Matovič: Systém S-300 je na mieste a chráni životy. To, že skorumpovaný zm*d Fico a jeho pelerína z toho budú robiť vedu, sme vedeli

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ V piatok na obed sa potvrdili informácie, že Slovensko odoslalo na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany S-300. Tajný presun trval dva dni. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku. V nasledovnom texte prinášame súhrn reakcií politikov na tento transport veľmi dôležitej vojenskej techniky.

Po vyhrážkach ministra zahraničných vecí Lavrova vyžadovalo rozhodnutie darovať slovenskú S-300 Ukrajine odvahu. Našťastie, väčšina sme ju mali a dobrý krok sa podaril. Na sociálnej sieti to v sobotu napísal líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič. Podľa neho sa tak udialo v utajenom režime, potichu, nebadane, bez fanfár a v strachu, či sa nestane ešte po ceste sám terčom. Ako uviedol Matovič, dnes už je S-300 na mieste a chráni životy ľudí Ukrajiny.

„To, že skorumpovaný zm*d Fico a jeho pelerína z toho budú robiť vedu, sme vedeli. Je to však úplne nepodstatné. Snažia sa a budú sa snažiť oslovovať ľudí, ktorým akosi dobre robí byť nimi klamaní. Im nepomôžeme. My ostatní právom môžeme cítiť hrdosť na malé Veľké Slovensko,“ uviedol Matovič.

Ministerstvo obrany SR v piatok 8. apríla potvrdilo, že Slovenská republika darovala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Obranyschopnosť SR podľa rezortu obrany je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená štvrtou batériou systému Patriot, ktorá dorazí na Slovensko v priebehu nasledujúceho týždňa a ostane na našom území tak dlho, ako to bude potrebné.

Biden sa poďakoval

Americký prezident Joe Biden sa v piatok podvečer nášho času poďakoval Slovensku za darovanie protivzdušného systému S-300 Ukrajine: „Chcem sa poďakovať slovenskej vláde za poskytnutie protivzdušného systému S-300 Ukrajine,“ napísal prezident na svojom Facebooku.

Biden tiež pripomenul, že Ukrajina sa dnes bráni vďaka dodávkam amerických zbraní, ktoré na Ukrajinu od začiatku jeho vlády Američania umiestnili.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v odozve na sociálnej sieti vyzdvihol, že za systém sme už našli adekvátnu náhradu. „Ukrajina má plné právo dostávať takúto podporu v zmysle článku 51 Charty OSN, ktorá hovorí o pomoci pri výkone sebaobrany,“ pokračoval koaličný politik.

Podľa jeho mienky ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým podporujeme mier, slobodu a ochranu ľudských práv. Nevinní Ukrajinci sú vraj odhodlaným národom, ktorý chce brániť svoju vlasť. Nazdáva sa, že touto technikou za desiatky miliónov eur zachránime stovky ľudských životov.

Darovaním systému sa podľa neho nestávame súčasťou konfliktu a ten, kto tvrdí opak, vraj klame. Tiež doplnil, že Slovensko postupuje rovnako ako ostatné demokratické krajiny.

Heger: Podporujeme mier a slobodu

„Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým Slovenská republika ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu,“ vyjadril sa premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Podľa Korčoka bola ruská technika neudržateľná

Systém S-300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní nikoho neohrozuje. Nech Rusko skončí vojnu, prestane útočiť na Ukrajinu a nebude tu debata o S-300. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol na sociálnej sieti.

„Zároveň nemôže byť ani reč o tom, že poskytnutím S-300 sme oslabili našu protivzdušnú obranu, pretože v týchto dňoch sme získali ďaleko sofistikovanejší systém protivzdušnej obrany,“ doplnil Korčok. Definitívne sa tak podľa neho Slovensko odpútava od dlhoročnej závislosti od ruskej techniky, ktorej pokračovanie je pri ruskej agresívnej politike neudržateľné.

Čaputová sa domnieva, že tým znížime počet civilných obetí

Darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to podľa svojho hovorcu Martina Strižinca uviedla v piatok.

„Systém protivzdušnej obrany chráni mestá a obce pred útokmi z neba – pred raketami, leteckými útokmi a pred bombardovaním. Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny,“ vyhlásila hlava štátu.

Pellegrini: Vláda oklamala občanov

Mlčať neostal ani expremiér Peter Pellegrini, ktorý sa nazdáva, že vláda uvedeným ťahom oklamala občanov tak, až sa „im z úst prášilo“. Rovnako si myslí, že skutočný dôvod terajšej návštevy premiéra Eduarda Hegera v Kyjeve je odovzdať Ukrajincom tento systém.

Pellegrini slovami o klamstvách narážal na slová ministra obrany, ktorý vo víkendovej relácii Na Telo na TV Markíza presun S-300 popieral, pričom bol konfrontovaný so zábermi, ktoré ho potvrdzovali. Vláda už dávnejšie tvrdila, že ak systém východným susedom dodáme, udeje sa tak v tichosti.

Podľa Fica nás kabinet ťahá do vojny

Logistickú operáciu okomentoval aj Robert Fico, líder Smeru-SD. Prezidentka Zuzana Čaputová s premiérom Hegerom nás podľa neho otvorene ťahajú do vojny na Ukrajine. Avizuje podanie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

„Darovanie multimiliónového systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine je vojnovým činom s nedoziernymi následkami pre Slovensko,“ vyhlásil Fico na sociálnej sieti. Systém podľa neho chránil slovenské jadrové elektrárne a priemyselné centrá. Tvrdí, že systém S-300 je výkonnejší a presnejší ako systémy Patriot.

„Čaputová s Hegerom darovali Ukrajine jediný systém v slovenskom vlastníctve a ako alternatívu akceptujú navozené americké Patrioty, ktoré nie sú ani v našom vlastníctve a ani ich nevieme používať,“ povedal Fico.

Systém je podľa neho schopný na veľkú diaľku zasiahnuť až šesť cieľov. „Či už ide o lietadlá, rakety alebo bezpilotné drony. Bude použitý v ukrajinsko-ruskom konflikte, čiže Slovensko bude mimoriadne účinnou zbraňou zúčastnené na tomto konflikte,“ povedal Fico s tým, že sa týmto krokom nesledujú záujmy Slovenska.

Je to signál o našich hodnotách, znie od progresívcov

Podpredseda europarlamentu z Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na margo transportu napísal, že tento krok oceňuje a ide podľa neho o významnú pomoc pre nášho suseda čeliaceho ruskej agresii.

„No zároveň je to aj dôležitý signál o našich hodnotách, o jednoznačnej príslušnosti Slovenska do EÚ a NATO, o tom, že nechceme byť iba čiernym pasažierom, ale vieme sa za spoločné záujmy postaviť aj konkrétnymi činmi,“ pokračoval.

Šeliga: Na našu armádu som hrdý

Pod facebookovým statusom ministra Naďa reagoval aj bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga: „Som mimoriadne hrdý na našu armádu, ako výborne zvládla túto operáciu. Jaro, vďaka za Tvoje líderstvo v tejto veci. Táto pomoc Ukrajine zachráni civilistov a pomôže slobodnej krajine odolávať agresorom. Slovensko aj týmto ukázalo, že je hrdý a slobodný štát!“

Šándor: Systémy Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba

Systémy protivzdušnej obrany Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba. TASR to uviedol bezpečnostný poradca a generál v zálohe z Česka Andor Šándor. Tvrdí, že každý z nich má svoje silnejšie a slabšie stránky. Systém Patriot však podľa neho z pohľadu rakiet poskytuje Slovensku adekvátnu náhradu.

Zdôraznil, že protivzdušná obrana je tvorená nielen raketovými systémami, ale aj vojenským letectvom. „V prípade Slovenska a biednej prevádzkyschopnosti stíhačiek MiG-29 nemožno vôbec hovoriť o tom, že by bola slovenská protivzdušná obrana veľmi kvalitná,“ povedal. Jej jednotlivé celky nemožno podľa neho vytrhávať z celého systému. „Musí byť ucelený na to, aby splnil ochranu protivzdušnej obrany celého štátu,“ dodal.

Poukázal aj na politické hľadisko darovania systému S-300 Slovenskom Ukrajine. „Neviem, do akej miery sa tým snaží váš premiér vylepšiť obrázok z prvej odmietnutej cesty do Kyjeva. Evidentne tam teraz nechcel prísť s prázdnymi rukami,“ zdôraznil Šándor. Je zásadne proti tomu, aby sa takéto veci komunikovali verejne. „Vytvárame síce primerané odstrašenie pre Rusko, ale hovoríme im, čo všetko ukrajinská strana má. Potom môžu lepšie kalkulovať, s akým odporom môžu počítať,“ podotkol.

Darovanie systému S-300 by nemalo mať podľa neho zásadný vplyv na schopnosť ochrániť ukrajinský vzdušný priestor. „Ale nie je to zanedbateľná vec,“ tvrdí.

(tod/tasr)

https://standard.sk/191726/slovensky-system-protivzdusnej-obrany-s-300-je-uz-na-ukrajine-moskva-predtym-varovala-ze-ho-znici/

Ďalšie články