Kaczynski ostro kritizoval Orbána: Ak nezmení postoj k Rusku, spolupráca s ním už nie je možná. Mal by navštíviť očného lekára

Zľava Viktor Orbán, Jaroslaw Kaczyňski a Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP Zľava Viktor Orbán, Jaroslaw Kaczyňski a Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Spolupráca Maďarska a Poľska sa ochladzuje pre postoj maďarského premiéra k ruskej invázii na Ukrajine.

Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski v piatok dôrazne kritizoval svojho dlhoročného spojenca a priateľa, maďarského premiéra Viktora Orbána. Ďalšia spolupráca medzi nimi podľa Kaczynského nie je možná, ak sa nezmení Orbánov postoj k ruskej agresii voči Ukrajine.

Sedemdesiatdvaročný politik sa v rozhlasovom rozhovore vyjadril, že má „jednoznačne negatívny“ názor na to, že Orbán odmieta odsúdiť ruského lídra Vladimira Putina v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, nechce pomôcť s vyzbrojením Ukrajiny a tiež za to, že označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jedného zo svojich „oponentov“, ktorých porazil vo voľbách. Orbánov prístup pritom označil za „veľmi smutný“ a „sklamanie“.

„Keď premiér Orbán vraví, že nedokáže jasne vidieť, čo sa stalo v Buči, mal by navštíviť očného lekára a je to sklamanie,“ konštatoval Kaczynski v rozhovore v súkromnom Radio Plus, ktoré sa zameriava na sociálne témy a témy súvisiace s náboženstvom. Napriek tomu sa však snažil nájsť zmysel v Orbánových cieľoch, keď sa vyjadril, že si myslí, že „to, čo Viktor Orbán robí, súvisí s nádejou, že zohrá nejakú úlohu v ukončení tohto konfliktu (na Ukrajine), no myslím, že to je slepá ulička, absolútne“.

Orbán po svojom víkendovom víťazstve vo voľbách povedal, že chce posilniť väzby s Poľskom a ukončiť rozkol v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Poľsko totiž patrí k najvernejším spojencom Kyjeva. Kaczynski však na to v piatok reagoval s tým, že zmena vo vzťahoch by bola „dobrá, pod podmienkou, že Viktor Orbán zmení“ svoj postoj, pretože v aktuálnej situácii „nemôžeme spolupracovať“.

Pravicové vlády Poľska a Maďarska boli pritom roky strategickými partnermi a navzájom sa podporovali v sporoch s Európskou úniou.

Maďarsko však ako jediná krajina Európskej únie, ktorá susedí s Ukrajinou, odmietla krajine poskytnúť zbrane a nepovolila ani ich prevoz cez svoje územie. Orbán tiež vystupuje proti rozšíreniu sankcií na import ruských energií.

(sita)


Ďalšie články