Česká vláda ustúpila tlaku vodičov i dopravcov, zníži spotrebnú daň na benzín a naftu

čerpacia stanica cena benzín Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Nová česká vláda pomerne dlho odmietala zmierniť dôsledky vysokých cien pohonných hmôt a energií na firmy i občanov. Nakoniec je ale všetko inak. Kabinet Petra Fialu sa na stredajšom rokovaní nakoniec zhodol na tom, že aspoň dočasne zníži spotrebnú daň na benzín i naftu a pridá k tomu dve ďalšie opatrenia, ktoré by mali mať podobný účinok. Novelou zákona ruší povinné primiešavanie biozložky do paliva a cestnú daň pre osobné automobily, autobusy a nákladné vozidlá do dvanásť ton.

Aktuálna spotrebná daň na benzín v Česku je 12,84 českých korún, teda podľa aktuálneho kurzu približne 52 centov a na motorovú naftu 9,95 korún, v prepočte 40 centov. Na stredajšom zasadnutí vláda Petra Fialu schválila zníženie spotrebnej dane na palivá o 1,50 korún na liter, teda asi o šesť centov.

Príslušnou úpravou zákona chce český kabinet zmierniť dôsledky vysokých cien pohonných hmôt a energií na motoristov, firmy i bežných ľudí.

„Momentálne sme urobili ďalší dôležitý krok ku zníženiu tlaku na peňaženky občanov Českej republiky. Vláda sa zhodla na znížení spotrebnej dane na naftu a benzín o 1,50 koruny na liter. Je to opatrenie, ktoré v súčasnom zložitom období jednoznačne pomôže všetkým občanom, ktorí potrebujú využívať automobily, ale tiež všetkým dopravcom, poskytovateľom verejnej dopravy a ďalším,“ povedal pre české médiá Peter Fiala.

Ak jazdíte k našim západným susedom a uvedené rozhodnutie vítate, asi by ste mali vedieť, že táto novela zákona bude platiť len dočasne a chvíľu potrvá aj jeho zavedenie do praxe. Podľa ministra financií Zbyňka Stanjuru bude spomínané zníženie spotrebnej dane platné od 1. júna do 30. septembra 2022, teda štyri mesiace.

Česká vláda zároveň potvrdila rozhodnutie odstrániť povinné primiešavanie biopalív prvej generácie do pohonných hmôt a ruší sa tiež cestná daň pre osobné automobily, autobusy a nákladné vozidlá do 12 ton.

Samozrejme, otázkou ostáva, či a ako sa uvedený vládny balíček prejaví na koncových cenách na čerpacích staniciach. Aj preto český kabinet momentálne zvažuje ešte jeden, podstatne tvrdší krok. „Musím povedať, že veľmi zvažujeme zavedenie mimoriadneho opatrenia a to je stanovenie maximálnych marží,“ prezradil minister financií Zbyněk Stanjura.

Text pôvodne vyšiel na webe Topspeed.sk. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články