Tatar pomáha spoluhráčom viac ako Ovečkin

Washington Capitals - Montreal Canadiens Alexander Ovečkin a Tomáš Tatar Foto: TASR/AP

Tomáš Tatar sa v novom roku pokúsi nadviazať na najlepšiu sezónu v kariére. Najproduktívnejší hráč Montrealu Canadiens nedominoval len v zbieraní bodov. V niektorých ofenzívnych činnostiach predčil hviezdy NHL. Slovenský útočník má napriek tomu niekoľko výrazných nedostatkov, ktoré potrebuje v nadchádzajúcej sezóne zlepšiť. V hre je nová zmluva.

Slovenský útočník v minulom ročníku NHL pokoril svoje bodové míľniky. So 61 bodmi sa stal najproduktívnejším hráčom Canadiens a s 22 gólmi bol najlepším strelcom tímu. Bola to jeho šiesta sezóna v rade, v ktorej dosiahol hranicu aspoň 20 presných zásahov. Hoci sa v počte gólov nezmestil medzi 50 najproduktívnejších ofenzívnych mašín, a za Alexandrom Ovečkinom zaostal o viac ako polovicu, v niektorých aspektoch hry dokázal byť lepším a dôležitejším hráčom pre tím.

Tatar je ofenzívnym klenotom Montrealu

Tatar nepomáhal svojmu tímu len bodmi, ale aj štýlom hry. V okamihoch, keď bol na ľade, vytváral Montrealu viac šancí na skórovanie a ťahal svojich spoluhráčov k lepším ofenzívnym výkonom. V počte všetkých streleckých pokusov ho neprekonal žiaden iný hráč. Priamo na bránu mierilo až 59,2 percent jeho striel. Rovnako dobre sa mu darilo v produkovaní počtu pokusov na gól, keď dokázal vytvoriť 59,13 percent z celkových šancí na skórovanie v zápasoch, ktoré tím odohral. K najlepším patril aj počtom vysoko nebezpečných šancí. Tatar mal lepší vplyv na hru v situáciách 5 na 5 než Ovečkin. Taktiež sa mu lepšie darilo v podporovaní útoku, keď dokázal častejšie prihrávkami pomôcť tímu k skórovaniu.

Podstatnú časť sezóny, konkrétne 56 zápasov odohral Tatar s Phillipom Danaultom a Brendanom Gallagherom. Boli šiestym najvyťažovanejším útokom v lige, a spomedzi formácií, ktoré odohrali minimálne 300 minút, boli treťou najproduktívnejšou. Celkovo strelili 36 gólov, v 60 percentách prípadov bol autorom práve slovenský hokejista. Taktiež si vytvorili najviac streleckých pokusov.

Shea Weber (vpravo) oslavuje s Tomášom Tatarom gól do bránky Vancouveru Canucks. Foto: TASR/AP

Canadiens nasadzovali Tatara často do presilových hier, v ktorých bol tretím najvyťažovanejším útočníkom tímu. So 14 bodmi a 8 gólmi bol najproduktívnejším hráčom. Hoci na bránu nestrieľal tak často ako spoluhráči či súperi, v pomere počte pokusov a gólov mal najvyššiu úspešnosť, ktorá sa priblížila k 30 percentám a zaradila ho na deviate miesto v NHL. V presilovkách sa mu nedarilo až tak dobre ako pri hre 5 na 5 v porovnaní s elitnejšími hráčmi.

Dosiahnuť hranicu 20 gólov bude tento rok ťažšie

Ak by si slovenský útočník zachoval minuloročnú výkonnosť, mohol by v tejto sezóne pozbierať približne 44 až 45 bodov. Pri skrátenej sezóne a väčšej porcií zápasov v relatívne krátkom čase hrozí, že Tatar nedosiahne siedmykrát hranicu 20 gólov. V posledných dvoch sezónach dokázal skórovať v jednej tretine zápasov. Ak by tomu tak bolo i tento rok, v počte gólov by sa zastavil na čísle 18. Dôležité bude, ako sa Tatar vyrovná s výraznou zmenou v rozpise.

Základná časť prinesie totiž jedno obrovské kanadské derby v 56 zápasoch. 10 zápasov odohrá Montreal s Torontom Maple Leafs a Ottawou Senators a 9 s Winnipegom Jets, Calgary Flames, Edmontom Oilers a Vancouverom Canucks. Niekoľkým brankárom týchto tímov Tatar už gól strelil.

Zaujímavý mini súboj Tatara s držiteľom Vezinovej trofeje ponúknu zápolenia Montrealu s Vancouverom. Canucks si upísali Bradena Holtbyho, ktorý vychytal prvý Stanley Cup Washingtonu Capitals. Vo finále porazili klub Vegas Golden Knights, za ktorý hral práve slovenský útočník.

Tatar odohral proti Holtbymu prvý zápas v roku 2013, no na gól si musel počkať takmer päť rokov. Kanadský brankár v sérii deviatich zápasov zlikvidoval 17 pokusov slovenského útočníka. Ten ho prekonal až v roku 2017 a šnúru gólov natiahol na tri zápasy. Od roku 2018 sa darí opäť viac Holtbymu, ktorý odoláva gólom z Tatarovej hokejky už päť zápasov v rade. Celkovo má Tatar v základnej časti úspešnosť 12,1 percent, keď dokázal streliť 5 gólov zo 41 striel.

Tomáš Tatar strieľa gól Bradenovi Holtbymu a rozhoduje o víťazstve Detroitu nad Washingtonom.

Menšie skúsenosti má Tatar s druhým brankárom Canucks Thatcherom Demkom. Odohral proti nemu len jeden zápas, v ktorom ho ofenzívne neohrozil.

Tatar bude hrať proti oceňovaným brankárom

Z brankárskeho dua Flames, David Rittich a Jacob Markström, dokázal Tatar v kariére prekonať len Markströma. Zo 16 pokusov premenil štyri na góly. Spomedzi brankárov, proti ktorým bude hrať v základnej časti, dosiahol práve proti Švédovi najväčšiu streleckú úspešnosť, a to 25 percent. Proti Rittichovi odohral tri zápasy, a po deviatich strelách ostáva Čech stále Tatarom neprekonaný.

S bránkoviskom Edmontu má Tatar z trojice Anton Forsberg, Mikko Koskinen a Mike Smith skúsenosti len s posledným menovaným. V piatich zápasoch skóroval trikrát z 13 striel a proti Smithovi má úspešnosť 23,07 percent.

Slabšie sa Tatarovi darilo proti brankárom Winnipegu. S jednotkou Connorom Hellebuyckom, držiteľom Vezinovej trofeje, sa stretol v piatich zápasoch a z 11 striel si žiadna nenašla cestu do brány. Skóroval len proti Laurentovi Brossoitovi, keď ho v jednom zápase prekonal dvakrát zo šiestich striel.

Bránkovisko Ottawy bude strážiť dvojnásobný šampión NHL Matt Murray. S Tatarom na seba narazili v štyroch zápasoch, v ktorých ho dokázal útočník prekonať len raz z trinástich pokusov. Proti dvojke Marcusovi Högbergovi odohral jeden zápas bez bodového zisku.

Z torontskej trojice brankárov si Tatar dokázal poradiť iba s Frederikom Andersenom. V ôsmich zápasoch ho ohrozil 12 strelami, z ktorých Dán vychytal desať. Náhradníkov Jacka Campbella a Aarona Della Tatar neprekonal.

Tomáš Tatar strieľa gól Frederikovi Andersenovi.

Ak chce zmluvu od Montrealu, musí zapracovať

Tatar vstúpi do posledného roku platnej zmluvy. Pozitívami, ktoré hrajú v jeho prospech pri podpise nového kontraktu, sú vyrovnaná hra v základnej časti, dobré držanie puku, podpora a rozvoj útoku, solídna produktivita, relatívne nízky vek a predovšetkým zdravie, vďaka ktorému Tatara závažnejšie zranenia obchádzajú.

Nedostatkami môžu byť slabšia výpomoc obrane, ktorá je dôsledkom, že tím inkasuje viac gólov v jeho prítomnosti na ľade, a zlé výsledky v play-off, v ktorom Tatar od roku 2015 nedokázal výraznejšie potiahnuť tím k výhram. Taktiež by potreboval zefektívniť presilovky, v ktorých je síce prínosný, ale má potenciál hrať ich oveľa lepšie.

Rozhodovať bude aj finančná situácia v NHL. Platové stropy sa pre tímy nenavyšovali a Montreal má aj vďaka väčším zmluvám takmer plný rozpočet, v ktorom bude musieť spraviť v krátkej budúcnosti miesto pre podpisy mladých hráčov. Preto, ak by aj Tatar predvádzal výkony hodné kvalitného kontraktu, existuje možnosť, že sa ho Canadiens pokúsia vymeniť, kým bude jeho cena vysoká. Jeho odchodom by však výrazne utrpela ofenzíva Montrealu.


Ďalšie články