Plottr je obľúbená aplikácia spisovateľov, ktorá pomáha s usporiadaním myšlienok. Poslúži však aj iným

IMG_1335

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Písanie príbehov bolo vždy lákavé pre mladých ľudí, ktorí čítali knihy a túžili raz napísať vlastnú. Kedysi bolo jedinou možnosťou vrhnúť všetky svoje nápady na papier a pokúsiť sa usporiadať ich do príbehu s hlavou a pätou.

Moderné technológie umožňujú čokoľvek upraviť, zmeniť či zmazať oveľa rýchlejšie a bez zbytočného odpadu. Práve preto patrí aplikácia Plottr medzi najpopulárnejšie medzi svetovými spisovateľmi. Dostupná je pre smartfóny s operačným systémom Android alebo iOS, ako aj počítače Mac a iné.

Je kvalitná, preto si za ňu priplatíte

Plottr nepochybne nepatrí medzi lacné a jednoduché aplikácie pre každého, ktorú môžete vyskúšať a po dvoch hodinách odinštalovať. Ide o prepracovaný softvér určený tým, ktorí to s literatúrou a jej tvorbou myslia vážne. Zodpovedá tomu nielen zoznam funkcií, ale aj cenník.

Foto: Martin Minka

Platiť za používanie aplikácie možno ročne. Výhodnejším spôsobom je potom doživotná licencia v hodnote štyroch, respektíve troch ročných poplatkov. Pre nerozhodnejšie typy pripravili vývojári možnosť vrátenia peňazí do 30 dní.

Navyknúť si na prostredie chce svoj čas

Keďže vývojári mysleli pri tvorbe aplikácie na všetky možné potreby spisovateľov, novinárov či študentov, Plottr obsahuje skutočne veľké množstvo rôznych funkcií. Na úkor širokej palety možností šiel do úzadia dizajn a sčasti aj jednoduchosť ovládania.

Na druhej strane je pochopiteľné, že komplexný softvér ako Plottr nebude človek schopný ovládať dokonale po desiatich minútach používania. Aj preto je dobré, aby ste si na zoznámenie s prostredím vyhradili osobitný čas predtým, než sa pustíte do tvorby.

Dej, kapitoly, postavy, názov a mnoho iného

Ústedným prvkom celej aplikácie je stránka, na ktorej autor značí na farebné osi jednotlivé detaily. Špecifikovať možno dej v každej kapitole, konanie jednotlivých postáv alebo čokoľvek, na čo určíte konkrétnu farebnú os.

Postavám vývojári vyhradili osobitný priestor, v ktorom je možné bližšie určiť, o aký charakter ide. Plottr dáva autorom voľnú ruku pri určovaní toho, ktoré údaje sú najdôležitejšie. Menej skúseným dobre poslúžia šablóny, ktoré predom určujú výpočet vlastností postavy.

Plottr majú radi aj známi spisovatelia

Vývojári aplikácie netaja svoje úspechy prezentované na oficiálnej stránke. Pozitívne recenzie napísali autori ako Randy Ingermanson či Donna Alwardová. Plottr pritom nie je určený výlučne pre spisovateľov.

Pri práci môžu veľkoryso vybavený softvér využiť aj blogeri, novinári či študenti, ako sa uvádza na stránke. Hoci je aplikácia citeľne zameraná a prispôsobená pre literárne typy, potenciál pomôcť s dôležitými zadaniami v nej môžu objaviť aj ostatní.

Plottr: Používanie a kúpu licencie treba dôsledne zvážiť

Aplikácia určená spisovateľom, ktorá má potenciál pomôcť novinárom, študentom a iným tvorivým ľuďom. Nabitá funkciami prináša so sebou aj komplikovanejšie ovládanie, na ktoré sa dá časom zvyknúť.

Foto: Martin Minka

Investícia do tohto druhu softvéru je niečo, čo treba dôsledne zvážiť. V ideálnom prípade by sa nám mala po čase vrátiť. V Obchode Play či App Store môžete objaviť množstvo podobných aplikácií, často lacnejších či voľne dostupných. Napriek tomu Plottr stojí za skúšku, minimálne v 14-dňovej bezplatnej verzii.


Ďalšie články