Rakety zasiahli stanicu plnú ľudí utekajúcich pred vojnou. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú

WhatsApp Image 2022-04-08 at 13.56.40 Nehybné telá obetí pred železničnou stanicou v Kramatorsku. Foto: TASR/AP

Ukrajinská železničná spoločnosť informovala, že ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny, na ktorej čakali tisíce ľudí na evakuáciu do bezpečnejších častí krajiny. Moskva z útoku však viní ukrajinské sily. Agentúra Reuters uvádza, že zomrelo 39 ľudí a ďalších viac ako 100 utrpelo zranenia. Zároveň dodala, že informáciu nemohla na mieste overiť.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko ešte pred oznámením železničnej spoločnosti s odvolaním sa na políciu a záchranné zložky uviedol, že útok mohol zabiť a zraniť desiatky ľudí. Na stanici sa podľa neho nachádzali tisíce ľudí, ktorí sa pokúšali pred hrozbou novej ruskej ofenzívy zameranej na východ Ukrajiny utiecť do bezpečnejších častí krajiny. Tvrdí, že Rusko malo útočiť z raketových komplexov Iskander, informuje agentúra Unian.

„Rusi dobre vedeli, kam mieria a čo chcú: chceli si vziať ako rukojemníkov čo najviac mierumilovných ľudí, chceli zničiť všetko ukrajinské. Ruská federácia je krajinou zločincov. Zlo treba zastaviť a, samozrejme, potrestať!“ uviedol Kyrylenko a zároveň Rusko obvinil z opätovného použitia kazetovej munície.

Rusko však tvrdí, že útok bol vykonaný taktickým raketovým systémom Točka-U a zodpovedné zaň sú ukrajinské jednotky. „Podľa aktualizovaných údajov útok na železničnú stanicu Kramatorsk uskutočnila raketová divízia ukrajinských ozbrojených síl z oblasti osady Dobropolie, 45 kilometrov juhozápadne od mesta,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Denník The Guardian informoval, že Rusi sa najprv chválili úspešným útokom, avšak po tom, čo začali prichádzať správy o civilných obetiach, otočili a začali hádzať vinu na Ukrajincov. Nápis „Za deti“ je jasne vidieť na fotografii dopadnutej rakety.

Kramatorsk je mesto nachádzajúce sa na severe Doneckej oblasti. Podľa ukrajinských predstaviteľov sa ruské sily preskupujú a chystajú sa na novú ofenzívu s cieľom zabrať čo najväčšiu časť územia na východe Ukrajiny. 

Miestne úrady v niektorých východných oblastiach už niekoľko dní pod hrozbou nového ruského útoku vyzývajú civilistov, aby utiekli, pokiaľ je to možné a relatívne bezpečné. Kyrylenko už v noci oznámil, že z častí Donecka a Luhanska, ktoré stále kontroluje Ukrajina, sa doposiaľ podarilo evakuovať viac ako 170 000 ľudí.

„Vzhľadom na to, že Rusi sústreďujú svoje úsilie v Doneckej a Luhanskej oblasti, je pre civilistov lepšie tieto regióny opustiť,“ napísal v noci Kyrylenko s tým, že evakuačné vlaky vyrážajú denne. Ďalej uviedol, že už ruský štvrtkový letecký úder na prejazd nad železničnou traťou v obci Barvinkove dočasne prerušil cestu troch evakuačných vlakov, ktoré mierili z Donbasu na západ Ukrajiny.


Ďalšie články