Peklo menom Buča. Verziu Kremľa spochybňuje aj obsah ruských štátnych médií

Mŕtve telo muža so zviazanými rukami za chrbtom v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP Mŕtve telo muža so zviazanými rukami za chrbtom v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Zábery, aké sme v Európe nevideli vyše 20 rokov. Zastrelení civilisti so zviazanými rukami, masové hroby, stovky tiel. Ukrajina a Západ hovorí o zverstve či genocíde. Rusko zas o lživých záberoch na objednávku a chce o veci hovoriť na pôde OSN. Na druhej strane v ruskej agentúre vyšiel ďalší text, ktorý spochybňuje existenciu Ukrajiny, z nacizmu viní veľkú časť Ukrajincov a obhajuje zákroky proti civilistom. Upozorňujeme, že v texte sú použité zábery a fotky, ktoré nie sú vhodné pre deti a citlivejšie povahy.

Vojna na Ukrajine má za sebou ďalší smutný míľnik. Po vyše mesiaci bojov sa objavili ďalšie správy o zverstvách a opäť ich má podľa dostupných dôkazov na svedomí ruská armáda.

Rusko je obviňované, že v obytných oblastiach použilo termobarické bomby, kazetové bomby, biely fosfor. Najprv útočilo najmä na vojenské ciele, potom sa boje preniesli aj do miest, kde rakety zasahovali aj civilné ciele, Mariupol skončil takmer zrovnaný so zemou. Objavili sa tiež hrozivé správy o znásilnení ženy pred očami jej syna či masovom znásilňovaní, o ktorom ženy začínajú rozprávať po odchode ruských vojsk. Moskva obvinenia opakovane odmieta.

https://standard.sk/184496/reportaz-posledneho-timu-novinarov-z-mariupolu-v-obliehanom-meste-stravili-dvadsat-dni/

Peklo menom Buča

Správy z mesta Buča v blízkosti Kyjeva sú od nedele desivé. Po odchode ruských vojsk sa doň dostala ukrajinská armáda a médiá. Naskytol sa im hrozivý obraz – v meste našli vyše 300 mŕtvych civilistov. Zábery prinieslo viacero médií, napríklad BBC, Bloomberg či al-Džazíra.

Viacerí z mŕtvych civilistov mali zviazané ruky za chrbtom a boli evidentne zastrelení, čo znamená násilnú smrť. Zabíjanie civilistov je vojnový zločin.

Postupne sa odkryli ďalšie miesta masakrov civilistov a masové hroby, ktoré boli viditeľné aj zo satelitných záberov. Buča si okamžite vyslúžila prirovnanie k bosnianskej Srebrenici. Ukrajinské orgány tvrdia, že zatiaľ našli 330 až 340 tiel.

Medzinárodné odsúdenie

Západné štáty jednohlasne odsúdili masaker v Buči. Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Nemecko, USA aj NATO obvinili Rusko z vojnových zločinov. Viacerí európski lídri a predstavitelia EÚ v reakcii na zábery z Buče avizovali, že na Rusko uvalia ďalšie sankcie.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok vyzval na medzinárodné vyšetrovanie „genocídy“, ktorej sa podľa neho dopúšťajú ruské jednotky na Ukrajine. 

„Správy o zabíjaní a mučení civilistov, a dokonca aj detí, nás vracajú do apokalypsy vojny v bývalej Juhoslávii. Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine je šokujúce a bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané,“ reagoval premiér Eduard Heger na zábery z mesta Buča severozápadne od Kyjeva, ktoré zachytávajú bezvládne telá civilistov v uliciach.

Pripomeňme, že za vojnové zločiny počas vojen v bývalej Juhoslávii, napríklad za masaker v Srebrenici, sa viacerí zodpovední dostali pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Väčšinou išlo o Srbov, ale medzi obvinenými boli aj Chorváti, Bosniaci či Albánci (hoci odsúdený bol len jeden z nich).

Ruská argumentácia

Kremeľ v pondelok odmietol akékoľvek obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v Buči. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach.

Peskov počas svojej pravidelnej tlačovej konferencie uviedol, že fakty a chronológia udalostí v Buči nesedia s ukrajinskou verziou a vyzval medzinárodných lídrov, aby sa neponáhľali s vynášaním súdov.

Svoje tvrdenia nepodložil konkrétnymi dôkazmi, len všeobecne povedal, že ruskí špecialisti údajne objavili vo videu niekoľko podvrhov.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že všetky jednotky sa stiahli z Buče už 30. marca a fotky sa objavili až o štyri dni neskôr. „Kým bolo mesto pod kontrolou ruských vojsk, ani jeden miestny obyvateľ nebol terčom násilia,“ tvrdí ministerstvo s tým, že ide o „hoax a provokáciu“ z dielne Kyjeva a západných médií.

Lavrov poznamenal, že Rusko vyzvalo na zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, avšak Británia, ktorá BR OSN v súčasnosti predsedá, ho odmietla zvolať.  

Niečo tu nesedí

Podľa Západu je to ruská verzia. Moskva tvrdí, že vojakov stiahla už v stredu. Lenže ešte v piatok (1. apríla) ruská armádna televízia Zvezda informovala, že jednotky „čistia oblasť“ Hostomel – Buča – Ozera, informuje ČTK a BBC. Môžete si to overiť v origináli v ruskej agentúre Interfax.

Kremeľ tiež tvrdí, že Ukrajina prebrala kontrolu nad Bučou už 30. marca. V skutočnosti oslobodenie mesta ohlásil jeho starosta až v piatok (1. apríla).

Do tretice, Moskva tvrdenia o hoaxoch odôvodňuje tým, že sa objavili až v nedeľu, teda podľa nej podozrivo neskoro (štyri dni po odchode ruských vojsk). Reportéri BBC sa pritom dostali do mesta už v piatok a priamo z terénu informovali o zmasakrovaných civilistoch. Na satelitných záberoch bolo tiež vidno dva týždne dozadu, ešte počas ruskej okupácie mesta, vykopávanie jám na masové hroby.

Prečo niektoré telá boli zahrabané v masových hroboch a iné nie, nevieme. Ale nie je to ani to najpodstatnejšie, počas vojny nie je vždy na všetko čas. A najmä, to všetko ešte ďalšie udalosti a vyšetrovanie odkryjú.

Niektoré nejasnosti pripomínajú Katyň, aj tu sa o všeličom špekulovalo a informácií bolo menej.

Ruské plány na Ukrajine

Ruské jednotky sa pomaly sťahujú zo severu Ukrajiny a vzdali obliehanie Kyjeva. V rámci týchto manévrov odišli aj z Buče a ďalších miest v okolí metropoly. Sily preskupujú smerom na Donbas.

Práve „oslobodenie Donbasu, kde Ukrajina pácha genocídu“, bolo jednou zo zámienok Kremľa na inváziu na Ukrajinu. Rusko však zaútočilo z troch svetových strán na veľkej časti územia Ukrajiny, nielen na Donbase. Chcelo dosiahnuť „denacifikáciu a demilitarizáciu“ Ukrajiny a uprelo jej právo na štátnosť, jazyk či vlastnú vládu.

Postupne sa ukazuje, že ruským cieľom je zrejme snaha o elimináciu susedného národa i štátu, nie len vojenské víťazstvo, ktoré Kremeľ zatiaľ nedokázal vybojovať. V nedeľu jedna z najväčších ruských agentúr Ria Novosti zverejnila komentár s titulkom: „Čo by malo Rusko spraviť s Ukrajinou?“

Тimofej Sergejcev v texte vyzýva v podstate na zničenie Ukrajiny. Ukrajinských vojakov nazýva „nacistami“ a obyvateľov, ktorí podporujú armádu a vládu v Kyjeve, zas „nacistickými prisluhovačmi“, čo si zaslúžia trest.

„Banderovské elity musia byť zlikvidované, nie je možné ich preučiť. Spoločenská stoka, ktorá ich podporuje, musí zažiť hrôzu vojny a dostať príučku, aby zaplatila svoj diel viny. […] História ukázala, že Ukrajina nemôže existovať ako národný štát, pri každom pokuse to viedlo k nacizmu,“ píše autor.

Keď sa pozriete na zábery z Buče a činy, na ktoré vyzýva komentátor, všimnete si veľkú mieru podobnosti.


Ďalšie články