovensko,“ dodala Kolíková.

Ministerka spravodlivosti však poznamenala, že na dosiahnutie cieľov nestačí mať len jasnú predstavu a plán, ale aj podporu ľudí vo voľbách. „Preto ma teší, že ako platforma Za spravodlivé Slovensko sme posilnili SaS, aby sme spoločne mali väčšiu silu na presadenie našich spoločných hodnôt,“ povedala Kolíková.

Pripomenula, že žijeme v kritickej dobe, poznačenej vojnou a pandémiou nového koronavírusu, ktorá stále neskončila. Slovensko podľa nej potrebuje zmenu, pokrok a jasné pravidlá. „Našou výzvou nesmie byť len prežitie, ale kroky k tomu, aby sme boli hospodársky silná, vyspelá a múdra spoločnosť,“ povedala Kolíková.

Klus: Putin kradne Európe mier

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR a podpredseda SaS Martin Klus hovoril o bezpečnostnej situácii v Európe po bezprecedentnom kroku Ruska a jeho agresii na území Ukrajiny. „Putin zaútočil na národ, ktorý nemá podľa neho právo existovať,“ povedal s tým, že Putin kradne Európe mier.

Martin Klus. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa Drobu v strane podceňovali nižšie úrovne

V SaS sme dlhodobo podceňovali, čo sa deje na najnižšej úrovni, na úrovni obcí, miest a krajov. Je potrebné, aby sme v regiónoch začali fungovať inak. Na sobotňajšom kongrese SaS to povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a člen Republikovej rady SaS Juraj Droba.

„Ak chceme zo SaS-ky urobiť silnú, veľkú stranu, ktorá bude mať iné ambície, ako byť len súčasťou vládnej koalície so šiestimi alebo 12 percentami, je potrebné, aby sme v regiónoch začali fungovať inak,“ povedal Droba.

Podľa predsedu BSK si regionálna politika vyžaduje väčšiu mieru kompromisu, s čím má SaS dlhodobo problém. „Ja dúfam, že sa to zmení. Máme na to šesť a pol mesiaca,“ poznamenal Droba. Členov SaS tiež vyzval, aby do mestských, miestnych, obecných či krajských zastupiteľstiev hľadali dobrých kandidátov.

„Po celom Slovensku sú ľudia, ktorí chcú žiť doma a chcú robiť dobré veci,“ dodal Droba s tým, že vhodných kandidátov nie je potrebné hľadať len vo vlastných radoch. Dôležitá bude podľa neho pri nadchádzajúcich komunálnych voľbách i spolupráca.

Juraj Droba. Foto: TASR/Pavel Neubuaer

Na kongrese SaS s videoprejavom ako čestný hosť vystúpil aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý ocenil, že SaS vníma dôležitosť komunálnych volieb. „Doba, keď stačilo byť proti Mečiarovi, Ficovi či fašistom, je za nami. Ľudia sú náročnejší a chcú dobre spravované obce, mestá a štát,“ povedal Vallo.

Primátor hlavného mesta pripomenul, že v uplynulých rokoch prechádzame z jednej krízy do druhej. „Všetci sme z toho unavení. Víťazom série volieb, ktoré nás čakajú, nebude iba ten, kto získa najviac hlasov, ale tí, ktorí nás bremena permanentného konfliktu zbavia,“ dodal Vallo. Zároveň vyhlásil, že racionalita a emócie nemusia ísť proti sebe a popularita i dobrý výsledok sa dokážu dosiahnuť aj dobrou prácou bez populizmu.

Vallov Team Bratislava, mimoparlamentné Progresívne Slovensko a parlamentná strana SaS už vytvorili v Bratislavskom kraji koalíciu do jesenných komunálnych volieb. Strany spoločne podporia kandidatúry Valla i Drobu. Ako koalícia budú nominovať kandidátov aj na poslancov do krajského, mestského i miestnych zastupiteľstiev. V niektorých bratislavských mestských častiach postavia vlastných kandidátov na starostov, v niektorých ponúkli podporu súčasným starostom.

SaS si zvolila členov republikovej rady

Koaličná strana SaS si na svojom sobotňajšom kongrese zvolila troch členov republikovej rady. Najviac hlasov získal Ľudovít Paulis. Strana si v Bystrej v okrese Brezno volila i členov revíznej a rozhodcovskej komisie.

Víťaz volieb do republikovej rady Ľudovít Paulis získal v hlasovaní 99 hlasov, na druhom mieste skončila Jana Bittó Cigániková s 92 hlasmi. Tretím v poradí bol Martin Barto s 84 hlasmi. Všetci boli zvolení na štyri roky.

Republiková rada je výkonným orgánom strany, tvorí ju 12 členov a predseda strany. Po zvolení nových členov v nej po skončení svojho mandátu skončili podpredseda parlamentu Milan Laurenčík aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková svoj končiaci mandát obhájila.

Do revíznej komisie si členovia strany volili z troch kandidátov, víťazom sa stal so 67 hlasmi Juraj Lenhardt. „V ďalšom sme volili rozhodcovskú komisiu. S najvyšším počtom bola zvolená Petra Prepelicová, ktorá získala 133 hlasov a bola zvolená na päť rokov. Druhý najvyšší počet získal Roman Chrapa a zvolený bol na dva roky,“ oznámil predseda volebnej komisie Peter Osuský.

Predseda strany Richard Sulík zagratuloval víťazom volieb, no poďakoval i všetkým kandidátom. Úspech Martina Barta označil za trochu prekvapivý výsledok. „Mňa presvedčila jeho reč, ktorú mal, kedy počas troch minút povedal kľúčovú vetu: Musíme bojovať proti socializmu,“ zhodnotil Sulík s tým, že Martin Barto je človek s dlhodobo stabilnými názormi.

Martin Barto. Foto: TASR/Jaroslav Novák

  Sulík potvrdil svoj záujem zostať na čele SaS a viesť stranu aj do volieb, pokiaľ s tým bude kongres či republiková rada strany súhlasiť. Zároveň pripomenul, že kongres strany sa v minulosti uzniesol na tom, že SaS nebude spolupracovať so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS.

„Toto neplatí len pre národné voľby, ale aj pre regionálne a komunálne,“ uviedol. Na sobotnom kongrese podľa jeho slov mali možnosť delegáti navrhnúť uznesenie, s akými ďalšími stranami SaS nebude spolupracovať. „Nespravili to. Je tu totiž riziko, že keď to budete príliš zužovať, jedného dňa zistíte, že váš koaličný potenciál je blízky nule,“ vyhlásil. Sulík deklaruje, že SaS bude postupovať v zmysle svojich hodnôt. „Mám nejaké svoje preferencie, to sú najmä strany pravicové. Sú to aj strany v našej koalícii. Toho sa chceme držať,“ podotkol.

SaS sa v posledných prieskumoch verejnej mienky umiestňuje nad hranicou desiatich percent. Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici marca, stranu by podľa prieskumu agentúry Ako pre televíziu Joj volilo 14,7 percenta respondentov. Prieskum agentúry Focus pre televíziu Markíza zo 6. marca zase nameral SaS voličskú podporu na úrovni 12 percent.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články