Heger bol v Buči. Videl masové hroby, chce zastaviť Putina

278076004_532974365059286_4048638880560508959_n Foto: Heger/FB

V meste neďaleko Kyjeva došlo k popravám civilného obyvateľstva ruskými vojakmi. EÚ prišla s iniciatívou, že všetko prešetria európske vyšetrovacie tímy.

Predseda slovenskej vlády dnes spolu s predsedníčkou Európskej komisie ako prvý zahraničný politik navštívil mesto Buča. Toto mesto a obete masakru, ktorý sa tu odohral, nazval „pomníkom ruského barbarstva“.

Slovenský premiér bol súčasťou delegácie spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Na svojom Facebooku, po návšteve mestečka, napísal:

„Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli zavraždení krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol. Nesmieme dovoliť Vladimirovi Putinovi pokračovať v jeho vojnových zločinoch páchaných voči ukrajinskému ľudu.“

Smrť civilistov v ukrajinskom meste Buča ukázala krutú tvár armády ruského prezidenta Vladimira Putina aj podľa Ursuly von der Leyenovej: „Stalo sa nemysliteľné. Videli sme krutú tvár Putinovej armády. Videli sme ľahkomyseľnosť a chladnokrvnosť,“ povedala v Buči a dodala: „Celý svet smúti s obyvateľmi Buče. Oni sú tí, ktorí bránia hranice Európy, bránia ľudskosť a bránia demokraciu. Preto sme v tomto dôležitom boji s nimi.“

Ukrajinské úrady ukázali delegácii 20 exhumovaných tiel z masového hrobu pri miestnom kostole. Von der Leyenová v Buči oznámila, že EÚ chce tento vojnový zločin prešetriť. Budú zriadené vyšetrovacie tímy, ktoré to zabezpečia. Podľa Hegera spolu s predsedníčkou Komisie vyjadrili sústrasť pozostalým a zapálili sviečku obetiam.

(fed)


Ďalšie články