Päť otázok k francúzskym prezidentským voľbám. Štandard sa pýtal trojice politológov

Predvolebné bilbordy prezidentských kandidátov vo Francúzsku Ľudia kráčajú okolo predvolebných bilbordov prezidentských kandidátov v obci Mouguerre na juhozápade Francúzska. Foto: TASR/AP

V nedeľu čaká Francúzsko prvé kolo prezidentských volieb. Tie najpálčivejšie otázky Štandard položil triu akademikov. Francúzsky politológ Gilles Ivaldi z univerzity Sciences Po, Petr Drulák, profesor z Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe a bývalý český veľvyslanec v Paríži, a napokon docent Michal Pink z Masarykovej univerzity v Brne.

Ktorý kandidát mal najlepšiu kampaň?

Gilles Ivaldi: Bezpochyby Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon. Od začiatku viedli riadnu kampaň, mali vlastné témy a udržali si rovnaký tón celé mesiace.

Petr Drulák: Nepovedal by som, že niektorý z kandidátov vynikal v kvalite kampane. Macron v podstate žiadnu oficiálnu kampaň neviedol, ale podriadil jej výkon prezidentskej funkcie. Le Penová mala klasickú kampaň. Vystúpenia Zemmoura a Mélenchona boli intelektuálne podnetné, ale to súvisí viac s ich osobnosťami než s kampaňou ako takou.

Michal Pink: Vzhľadom na minimum vizuálnych materiálov (letáky, billboardy či pútače) sa to ťažšie hodnotí. Bola to úplne iná kampaň. Dôležitejšie bolo skôr vystupovanie v televíznych reláciách, kde badať rozdiel medzi súčasným prezidentom a ostatnými kandidátmi. Držiteľ volenej funkcie dokázal svoju svoju výhodu využiť, prejavili sa aj dlhoročné skúsenosti Marine Le Penovej. Nováčikovia v kampane (Zemmour, Pécressová) boli menej zdatní. Asi najlepšiu kampaň teda mal Macron.

Nosné témy kampane sa viackrát menili. Bola to ekonomika, potom vojna na Ukrajine, najnovšie aféra Cohen. Ktorá bude mať rozhodujúci vplyv na konci kampane a výsledok prvého kola?

Gilles Ivaldi: Momentálne je jasné, že prím hrá kúpna sila, rast cien energií, palív a potravín. Sú to dôležité témy najmenej pre 55 percent Francúzov. Aj vojna na Ukrajine je podstatná, ale menej ako ekonomika. Nemyslím si, že aféra Cohen veľmi zaváži. Zato aféra McKinsey [americká konzultačná firma, u ktorej si francúzska vláda objednala drahé poradenstvo a firma je podozrivá z krátenia daní, pozn. red.] môže Macrona pripraviť o hlasy.

Petr Drulák: Ukrajina kampaň dosť zatienila. Pomohla prezidentovi Macronovi, uškodila Zemmourovi, ale zdá sa, že neohrozila Le Penovú, ktorá bola s Putinom spájaná. Ukazuje sa, že sociálne a ekonomické témy môžu byť rozhodujúce, to by vysvetľovalo silný finiš Le Penovej a Mélenchona a naopak slabnutie Zemmoura.

Michal Pink: Aféra Cohen asi áno, otázka bezpečnosti na uliciach vo Francúzsku je pomerne dôležitá. V nedeľu večer uvidíme, ako sa téma prejavila počas najbližších 48 hodín.

V posledných prieskumoch je rozdiel medzi Macronom a Le Penovou veľmi tesný. Má Le Penová šancu vyhrať prvé kolo?

Gilles Ivaldi: Áno, je to možné, pretože odstup medzi nimi sa dosť zmenšil, hoci Macron má stále náskok. Mnohí voliči sa ešte nerozhodli, či pôjdu voliť alebo nie, a 25 percent z váhajúcich voličov si ešte nevybralo kandidáta. Ako vidíte, panuje veľká miera neistoty.

Petr Drulák: Vylúčiť sa to nedá, ale pravdepodobnejšie je víťazstvo Macrona.

Michal Pink: Dúfam, že nie, ale máme ešte dva dni a ak dôjde k nejakej nečakanej udalosti na domácej pôjde, všetko sa môže zmeniť.

Vylučujete prekvapivý postup Mélenchona do druhého kola?

Gilles Ivaldi: Vylučujem. Macron a Le Penová majú pred ním veľký náskok, ťažko si predstaviť Mélenchona v druhom kole. Jedine, že by sa na poslednú chvíľu stalo niečo nečakané, čo sa nikdy nedá vylúčiť.

Petr Drulák: Považujem to za mimoriadne nepravdepodobné. Le Penová má širšiu podporu.

Michal Pink: Asi áno. Teoreticky je možný „hrozný scenár“, že sa v druhom kole ocitne Mélenchon a Le Penová, čo trochu hrozilo aj pri predošlých voľbách.

Má Macron isté celkové víťazstvo, alebo záleží od toho, akého bude mať v druhom kole súpera?

Gilles Ivaldi: Víťazstvo Macrona je veľmi pravdepodobné, ale nie isté. V prieskumoch stráca náskok pred Le Penovou, a tak sa nedá vylúčiť, že uspeje krajná pravica.

Petr Drulák: Isté ho nemá. Ak sa zopakuje duel Macron – Le Penová, výsledok bude oveľa tesnejší ako pred piatimi rokmi. Proti Mélenchonovi by bol jednoznačne výsledok v prospech Macrona.

Michal Pink: Ak postúpi do druhého kola, tak bude podľa všetkých doterajších poznatkov znovu zvolený. Jeho protikandidátom nebude umiernený kandidát a v prípade Marine Le Penovej sa zopakuje situácia z roku 2017.


Ďalšie články