Pellegrini: Ak sa bude vláda zaoberať len Ukrajinou, atmosféra v spoločnosti sa zmení. Apeluje na finančnú pomoc Slovákom

Snem mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa Petra Pellegriniho sankcie neprinesú mier na Ukrajine. Systém S-300 by podľa neho mal ostať na Slovensku. Tvrdí, že minister financií má dostatok peňazí na zníženie dosahu inflácie na obyvateľov, len ich nechce uvoľniť.

Sankcie uvalené na Rusko po anexii Krymu podľa Petra Pellegriniho nepriniesli efekt, keďže Rusko aj napriek nim napadlo Ukrajinu znovu, vyhlásil v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Aktuálne sankcie schvaľuje, no odmieta „blúznenia, že sa zajtra môžeme odpojiť od (ruského) plynu a ropy“. Podporuje ďalšie kolo sankcií, ktoré sú reakciou na zločiny v obci Buča a okolí Kyjeva, no zároveň tvrdí, že veľa nástrojov na sankčnom zozname už nemáme.

„Nemyslím si, že sankcie výrazným spôsobom donútia Ruskú federáciu uzavrieť s Ukrajinou mier,“ uzavrel Pellegrini.

Slovensko by sa podľa neho taktiež nemalo príliš spoliehať ani na solidaritu ďalších štátov Európskej únie, keďže po vypuknutí pandémie si podľa neho jednotlivé štáty „kradli rúška“.

S-300 pre Ukrajinu

Pellegirni by protiraketový systém S- 300 na Ukrajinu neposielal, ani v prípade, ak by spojenci Slovensku poskytli podobný systém Patriot. Podľa neho má iné vlastnosti a nie je plnohodnotnou náhradou za S-300.

Tvrdí, že Slovensko už urobilo v prípade pomoci Ukrajine maximum tým, že poslalo pohonné hmoty, muníciu či humanitárnu pomoc.

„Naša armáda nedisponuje preplnenými skladmi,“ povedal na margo ďalšej pomoci Pellegrini, pričom pripomenul, že na hraniciach máme vojnu. Preto si myslí, že techniku, ktorú máme, si máme nechať na našu obranu, a ak by nám niekto chcel ponúknuť náhradu za systém S-300, mal by ju rovno poslať na Ukrajinu.

Lex Slovensko

Pellegrini v súvislosti so zákonom Lex Ukrajina vyzýva vládu Eduarda Hegera, aby prijala aj súbor opatrení s názvom Lex Slovensko. Ako sám hovorí, týmto apelom nechce vzbudzovať negatívne nálady voči ukrajinským utečencom, ale nabádať vládu, aby nezabúdala na ľudí, ktorí žijú na Slovensku. Obáva sa, že potom by sa nálada voči utečencom z Ukrajiny mohla začať meniť.

„Ako sa má na to pozerať slovenský poľnohospodár, ktorému idú ceny hnojív raketovo hore a nevie, či bude mať na osivá, keď pán premiér povie, že ide vymyslieť projekt na podporu ukrajinských poľnohospodárov,“ pýtal sa Pellegrini.

Predseda Hlasu-SD pritom pripomína, že okolité štáty prijali opatrenia na zmiernenie vysokej inflácie už pred vojnou, zatiaľ čo Slovensko doposiaľ v tejto oblasti neurobilo nič. V dôsledku vojny navyše podľa neho ceny ešte porastú.

Najdôležitejšie opatrenia sú podľa neho energetické šeky pre najpostihnutejšie domácnosti, mimoriadna valorizácia dôchodkov, minimálne nad tri percentá, sanovanie ceny hnojív a dočasné zníženie spotrebnej dane z nafty a benzínu.

Tieto opatrenia by podľa neho stáli štátnu pokladnicu približne 700 miliónov, pričom zdôraznil, že rozpočet na to má, lebo už niekoľko sto miliónov zarobil na inflácii. „Minister financií peniaze má, len ich nechce dať,“ tvrdí Peter Pellegrini.


Ďalšie články