Česko posiela Ukrajine desiatky tankov a obrnených transportérov. Chce jej pomôcť v boji proti Rusku

tank T - 72 vojenský výcvikový priestor Biela hora Tank T-72 slovenskej armády. Foto: Milan Kapusta/TASR

Česko posiela Ukrajine takmer stovku tankov a obrnených transportérov. Ide o staršie nepoužívané stroje z vojenských skladov.

Po munícii a protilietadlových systémoch posielajú Česi na Ukrajinu aj tanky. Hoci sú to staršie stroje, výhodou je, že ich má vo výzbroji ukrajinská armáda a vie ich ovládať.

Po niekoľkých dňoch špekulácií sa českým novinárom podarilo odfotiť železničné transporty ťažkej vojenskej techniky. Odsúhlasilo ich české vojenské velenie.

Česko posiela na Ukrajinu štyri desiatky tankov T-72 a zhruba 50 bojových vozidiel pechoty BVP-1, informuje idnes.cz a Echo24. Transporty sa dali do pohybu v pondelok po dohode so spojencami v NATO.

Ministerka obrany Jana Černochová priznala, že posiela Ukrajine zbrane, ale konkrétne typy odmietla konkretizovať.

Pôvodne sa špekulovalo o tom, že Česko pošle staršie obrnené transportéry. Kedysi patrili východonemeckej socialistickej armáde, neskôr ich získala česká firma. Tá sa pokúšala dodať 58 vozidiel Ukrajine a získala na to súhlas od Nemecka. V aktuálnych transportoch sú však iné typy vozidiel.

https://standard.sk/188876/nemecko-povolilo-cesku-dodat-na-ukrajinu-58-bojovych-vozidiel-pechoty/

Česko už predtým poslalo Ukrajine muníciu a samohybné protilietadlové systémy Strela. Na Slovensku sa zasa diskutovalo o dodaní protilietadlových systémov S-300 Ukrajincom. Nakoniec na tom nenastala zhoda, keďže Slovensko by tým prišlo o protivzdušnú obranu, ktorú momentálne suplujú nemecké systémy americkej výroby Patriot.


Ďalšie články