Najbohatší muž sveta, ktorý chce zmeniť Twitter. Elon Musk rokoval s riaditeľom spoločnosti, hovorí sa o decentralizácii siete

t_Twitter-Trump_Warnings-Section_230783802705238 Logo Twitteru. Foto: TASR/AP

Magazín Forbes vyhlásil tento rok Elona Muska za najbohatšieho človeka na svete. Technologický magnát sa v súčasnosti začal angažovať vo svete sociálnych sietí.

Elon Musk, známy predovšetkým ako riaditeľ spoločnosti Tesla alebo zakladateľ SpaceX, v posledných dňoch rozvíril vody nielen v technologických kruhoch. Jeho konanie a nedávne vyjadrenia o slobode prejavu sa stali obsahom titulkov mnohých médií. K zviditeľneniu prispel aj prestížny magazín Forbes, ktorý vyhlásil Muska za najbohatšieho človeka sveta pre rok 2022.

Populárny miliardár podľa Forbes vlastní majetok v hodnote 219 miliárd amerických dolárov. Závratným údajom prekonal konkurenta Jeffa Bezosa, riaditeľa spoločnosti Amazon.

Za prepadom Bezosa v rebríčku najbohatších stojí pokles akcií Amazonu, ako aj zvýšené náklady v súvislosti s charitatívnou činnosťou. Na druhom mieste sa za Muskom ocitol s rozdielom približne 50 miliárd dolárov.

Jeff Bezos. Foto: TASR/AP

Zoznam miliardárov sa medziročne zúžil o približne sto osôb na niečo vyše 2 600. O redukovanie počtov sa postarali nielen dôsledky doznievajúcej pandémie. Zo zoznamu vypadli aj desiatky ruských magnátov, ktorých postihli sankcie po tom, čo ruská armáda napadla Ukrajinu. V súčasnosti pochádza najviac miliardárov z USA, potom z Číny, Indie, Nemecka a zo spomínaného Ruska, uvádza Forbes.

Nový kráľ sveta miliardárov Elon Musk sa okrem svojich obchodných záležitostí v technologickom svete začal venovať aj sociálnym sieťam. Po sérii príspevkov na Twitteri, v ktorých sa anketou informoval o názore svojich sledovateľov na slobodu prejavu, vysvitlo, že kúpil 9-percentný podiel akcií v spoločnosi Twitter. Štandard o tejto udalosti informoval v nedávnom článku.

Elon Musk. Foto: TASR/AP

Musk sa v minulosti vyjadroval o sociálnych sieťach kriticky. Sloboda prejavu je podľa neho “nevyhnutnou súčasťou fungujúcej demokracie”. Hoci pôvodne zvažoval založenie vlastnej sociálnej siete, nakoniec sa rozhodol pre zmenu už existujúcej.

Šéf spoločnosti SpaceX sa stal jedným z jedenástich členov predstavenstva spoločnosti Twitter, ako informoval New York Times. Zároveň prisľúbil, že nebude vlastniť viac ako 14,9-percentný podiel. Absolvoval rokovanie s riaditeľom Paragom Agrawalom, počas ktorého spoločne diskutovali o podnetoch na zlepšenie Twitteru.

Parag Agrawal. Foto: reprofoto/Youtube

Výsledkom je idea premiestnenia veľkej časti moci do rúk používateľov, ktorí by mohli spravovať algoritmy, podľa ktorých sú im zobrazované rôzne príspevky. Agrawal zároveň vyjadril potešenie nad prítomnosťou miliardára v predstavenstve. Elon Musk je s počtom sledovateľov 80 miliónov jednou z najväčších osobností Twitteru.

Možnosť Muska decentralizovať sociálnu sieť podčiarkuje aj fakt, že nepodpísal dokumenty zakazujúce úpravu vnútornej politiky. Situácia preto vyvolala okrem množstva pozitívnych aj niekoľko negatívnych reakcií. Sám Musk je v súvislosti s Twitterom kontroverznou osobnosťou, keď v minulosti publikoval niekoľko sporných príspevkov.

Proti jeho pôsobeniu v spoločnosti sa ozval napríklad David Kaye, univerzitný profesor práva z Kalifornie. „Rizikom je, že jeho individuálne a osobné obchodné preferencie, ktoré sú niekedy idiosynkratické [chorobný odpor proti niečomu, pozn. red.], ovplyvnia tvorbu pravidiel a ich presadzovanie spôsobom, ktorý je nevhodný pre spoločnosť, ktorá je podľa jeho slov verziou verejného námestia,” uvádza jeho vyjadrenie New York Times.

Jack Dorsey. Foto: TASR/AP

Všeobecne sa rozhodnutie Elona Muska ovplyvniť ďalšie smerovanie Twitteru stretlo s podporou. Nadšenie vyjadrili aj niektorí americkí politici z radov republikánov. Osobitnú podporu vyjadruje miliardárovi spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey, podobne zastávajúci slobodu prejavu a decentralizovaný model siete. Dorsey v minulosti nebol nadšený z krokov spoločnosti, napríklad zo zablokovania účtu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.


Ďalšie články