Kotleba do väzenia nepôjde, ale stratí mandát. V kauze šekov dostal podmienku. Hamran: Mali by sme sa zaoberať aj ĽSNS

Marian Kotleba Marian Kotleba. Foto: Pavol Zachar/TASR

AKTUALIZOVANÉ Líder ĽSNS Marian Kotleba do väzenia nepôjde, aspoň zatiaľ. Najvyšší súd totiž zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v kauze šekov na sumu 1 488 eur. Zároveň ho však uznal vinným za to, že touto číselnou symbolikou verejne sympatizoval s neonacizmom a uložil mu iba podmienečný trest. Po tomto verdikte príde o poslanecký mandát.

Najvyšší súd SR sa dnes zaoberal odvolaním lídra ĽSNS Mariana Kotlebu v kauze kontroverzných šekov. Senát na čele s predsedom Pavlom Farkašom rozhodol, že nacionalistický politik je vinný z prejavu sympatie s neonacizmom a uložil mu trest odňatia slobody na šesť mesiacov. Výkon trestu je však odložený a skúšobná doba predstavuje jeden rok a šesť mesiacov.

Súd zároveň zrušil verdikt prvostupňového Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v celom rozsahu. Ten na jeseň roku 2020 vymeral Kotlebovi trest odňatia slobody v dĺžke štyri roky a štyri mesiace.

Najvyšší súd na rozdiel od Špecializovaného trestného súdu nedospel k záveru, že by Kotleba ideológie smerujúce k potlačeniu základných práv a slobôd aj propagoval. „Takéto konanie nebolo spoľahlivo a bez akýchkoľvek pochybností preukázané,“ dodal šéf senátu.

Z parlamentu musí odísť

Keďže je Kotleba odsúdený za spáchanie úmyselného trestného činu, automaticky príde o mandát poslanca. Nahradiť by ho mala Slavěna Vorobelová, ktorá však nie je členkou ĽSNS. Vorobelová kandidovala v posledných parlamentných voľbách po boku Kotlebovej strany ako šéfka Národnej koalície.

„Za pomoc chudobným rodinám – 18 mesačná podmienka! V skutočnosti však je trest úplne iný – strata mandátu poslanca NR SR! A o to celý čas išlo. Úloha systému bola splnená, pretože sa vôbec nebojovalo o môj pobyt za mrežami, ale len o zbavenie Mariana Kotlebu poslaneckého mandátu. Nateraz toľko a komplexné zhodnotenie vydám v najbližších dňoch,“ reagoval na sociálnej sieti odsúdený predseda ĽSNS.

Kotleba: Za každú cenu ma chceli dať dole

Kotleba už vopred avizoval, že na dnešné zasadnutie nepríde. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa musí starať o svojho chorého syna, ktorého matka sa nachádza v zahraničí. Súdu doručil ospravedlnenie iba v pondelok 4. apríla.

Verejné zasadnutie sa tak konalo v Kotlebovej neprítomnosti. To sa nepáčilo politikovmu advokátovi Tomášovi Rosinovi, ktorý uviedol, že podľa neho na to neboli splnené podmienky. Nesúhlasil tiež so spochybňovaním potvrdenia od lekára, ktoré líder ĽSNS súdu zaslal.

Sám obžalovaný označil postup konania v jeho neprítomnosti za absolútne protizákonný. „Malý mal v noci teplotu cez 38, a preto som bol rád, že som s ním! Už 11 mesiacov sme spolu a nedalo by mi srdce ho v horúčkach opustiť len preto, aby som sa zúčastnil divadla, v ktorom sa ma snažia za každú cenu dať dole,“ doplnil.

Na snímke novinári počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Počas zasadnutia nahlásili bombu

Verejné zasadnutie poznačilo pred obedom anonymné nahlásenie nástražného výbušného systému v budove súdu. Keďže sa poplach po preverení pyrotechnikmi nepotvrdil, proces mohol onedlho pokračovať.  

O odvolaní sa malo pôvodne rozhodovať už 8. marca, no prišlo k odkladu. Dôvodom bola Kotlebova žiadosť o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR.

Pred Justičným palácom v hlavnom meste sa mali pôvodne zísť Kotlebovi podporovatelia, no protest za jeho oslobodenie sa napokon neuskutočnil. Nie je známe, čo sympatizantov poslanca od účasti odradilo.

História prípadu

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie za extrémizmus voči Kotlebovi ešte v lete roku 2017. V jeho správaní videl prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Kotleba sa spomínaného trestného činu podľa vyšetrovateľa dopustil tým, že 14. marca toho istého roku na straníckej akcii odovzdával sociálne slabším rodinám šek v hodnote 1 488 eur. Išlo o obdobie, keď zastával funkciu banskobystrického župana.

Kombinácia čísel 14/88 je známym neonacistickým odkazom. Číslo 14 je odkazom na frázu zloženú zo 14 slov, ktorej autorom je americký rasista David Lane. Znie nasledovne: „Musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“ Číslo 88 zase odkazuje na v poradí ôsme písmeno abecedy H. Skratka HH znamená pozdrav „Heil Hitler“.

Na snímke pojednávacia miestnosť počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave v utorok 5. apríla 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Žilinka o rozpustení ĽSNS

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte pred svojím zvolením do funkcie uviedol, že by sa v prípade odsúdenia Kotlebu zaoberal rozpustením celej Ľudovej strany Naše Slovensko.

„V prípade vymenovania za generálneho prokurátora by som určite opätovne posúdil všetky skutočnosti rozhodujúce pre podanie návrhu Najvyššiemu súdu na rozpustenie politickej strany ĽSNS,“ citoval Žilinku Denník N.

Hamran: Po rozsudku je na mieste zaoberať sa aj samotnou ĽSNS

Rozhodnutie v prípade predsedu strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu je prelomové. Na Slovensku ešte nebol prípad, keď by bola odsúdená taká vysokopostavená osoba a líder politickej strany. Prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran to povedal v diskusnej relácii televízie Joj Na hrane.

„Myslím si, že by sme sa ďalej mali zaoberať aj samotnou ĽSNS. Keď tam bol líder takto nastavený, tak sa nedá vylúčiť, že by tam boli ďalší, ktorí by uvažovali rovnakým spôsobom,“ vyhlásil policajný prezident. Dodal, že ak by si v strane ĽSNS či Republika nevšímal extrémistické tendencie, bol by „hluchý a zároveň aj slepý“. Potvrdil, že čoskoro môže byť obvinená ďalšia „politicky exponovaná osoba“.

Ako komentujú rozhodnutie politici

Prezidentka Zuzana Čaputová sa k rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR voči predsedovi strany Kotlebovci – ĽSNS Marianovi Kotlebovi vyjadrí až po tom, ako sa oboznámi s odôvodnením rozhodnutia súdu. Je podľa nej dôležité, aby miernejší verdikt v jeho prípade nebol povzbudením pre stúpencov extrémizmu. Povedal to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Kotleba je vinný zo sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a právoplatným rozsudkom Najvyššieho súdu SR mu zanikol mandát poslanca. Vzhľadom na jeho pôsobenie v politike to asi nikoho nemohlo prekvapiť. Dôležité pre rozhodovanie o trestných činoch z nenávisti však budú najmä dôvody, ktoré viedli najvyšší súd k prekvalifikácii trestného činu na miernejšiu podobu,“ spresnil hovorca prezidentky.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) nezvykne komentovať rozhodnutia súdov, no zároveň verí, že Najvyšší súd SR dnes „rozhodol na základe relevantných dôkazov“. Kollár tak reagoval na rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorý uznal poslanca parlamentu Kotlebu za vinného v kauze odovzdávania šekov v sume 1 488. Vyjadrenie Kollára sprostredkovala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

„Ak niečo vyzerá ako kačica a kváka ako kačica, je to kačica. Keď sa niekto oháňa fašistickými symbolmi, je fašista. Keď niekto rozdáva šeky v hodnote 1 488 eur v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu, je to jednoznačne fašistická symbolika a zaslúži si spravodlivý trest,“ uviedlo na sociálnej sieti hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Hnutie pripomenulo, že Kotleba stratí mandát poslanca, „čiže sa už nebude musieť trápiť dodržiavaním rokovacieho poriadku v NR SR a celé Slovensko sa nebude musieť trápiť počúvaním jeho bludov v pléne parlamentu“.

Na rozhodnutie súdu reagovala aj vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá vo svojom profile na sociálnej sieti napísala, že „tunajšia pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu“. Podľa podpredsedu strany SaS napriek tomu, že Marian Kotleba vyviazol s podmienku, rozsudok potvrdil, že je neonacista a že spoločnosť nemôže tolerovať propagáciu extrémizmu. „ĽSNS by si však po tomto verdikte súdu zaslúžila rozpustenie. Platí to aj v prípade Republiky, pretože jej predstavitelia boli v tom čase verní prisluhovači Mariána Kotlebu,“ podčiarkol Martin Klus.

„Odsúdenie Mariana Kotlebu je v boji proti fašistom, nacistom a iným extrémistom, ktorí u nás bujnejú, zásadné a prelomové. Akákoľvek propagácia extrémistických symbolov a materiálov je neprípustná a netolerovateľná, a o to viac to platí, keď ide o poslanca Národnej rady SR,“ uviedol Juraj Šeliga (Za ľudí). Podľa neho sa v súčasnosti musí demokracia brániť pred tými, ktorí ju chcú zničiť, obmedziť a „nedajbože prinavrátiť režimy, ktoré brutálnym spôsobom potláčali ľudské práva a ničili životy nevinných“.

NS SR podľa hnutia PS uznal, že používanie nacistických symbolov je nielen znevažujúce, ale aj mimoriadne nebezpečné. „Niet pochýb, že Marian Kotleba svojim prízemným rasizmom a propagáciou fašistickej ideológie podkopával demokratické princípy, čo dnes potvrdil aj najvyšší súd,” uviedla predsedníčka hnutia Irena Bihariová.


Ďalšie články