Trans ľudia by mali mať pri športe vlastnú kategóriu, navrhuje britská olympionička

Transrodový cyklista so ženami na stupni víťazov. Foto: reprofoto/Twitter.com Transrodový cyklista so ženami na stupni víťazov. Foto: reprofoto/Twitter.com

Čo robiť s mužmi, ktorí súťažia v ženských športových kategóriách? Vytvorte im vlastnú, navrhuje britská olympionička a medailistka Nicole Cookeová. Vo svojom komentári podotýka, že treba konať skôr, než sa mnohým dievčatám a ženám rozplynú ich športové sny. K téme sa v podobnom duchu vyjadril aj premiér Boris Johnson.

Britská olympionička a zlatá medailistka z roku 2008 Nicole Cookeová v obsiahlom komentári na stránke britského bulvárneho denníka Daily Mail vyjadrila nesúhlas s účasťou biologických mužov v ženských športoch.

V texte vyjadruje obdiv k osobe transrodového športovca Pippa Yorka, ktorý dnes vystupuje ako žena, a stále je pre ňu veľkým idolom. Účasť týchto ľudí v ženských kategóriách však podľa Cookeovej v konečnom dôsledku škodí športu, keďže bráni spravodlivému zápoleniu.

„Šport je o súťaži medzi rovnocennými ľuďmi. Box má váhové kategórie, pretože postaviť ledva 60-kilového muža proti najväčšiemu chlapovi sveta by nebola žiadna výzva. Ženský šport je oddelený, pretože vo väčšine disciplín všeobecne väčšia postava mužov znamená výhodu,“ vysvetľuje svoj postoj Cooková.

Spravodlivosť vraj musí existovať

Z rovnakého dôvodu sú v športe zakázané mnohé drogy či látky, ktoré zvyšujú silový či vytrvalostný výkon. Medzi ne sa radí aj testosterón. Takže ak nejaký človek roky berie tento takzvaný mužský hormón, má jednoducho oproti ženám neprimeranú výhodu.

„Musíme nájsť spôsob, ako zabrániť tomu, aby pribúdalo neprijateľne veľa mladých žien, ktoré prišli o športové sny v nespravodlivom zápase čo nemohli vyhrať,“ upozorňuje olympionička. Podľa Cookeovej jednoducho nie je možné spájať do jednej skupiny dva druhy ľudí, ktorí počas rastu prešli odlišným hormonálnym vývojom.

„Musí existovať spravodlivosť pre trans ženy [biologických mužov považujúcich sa za ženy, pozn. red.] i biologické ženy. Obe skupiny musia mať vlastné kategórie, aby si mohli užiť športové zápolenie na rovnakej úrovni,“ navrhuje športovkyňa. Nedá sa dosiahnuť biologická zmena, ktorá by dokázala telesne zrovnoprávniť transrodových atlétov so ženami.

Cookeová sa taktiež domnieva, že toto riešenie by mali podporovať všetci športovci, ktorí veria v skutočne spravodlivý a vyrovnaný šport.

Podobne to vidí aj sám Johnson

Skeptický je v tomto ohľade aj premiér Boris Johnson. „Nemyslím si, že biologickí muži by mali súťažiť na ženských športových podujatiach. A možno je to kontroverzná vec, ale mne sa to zdá byť rozumné,“ trval na svojom politik. Jeho postoj ocenila aj Cookeová.

„A tiež si myslím, že ženy by mali mať priestory, ktoré sú – či už v nemocniciach, väzniciach, šatniach alebo kdekoľvek inde – určené ženám,“ dodal nedávno premiér Spojeného kráľovstva.


Ďalšie články