Elon Musk kritizuje cenzúru na internete, teraz kúpil 9 percent akcií Twitteru

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Miliardár a vizionár Elon Musk pred pár dňami prostredníctvom svojho účtu na Twitteri špekuloval o založení vlastnej sociálnej siete. Nakoniec sa rozhodol pre iný krok a stal sa majiteľom najväčšieho podielu v Twitteri.

„Sloboda prejavu je nevyhnutná pre fungovanie demokracie. Myslíte si, že Twitter dôsledne tento princíp dodržiava?“ Súkromný prieskum na túto otázku v posledných dňoch na Twitteri zverejnil Elon Musk.

Odpovedalo mu vyše dvoch miliónov ľudí, až 70 percent z nich negatívne. Muskov prieskum sa považoval za úvod k tomu, že miliardár ohlási založenie vlastnej sociálnej siete ako konkurencie Twitteru či Facebooku. Štandard o Muskových príspevkoch informoval v nedávnom článku.

Niektorí zo sledovateľov technologicky orientovaného boháča navrhli, aby získal podiel v spoločnosti Twitter. A presne to aj Musk urobil, spätne vzaté išlo zrejme o taktiku, ktorou najskôr znervóznil Twitter, dosiahol, čo chcel, a výsledkom je nárast hodnoty akcií pre všetkých. Výška podielu, ktorý nedávno priznal, presahuje 73 miliónov akcií, teda 9,2 percenta akcií Twitteru, informuje denník Wall Street Journal.

Hodnota Muskovho podielu je takmer 2,9 miliardy amerických dolárov a 9-percentný podiel robí z Muska najväčšieho držiteľa akcií spomedzi akcionárov Twitteru. Samotné zverejnenie výšky podielu spôsobilo, že akcie Twitteru vzrástli o 19 percent, na hodnotu takmer 47 dolárov, ak započítame aj nárast hodnoty krátko predtým, akcie Twitteru v poslednom čase posilnili hodnotu o 25 percent.

Elon Musk sa len nedávno kriticky vyjadroval na účet sociálnych sietí, ktoré podľa neho obmedzujú slobodu prejavu. Spoločnosti ako Meta či Twitter dlhodobo čelia tlaku verejnosti za obmedzovanie či zakazovanie účtov niektorých politikov alebo médií. Najznámejšími prípadmi boli bývalý prezident Trump a blokovanie postov konzervatívneho listu New York Post, ktorý krátko pred voľbami zverejňoval kompromitujúce informácie o vyšetrovaní syna Joea Bidena – Huntera Bidena.


Ďalšie články