Uhrík nebol môj kamarát, Mazurek chcel ísť oberať jablká do Talianska. Kotlebu po súde hnevá mlčanie Republiky

17. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Marian Kotleba. Foto: Martin Baumann/TASR

Podmienečné odsúdenie lídra ĽSNS Mariana Kotlebu má a môže mať viacero vedľajších efektov. Jedným z nich je aj preferenčné posilnenie hnutia Republika. Práve na členov tejto strany a svojich bývalých straníkov politik v stredu pomerne ostro zaútočil. Krivdu cíti nielen voči Milanovi Uhríkovi – ktorý vraj nikdy nebol jeho kamarátom –, ale aj voči Milanovi Mazurekovi.

Nedávne odsúdenie lídra Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu na jedenapolročný podmienečný trest odňatia slobody spôsobuje aj očakávané pohyby na krajnepravicovej politickej scéne.

Prvým veľkým dôsledkom verdiktu Najvyššieho súdu je Kotlebova strata poslaneckého mandátu. Tá vyplýva zo znenia samotnej Ústavy SR, konkrétne jej článku 81a. Politika v kresle zákonodarcu nahradí Slavěna Vorobelová. Kotleba naďalej nemôže byť ani krajským poslancom.

Líder ĽSNS okrem toho zrejme stratí možnosť kandidovať do parlamentu v nadchádzajúcich voľbách v roku 2024. Ako vysvetľuje odborníčka na trestné právo, pred uchádzaním sa o dôveru voličov by najprv musel požiadať o zahladenie svojho trestu.

Kotlebovci bez Kotlebu a otázka prežitia

Keďže Kotleba nie je straníkom bez väčšieho významu, ale rovno šéfom ĽSNS, rozhodnutie senátu môže mať dopad na životaschopnosť celého politického projektu. Ten sa už beztak posledné mesiace pohybuje relatívne hlboko pod hranicou zvoliteľnosti.

Prvou existenčnou hrozbou pre kotlebovcov je možný odchod jej šéfa, či už dobrovoľný, alebo nútený. V strane totiž nemá viditeľnejšieho náhradníka. „Definitívny odchod Kotlebu by znamenal aj definitívny koniec tejto strany,“ potvrdil pre TA3 politológ Radoslav Štefančík.

Druhou je rozpustenie samotnej strany, o ktoré sa môže postarať generálny prokurátor podaním návrhu na Ústavný súd. K tomuto kroku vyzvali Maroša Žilinku aj viacerí vrcholoví politici. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.

Žilinka ešte pred zvolením do funkcie uviedol, že by sa v prípade odsúdenia Kotlebu zaoberal rozpustením celej ĽSNS. „V prípade vymenovania za generálneho prokurátora by som určite opätovne posúdil všetky skutočnosti rozhodujúce pre podanie návrhu Najvyššiemu súdu na rozpustenie politickej strany ĽSNS,“ citoval Žilinku Denník N.

Posvietiť si na činnosť nacionalistov chce po verdikte nad Kotlebom aj policajný prezident Štefan Hamran. „Myslím si, že by sme sa ďalej mali zaoberať aj samotnou ĽSNS. Keď tam bol líder takto nastavený, tak sa nedá vylúčiť, že by tam boli ďalší, ktorí by uvažovali rovnakým spôsobom,“ vyhlásil.

Na Kotlebu vraj exkolegovia zanevreli

V politike však častokrát funguje pravidlo, že tam, kde jeden stráca, druhý získava. Obzvlášť to platí pri relatívne dobre ohraničenej voličskej skupine, ktorá krajnú pravicu kontinuálne volí už dlhé roky.

Nie je žiadnym prekvapením, že dlhodobé problémy ĽSNS umocnené rozhodnutím Najvyššieho súdu v kauze šekov sú vodou na mlyn pre mimoparlamentné hnutie Republika, ktoré bolo založené práve odídencami od Kotlebu na čele s europoslancom Milanom Uhríkom a poslancom Milanom Mazurekom.

Práve na týchto dvoch spolustraníkov má v súčasnosti šéf ĽSNS najťažšie srdce. V stredajšom statuse na Facebooku sa sťažuje, že z bývalých kolegov sa ho v súvislosti s „plánovaným rozsudkom na politickú objednávku“ zastal len Tomáš Taraba.

„Z Repliky nenapísal nikto. Nenapísal Milanko Uhrík, ktorý sa vďaka našej strane stal europoslancom, vďaka čomu zarobí takmer milión eur. To ma však až tak neprekvapilo, pretože s Uhríkom sme kamaráti nikdy neboli,“ napísal Kotleba o prvom menovanom, pričom zrejme naschvál skomolil názov strany.

Viac ho však mrzí mlčanie Milana Mazureka, ktorému údajne osobne robil reklamu na každom predvolebnom mítingu a ktorému osobne pomohol, „keď potom, ako mu tiež politickým rozsudkom zobrali mandát poslanca NR SR, nevedel, čo bude ďalej, a chcel ísť opäť oberať jablká do Talianska“.

Lepšia tvár?

Republika v prieskume agentúry Focus z januára 2022 siahala až takmer k ôsmim percentám (7,8 percenta). Potenciálny krach ĽSNS by ju mohol vystreliť ešte vyššie. Rastie aj jej koaličný potenciál, keďže spoluprácu s ňou začiatkom februára pripustil aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Zakladajúci členovia Republiky pri svojom odchode z ĽSNS oľutovali svoje prehrešky z minulosti a prezentovali sa ako strana, ktorá chce ukázať racionálnu a vlasteneckú tvár. Jej poslednou väčšou posilou je pritom známy lekár Andrej Janco. Ten je okrem iného priaznivcom konšpiračnej teórie o chemtrails, černošskú Miss Helsinki nazval „čiernou opachou“ a myslí si, že „rok 1968 sa ešte prehodnotí“.


Ďalšie články