Tipy na víkend: Cenzorka, Príbehy z krabičky, nový Bebjakov film v kinách

Cenzorka_titulná fotografia Z filmu Cenzorka. Foto: FB/107 Mothers/Cenzorka

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Slovenská katolícka charita natočila film s príbehmi z Afriky, ktorým Pôstna krabička zmenila život k lepšiemu. V piatok na TV Lux bude mať premiéru o 17:25. Hlavnou postavou dokumentárneho filmu Príbehy z krabičky je stredoškoláčka Anna Bena Alumová, ktorá po maminej smrti našla nový domov v charitnom centre Gift of Love pre deti s HIV na severe Ugandy. Sama je dôkazom, že s ochorením HIV je možné žiť plnohodnotný život. Už ako 9-ročná sa dokázala vyrovnať s neznalosťou miestneho jazyka a dnes v škole dosahuje výborné výsledky. V budúcnosti sa chce stať lekárkou. Ako prispieť, nájdete tu.

V piatok pokračuje aj piata časť seriálu Fargo, v ktorej sa Josto hnevá a chystá odplatu pre ukradnuté zbrane konkurenčným gangom. Ethelrida je znepokojená zistením, že niekoľko pacientov sestry Mayflowerovej za záhadných okolností zomrelo. Federálny agent Dick Wickware pokračuje v pátraní po dvoch trestankyniach na úteku. Lenže tým je na stope aj Loy, ktorý s nimi má vlastné úmysly. Piata časť začne o 23:35 na ČT2.

SOBOTA

Benjamin je novinár a autor dobrodružných kníh. Pred šiestimi mesiacmi mu zomrela manželka a on ostal na výchovu dvoch detí sám. Starší sa so stratou vyrovnáva ťažko a robí problémy. Otec dáva výpoveď v práci a kupuje starý dom na vidieku. K domu patrí aj zoologická záhrada. Benjamin sa rozhodne, že ZOO znovu otvorí napriek tomu, že s tým nemá žiadne skúsenosti. Pri jeho pláne mu pomáha ošetrovateľka Kelly Fosterová. Film je podľa skutočných udalostí a nakrútený podľa knihy Benjamina Meeho. Snímka z roku 2011 Kúpili sme ZOO  je pripravená o 16:40 na TV JOJ.

Premiéru na televíznych obrazovkách bude mať aj film Petra Kerekesa Cenzorka, ktorá bola nakrútená v ukrajinskej väznici. Hlavná hrdinka Lesja ide do väzenia na sedem rokov za vraždu svojho manžela. Prvé tri roky tam môže mať pri sebe aj dieťa, potom musí hľadať možnosti, kde chlapec bude za ten čas, kým si ona odpyká zvyšok trestu. Vo filme hrajú reálni ľudia, iba Lesja je herečkou. Ďalšou hlavnou postavou je cenzorka Iryna Kiryazeva, ktorá je aj v reálnom živote dozorkyňou vo väznici. O filme si možno viac prečítať tu, Cenzorka sa začína o 22:30.

Kuchárovi Laukovi diagnostikovali vážne ochorenie, rakovinu hrdla. V nemocnici prehodnocuje celý svoj život, jeho stretnutia s blízkymi, ale aj s cudzími ľuďmi vytvárajú obraz 60. rokov. Kde metaforicky touto chorobou trpí celá spoločnosť, ktorá nie je schopná hovoriť nahlas. Režisér Hanák nastoľuje vo filme základné problémy ľudského bytia, otázky slobody a samoty. Film 322 začne o 20:40 na Dvojke.

Pred pár týždňami odpremiérovali novú inscenáciu v Slovenskom národnom divadle Špina. Príbeh sa odohráva na dedine počas štyroch ročných období. Pár, ktorý nemôže mať deti, sa rozhodne pre adopciu. Adoptovať mladšie dieťa trvá istý čas, preto sa rozhodnú pre dospievajúce dievča – Ružu, prezývanú Špina. Ruža ale do novej rodiny nepôjde, ak s ňou nezoberú aj jej najlepšiu kamarátku z domova Anitu. Tak sa v novej rodine ocitnú obe dievčatá. Dedina je k nim spočiatku nevraživá, dej sa ale rýchlo rozvinie. Predstavenie začína o 19:00. Ak nenájdete voľné miesto, predstavenie sa bude hrať aj o dva týždne 23. apríla.

Katja sa rozhodla vydať za Kurda Nuriho, ktorý sa v minulosti zaplietol s drogami. Nuri jej sľúbil, že sa k drogovému biznisu už nevráti, a tak žijú spokojný a šťastný život s ich synom Roccom. Keď sa raz Katja vráti domov, zistí, že všetko je nenávratne preč. Jej manžel so synom sú mŕtvi, zomreli po bombovom útoku. Katja odvtedy nemyslí na nič iné, len na pomstu. Film Odnikiaľ začne o 23:50 na ČT2.

NEDEĽA

Blíži sa Veľká noc, pre kultúru veľká téma. Opera Slovenského národného divadla pozýva na Komorný koncert, v ktorom účinkujú členovia Orchestra Opery SND. V nedeľu o 16. hodine sa v opernom salóne predstaví Spectrum Quartet s veľkonočnou kompozíciou Josepha Haydna Sedem posledných slov Ježiša Krista na kríži. V Haydnovej tvorbe ide o jednu z najzaujímavejších skladieb.

Do kín sa dostáva aj nový film Tieňohra, ktorý vyšiel v koprodukcii s RTVS. V hlavnej úlohe sa predstaví Milan Ondrík ako Jan Kavka. Ten sa práve rozišiel so svojou partnerkou Evou, ktorá sa stáva po rozchode obeťou zločinu. Jan sa z toho obviňuje a myslí si, že za jej smrť istým spôsobom môže aj on. Snaží sa zo svojich pocitov vyboxovať. Keď zistí, že človek, ktorý zabil Evu, sa môže vyhnúť trestu, chce zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Nový film Petra Bebjaka si možno pozrieť vo viacerých kinách naprieč Slovenskom.

A ešte jeden kinotip. Režijný debut moderátorky Ivety Malachovskej Peter Dvorský sa tento týždeň dočkal svojej filmovej premiéry. Dvorský minulý rok oslávil 70 rokov a pri tejto príležitosti vznikol aj film. Ak si na nášho maestra chcete zaspomínať a niečo sa o ňom aj dozvedieť, máte príležitosť.


Ďalšie články