Remišová: Žilinka by sa mal namiesto vyplakávania pokúšať odstaviť ĽSNS

Veronika Remišová. Foto: TASR/Jakub Kotian Veronika Remišová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Viacerí slovenskí politici vyzývajú na rozpustenie ĽSNS po tom, ako jeho predsedu Mariana Kotlebu Najvyšší súd SR uznal v utorok vinným v kauze šekov s nacistickou symbolikou. ĽSNS to vníma ako nebezpečný precedens, ktorý závažným spôsobom likviduje demokratický a právny štát. Kotlebovi zanikne mandát poslanca NR SR aj krajského poslanca v BBSK. Zároveň nebude môcť kandidovať v najbližších riadnych parlamentných voľbách.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka by mal namiesto vyplakávania vyvíjať aktivitu smerujúcu k tomu, aby generálna prokuratúra zastavila činnosť strany Kotlebovci ĽSNS, ktorá bola platformou na šírenie fašistických názorov. Myslí si to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá to uviedla pred stredajším rokovaním vlády. Postihovaní by podľa jej slov mali byť aj ďalší členovia ĽSNS či strany Republika, „ktorí Mariana Kotlebu podporovali v jeho fašistických prejavoch“.

Naď: Rovnako by sa malo postupovať aj voči Republike

Aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa domnieva, že by mal prísť opäť návrh na rozpustenie ĽSNS. Obaja si myslia, že podobný postup by sa mal prijať aj voči mimoparlamentnému hnutiu Republika, ktoré založili odídenci z Kotlebovej strany.

Naď si myslí, že návrh na rozpustenie sa má týkať všetkých strán, ktorých čelní predstavitelia boli právoplatne odsúdení z extrémizmu. ,,Máme opäť rozhodnutie súdu, že Marian Kotleba je právoplatne odsúdený extrémista, a preto by sa malo postupovať adekvátne k tomu aj k politickej strane, kde pôsobí,” povedal s tým, že rovnako by sa malo postupovať aj voči Republike vzhľadom na niekdajšie odsúdenie poslanca Milana Mazureka a ďalších ľudí. Je to podľa neho v rukách generálneho prokurátora a súdu.

Jaroslav Naď. Foto: TASR/Martin Baumann

Kolíková: Je legitímne rozprávať sa o tom, kto môže navrhnúť rozpustenie strany

Mária Kolíková považuje za legitímne rozprávať sa o tom, kto môže podať návrh na rozpustenie politickej strany. V súčasnosti môže takýto návrh podávať generálny prokurátor. Podľa Kolíkovej je na mieste otázka, či ide o primeraný počet. Takisto treba mať podľa nej účinné mechanizmy na zabránenie fungovania strán, ktoré popierajú základné princípy právneho štátu. Ministerka po rokovaní vlády tiež uviedla, že je na mieste inšpirovať sa okolitými štátmi pri téme rozpustenia strán, napríklad  prípadmi, keď sa strana nerozpustí, ale obmedzí sa jej finančná podpora. Na zasadnutí vlády ani v rámci koalície sa podľa nej na tieto témy nerozprávali, ide podľa nej o politickú tému, no považuje ju za aktuálnu. V súvislosti s otázkou, či by sa nemala zrušiť možnosť pre odsúdeného poslanca opätovne kandidovať vo voľbách Kolíková poznamenala, že k takémuto kroku treba mať právnu úpravu. „Ak sa na tom dohodneme, môžeme takú právnu úpravu presadiť,“ povedala novinárom.

Na rozpustenie vyzýva aj Klus

Apel na rozpustenie ĽSNS počuť aj z vládnej strany SaS. ,,Hoci dostal Kotleba len podmienku, rozsudok potvrdil, že je neonacista a že spoločnosť nemôže tolerovať propagáciu extrémizmu. ĽSNS by si však po tomto verdikte súdu zaslúžila rozpustenie. Platí to aj v prípade Republiky, pretože jej predstavitelia boli v tom čase verní prisluhovači Mariana Kotlebu,” uviedol podpredseda SaS Martin Klus.

Martin Klus. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ozvalo sa aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Aj podľa nich by sa rozpustením Kotlebovej strany mal zaoberať Žilinka. Ostro kritizujú aj hnutie Republika. ,,Svojím prízemným rasizmom a podporou fašistickej ideológie Kotleba podkopával demokratické princípy. Jeho bývalí spolustranníci pôsobia v záložnej Republike, kde sa hrajú na umiernených, no naďalej podnecujú k nenávisti, šíria dezinformácie a ruskú propagandu, stále ohrozujú slobodu a demokraciu na Slovensku,” uviedlo hnutie na svojom Facebooku.

https://standard.sk/190231/kotleba-do-vazenia-nepojde-ale-strati-mandat-v-kauze-sekov-dostal-podmienku-hamran-mali-by-sme-sa-zaoberat-aj-lsns/

Hamran: Mali by sme sa ďalej zaoberať samotnou ĽSNS

Rozhodnutie Najvyššieho súdu nenechalo chladným ani nového prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. „Myslím si, že by sme sa ďalej mali zaoberať aj samotnou ĽSNS. Keď tam bol líder takto nastavený, tak sa nedá vylúčiť, že by tam boli ďalší, ktorí by uvažovali rovnakým spôsobom,“ vyhlásil. Dodal, že ak by si v strane ĽSNS či Republika nevšímal extrémistické tendencie, bol by „hluchý a zároveň aj slepý“. Potvrdil, že čoskoro môže byť obvinená ďalšia „politicky exponovaná osoba”.

Štefan Hamran. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Miernejšie sa vyjadrila prezidentská kancelária, ktorá si počká so svojím hodnotením rozsudku až na zverejnenie jeho odôvodnenia. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. ,,Je dôležité, aby miernejší verdikt v tomto prípade nebol väčším povzbudením pre stúpencov extrémizmu, než pre spoločnosť, ktorú treba pred extrémizmom chrániť,” dodal Strižinec.

Reakcia ĽSNS: Je to proces s cieľom zlikvidovať politickú opozíciu

Kotlebova strana zas rozsudok vníma ako nebezpečný precedens, ktorý závažným spôsobom likviduje demokratický a právny štát na Slovensku. ,,Ukazuje sa tak, že tento prehnitý systém sa v prenasledovaní skutočnej politickej opozície nezastaví absolútne pred ničím,” uviedol podpredseda strany Martin Beluský. Rozsudok strana považuje za potvrdenie toho, že celý proces bol procesom politickým s cieľom zlikvidovať politickú opozíciu. ,,Marian Kotleba bol odsúdený aj napriek tomu, že proti nemu neexistovali žiadne skutočné dôkazy, len absurdné znalecké posudky a vykonštruované obvinenia,” zhodnotil Beluský.

Kotleba nebude môcť kandidovať v roku 2024

Marianovi Kotlebovi pre rozsudok zanikne mandát poslanca NR SR a rovnako aj mandát krajského poslanca v BBSK. Kotleba nebude môcť kandidovať v riadnom termíne volieb v roku 2024. O mandát poslanca by sa mohol uchádzať v roku 2028, keď sa majú v ďalšom riadnom termíne konať parlamentné voľby. Vyplýva to z platnej slovenskej legislatívy.

(mm, tasr, sita)


Ďalšie články