Najtenší mrakodrap na svete je dokončený. Apartmány v newyorskom Steinway Tower stoja desiatky miliónov dolárov

steinway-tower Pohľad na centrum Manhattanu s mrakodrapom Steinway Tower stojacim uprostred. Foto: screenshot CNN

V americkom New Yorku vyrástol mrakodrap, ktorý dostal meno po výrobcovi luxusných klavírnych krídel. Rekordný pomer výšky a šírky budovy z neho robí najtenší mrakodrap sveta.

New York je domovinou mrakodrapov. Trend budov siahajúcich do nebies ovplyvnil vizuál desiatok miest po celom svete, ktorých panoráme dnes dominujú práve tenké a vysoké veže. Architektúra metropoly newyorského Manhattanu inšpirovala v minulom storočí napríklad aj slovenského architekta Ladislava Hudeca, ktorý vybudoval niekoľko mrakodrapov v čínskom Šanghaji a Štandard jeho príbehu venoval osobitný článok.

Neskôr sa relatívne neďaleko Šanghaja, konkrétne v Hong Kongu, v 70. rokoch zrodil trend ceruzkových veží [po anglicky pencil tower, pozn. red.], teda skutočne tenkých mrakodrapov. Rekordne nízka hrúbka pritom nezávisí od rozmerov základne, ale pomeru výšky ku šírke budovy.

Výhľad na výstavbu Steinway Tower v roku 2019. Foto: TASR/AP

Rekordným pomerom 24:1 sa po oficiálnom ukončení výstavby začatej v roku 2013 môže pýšiť mrakodrap Steinway Tower, dopĺňajúci siluetu mesta New York. Svojou výškou 435 metrov zároveň iba tesne zaostáva za budovami ako One World Trade Center či Central Park Tower a radí sa medzi najvyššie obytné stavby západného sveta, informuje CNN.

Mrakodrap dostal pomenovanie podľa Steinway Hall, priľahlej historickej budovy z roku 1925. Tá je známa predovšetkým ako domov výrobcu luxusných klavírov Steinway and Sons a v súčasnosti sa prerobila na obytné účely.

Steinway Tower pod terakotovou fasádou zdanlivo meniacou farby podľa svetelných podmienok ukrýva na 84 poschodiach celkovo 60 apartmánov. Vďaka exkluzívnej polohe či celkovému charakteru budovy sa cena apartmánov pohybuje od 7 miliónov dolárov za jednoizbové apartmány až po 66 miliónov za luxusné jednotky na vrchu budovy, uzatvára CNN.


Ďalšie články