Pomsta za Buču? Objavilo sa video, v ktorom zrejme ukrajinskí vojaci popravujú ruských vojnových zajatcov

38. deò ruskej invázie na Ukrajinu Vraky ruských tankov v obci Dmytrivka pri Kyjeve, 2. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Po záberoch na zbombardované ukrajinské mestá a masaker civilistov v Buči sa objavil videozáznam s popravou ruských vojakov. Viacero indícií nasvedčuje tomu, že ich zabila ukrajinská strana. Upozorňujeme, že zábery v článku nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Masaker strieda masaker. Do smutnej mozaiky vojny na Ukrajine pribudlo ďalšie zverstvo, tentoraz podľa všetkého z ukrajinskej strany. Viacero okolností nasvedčuje tomu, že popravu majú na svedomí bojovníci spadajúci pod Kyjev.

Zábery sú z okolia dediny Dmytrivka, len pár kilometrov od neslávne známej Buče, kde ruské vojská zmasakrovali vyše tristo civilistov. Rusko to popiera a tvrdí, že telá v Buči rozmiestnili Ukrajinci, hoci satelitné snímky a ruské agentúry ich verziu vyvracajú.

https://standard.sk/189786/peklo-menom-buca-verziu-kremla-spochybnuje-aj-obsah-ruskych-statnych-medii/

Aha, ešte dýcha

Hrozivé zábery z Dmytrivky po preverení zdieľal New York Times aj ďalšie svetové médiá. Ide o vyše dvojminútové video krvavých jatiek. Niektorí ruskí vojaci majú zviazané ruky, podobne ako zavraždení civilisti v Buči.

„Ešte je nažive. Nakrúťte túto škodnú. Aha, ešte žije, lapá po dychu,“ hovorí ozbrojený muž stojaci nad ruským vojakom, ktorý má bundu cez hlavu a evidentne je ťažko zranený. Potom do ležiaceho dvakrát strelí. Keď sa ruský vojak ďalej hýbe, vystrelí tretí raz.

Ruskí vojaci sa dajú rozoznať podľa maskáčov a bielych pások na rukáve, opodiaľ vidno aj vozidlo BMD-2, aké používajú ruskí výsadkári.

Vraždili Ukrajinci?

Podobne viacero skutočností z videozáznamu nasvedčuje tomu, že vraždili ukrajinskí vojaci. Na rukáve majú typickú modrú pásku a viackrát zvolali národné heslo „sláva Ukrajine“.

Ukrajinská tlačová agentúra Unian tvrdí, že na záberoch je „gruzínska légia“. Sú to údajne gruzínski dobrovoľníci, ktorí od roku 2014 bojujú na ukrajinskej strane.

Podľa New York Times sú zábery z prelomu marca a apríla, keď sa ruské vojská sťahovali z okolia Kyjeva, konkrétne z cesty pri dedine Dmytrivka, ktorá leží približne desať kilometrov juhozápadne od Buče.

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v sobotu uviedol, že ukrajinské jednotky získali späť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti vrátane miest Buča a Brovary. Bezpečnostné zložky v sobotu v obci Dmytrivka západne od Kyjeva našli za deň vyše 1 500 výbušnín. Varovali ľudí žijúcich v mestách a obciach Kyjevskej oblasti, ktoré sa nedávno podarilo Ukrajine oslobodiť, aby boli opatrní.

Dodajme, že vraždenie zajatcov, rovnako ako civilistov, je vojnovým zločinom. Napriek tuhým bojom si obe strany zajatcov počas vojny viackrát vymenili.


Ďalšie články